שתף קטע נבחר
צילום: יורם שפירר

"לאהוב את הטבע ללא תנאים"

הצצה שבועית לעולמם של צלמי טבע ישראלים והפעם: אפי פירסט, צלם טבע מגבעת שמואל, המתעד ציפורים, חרקים וחיות בר בארץ ובעולם. "ההמתנה לבעלי חיים שווה את ההפתעות שהם מביאים עימם", מספר פירסט. "הגיע הזמן לשמור על הטבע המקומי שלנו"

"המפגש עם בעלי חיים בטבע יכול להשכיח את כל תלאות השבוע, אבל בסופו של כל צילום, תמיד מקננת בי התחושה שהציפור או החרק שזה עתה עברו מולי בעדשה לא יהיו עמנו בשנים הקרובות", אומר אפי פירסט, צלם טבע ומעצב תעשייתי מגבעת שמואל. "אני חושב שזו הסיבה שבוערת בי התחושה לתעד בעלי חיים - כל עוד הם מעניקים לנו את הזכות לחיות לצידם".
 
החיבור הראשוני של פירסט לבעלי החיים החל עוד בילדותו ברמת גן. "בילדותי עדיין היו מקומות פתוחים והייתי יוצא לסיורים רבים של החברה להגנת הטבע באזור המרכז", הוא נזכר. בגיל 13 קיבל לידיו את המצלמה הראשונה שלו וכבר אז ידע שנדבק בחיידק הצילום. "ברגע שהיתה לי מצלמה, פרץ בי רצון עז לתעד כל מה שסביבי, אז בשנים ההן, הציוד לצילום היה יקר ולא נגיש לרבים".
 
פירסט (45) מציין כי למד את יסודות הצילום בעצמו ועם הזמן החל לשפר את מיומנותיו בתחום צילום חרקים. "לצילום יש כוח גדול לרתק אותך בכל פעם ותמיד הסתקרנתי להתקרב לבעלי חיים קטנים, מזבוב ועד נחש. רציתי לגלות את סוד הפרטים הקטנים שהעין לעיתים לא מצליחה לקלוט", אומר פירסט. "לא חשבתי שהתחביב יגדל ויתפתח במהלך השנים".
 
בתום שירותו הצבאי הוא התמקד בלימודי עיצוב תעשייתי בחולון, שם למד לראשונה באופן מקצועי את רזי הצילום. גם הציוד ברשותו השתדרג עם השנים. "היה חשוב לי לטייל הרבה ולתעד בעלי חיים רבים ככל האפשר. גם אם אצלם בבריכות מים את אותן ציפורים, שבוע אחרי שבוע, תמיד יהיה בתמונה רגע חדש שיכול לרגש או התנהגות יפה ששווה לעיתים את כל ההמתנה הארוכה".
 
למרות שפירסט לא מגדיר את עצמו כאיש טבע או צפר מובהק, הוא מקפיד לשמור על סביבת צילום שאינה פוגעת בשגרת בעלי החיים. "העידן הדיגיטלי גורם לאנשים רבים לגלות מחדש את הטבע, אך יש לכך גם מחיר וסכנה לטבע עצמו אם לא מגלים מודעות לסביבה", הוא מדגיש. "למזלי, קיבלתי הדרכה וייעוץ מצלמים מקצוענים בתחום ואני מקפיד לשמור מרחק מפני ציפורים מקננות, לא מפריע לבתי גידול ומשתדל לצלם ממסתורים".

 

מה מושך אותו בצילום טבע? "ההמתנה לבעלי חיים שווה את ההפתעות שהם מביאים עימם. בין אם זה פרפר שהתמדקתי עליו במשך דקות ארוכות ולא הבנתי מדוע הוא קופא במקומו. רק לאחר ששיניתי את זווית הצילום, גיליתי שעכביש אוכל אותו מהצד השני", הוא מגלה. "גם עוף דורס שאכל לידי דג והתעלם מנוכחותי הפתיע אותי. הסוד הוא לאהוב את הטבע מולך בלי תנאים מוקדמים. צריך לקחת בחשבון כי גם אפשר לחזור הביתה ללא צילום מוצלח, אבל עם חוויה גדולה".

 

כשנסע לטייל באפריקה בשנת 2002 הוא הוקסם מחיות הבר בשמורות הטבע. "רק כשמגיעים לשם, מבינים את עוצמת הטבע שמכה בך בכל הכוח. כל מה שנותר לך לעשות הוא לצלם, לצלם ולצלם בלי הפסקה", אומר פירסט. "מאז גיליתי גם את עולם פורומי הצילום באינטרנט ובאמצעות ביקורות ופידבקים של גולשים, גיליתי גם את המימד החברתי בצילום, שלעיתים נעלם כשאתה ממוקד בבעל החיים מולך"

 

מה החלום הבא בדרך? "אני מקווה שדווקא בזכות הפריחה בכמות הצלמים בארץ, ניתן יהיה לעצור את הפגיעה הקשה שמתרחשת בשנים האחרונות בטבע המקומי שנהרס לנו מול העיניים", מסכם פירסט. "קשה לי לעבור לסדר הים כשדורסים רבים מתחשמלים בקווי מתח של חברת החשמל ואיזורי המחייה של ציפורים וחיות בר נעלמים לטובת כרישי הנדל"ן. אני מקווה שאנשים יבינו כי הגיע הזמן לשמור על גן העדן המקומי שלנו".

 

צילום: אפי פירסט

 

 

צילום: אפי פירסט

 

 

 

צילום: אפי פירסט

 

 

צילום: אפי פירסט

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסבלנות משתלמת. פירסט בפעולה
צילום: רוסלאן קנטורוביץ
קירבה דרך העדשה
צילום: רוסלאן קנטורוביץ
פירסט עם חברה טובה
מומלצים