שתף קטע נבחר

5 ח"כים השתתפו בדיון על זכויות בע"ח בכנסת

יום הדיונים המיוחד לקידום המודעות לזכויות בעלי החיים לא הצליח לרגש את חברי הכנסת. דיונים בהצעות חוק במליאה נדחו, דיון מעמיק על ניסויים בבעלי חיים הועבר לוועדת משנה, במליאה נכחו חמישה ח"כים בלבד ועל אמנה מיוחדת חתמו רק 16. יו"ר השדולה למען בע"ח, ח"כ חסון, מחה בפני עמיתיו: מתפקידינו כחברה וכמחוקקים למנוע התעללות בבעלי-חיים

יום זכויות בעלי החיים, שצויין אתמול (ג') בכנסת, לא הצליח לעורר את המחוקקים מתרדמת החורף שלהם. אחר הצהריים, כשהחל הדיון במליאה נכחו באולם חמישה (ולעיתים שבעה) חברי כנסת בלבד. גם אמנה לקידום המודעות להגנה על בעלי החיים, עליה היו אמורים לחתום חברי כנסת רבים, לא הצליחה לרגש אותם. רק 16 ח"כים נכחו בטקס המיוחד וחתמו על האמנה; בודדים אחרים שלחו חתימות בדואר האלקטרוני.

 

האירוע המיוחד החל דווקא בחגיגיות: ההודעות לעיתונות היו ציינו כי כנסת ישראל, לראשונה בתולדותיה, תציין את יום זכויות בעלי החיים. אפילו גימיק מצאו: באותו יום הגישו מזנוני הכנסת רק ארוחות צמחוניות. ליום המיוחד היו צפויים שני שיאים: האחד - דיון במליאה על עשר הצעות חוק בנושא זכויות ורווחת בעלי החיים; השני - החתימה על האמנה של עמותת "אנונימוס".

 

אלא שכבר ביום שני בערב דחתה ועדת השרים לחקיקה את הדיון בעשר הצעות החוק למועד אחר. לבסוף התקיים דיון בהצעות, אך ההצבעה נדחתה. חברי כנסת אחדים מחו על ההחלטה וטענו כי היא רוקנה למעשה את יום הדיונים המיוחד מתוכן. "ועדת השרים סירסה את יום הזכויות המיוחד לבעלי חיים, ואת כל הימים שיבואו אחריו", אמר ח"כ דב חנין (חד"ש). "(הכנסת) מעדיפה לכלות את זמנה בדיבורים בלבד".

 

מלבד הדיבורים, מהיום המיוחד נותרה לפיכך רק האמנה, עליה היו אמורים לחתום עשרות חברי כנסת. המספר בפועל, כאמור, היה צנוע יותר. (וליתר דיוק: השרה ציפי לבני, השר שלום שמחון והח"כים יואל חסון, דב חנין, זבולון אורלב, גדעון סער, זהבה גלאון, שלי יחימוביץ', איתן כבל, אבישי ברוורמן, רונית תירוש, אבשלום אבו וילן, חיים אורון, אורית נוקד ואופיר פז-פינס).  

 


טקס החתימה על האמנה בכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

היוזם של יום הדיונים המיוחד היה יושב ראש השדולה למען בעלי-החיים בכנסת, ח"כ יואל חסון (קדימה). נוכח המספר המועט של עמיתיו שהשתתפו בדיון במליאה הוא לא התאפק והביע את מחאתו בפני הנוכחים המעטים. הוא הלין על שנושא ההגנה על בעלי החיים עדיין נתפס בישראל כתחום צבעוני ונמצא בתחתית סדר העדיפויות הממשלתי והציבורי.

 

"בעשור האחרון חלה התקדמות משמעותית בתחום החקיקה, אך מצבן הירוד של המכלאות הרשותיות ותנאי החזקתם של בעלי החיים בהם, התחמקות רשויות רבות לעידוד פעולות לאימוץ בעלי-חיים, תופעות של נטישה והתעללות בבעלי חיים דורשים חקיקה וטיפול מתאים", אמר חסון. "קיים צורך בעיקור וסירוס של כלבים וחתולים נטושים וחיות מחמד, דיונים בנושא השבחה גנטית שיוצרת בעלי חיים נכים ומעוותים, התייחסות למצבם הקשה של סוסי משא, הגברת הפיקוח על ניסויים בבעלי חיים ונושאים רבים שעדיין עומדים על הפרק".

 

בנאומו קרא חסון לכל ארגוני בעלי החיים להתאגד תחת קורת גג אחת על מנת להוביל מסר אחיד. "לא הפילוג והסכסוך אלא רק ההליכה משותפת, יד ביד, בין כל הארגונים, תוביל להישגים משמעותיים וחשובים למענם של בעלי החיים".

 

עמותת "אנונימוס", העומדת מאחורי האמנה שהושקה אמש, מסרה כי חברי כנסת רבים הביעו נכונות לפעול בנחישות לקידום החקיקה למען בעלי חיים. בכוונת העמותה להחתים בחמש השנים הקרובות חצי מיליון אזרחים על הצהרת הזכויות.

 

בתום הדיון במליאה תמכו חמשת חברי הכנסת שנכחו במליאה בהצעתו של ח"כ עמי איילון (עבודה) להעביר את הדיון וההצבעה בעשר הצעות החוק שנדחו לוועדת החינוך. מוקדם יותר התקיים בכנסת דיון משותף של ועדת החינוך ושל ועדת המדע והטכנולוגיה בנושא הפיקוח על הניסויים בבעלי חיים. בסיומו הוחלט להקים ועדת משנה משותפת בראשותו של ח"כ בני אילון, כדי לבחון הצעות לתיקוני חוק צער בעלי חיים, יישומו ואכיפתו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חתימת כוונות. שר החקלאות, שלום שמחון
צילום: גיל יוחנן
פרויקט שאפתני. גאיה גולדברג מעמותת "אנונימוס"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים