שתף קטע נבחר

הדחת מצגר: הוחלט שלא להחליט, בינתיים

חברי הוועדה למינוי דיינים שהתכנסו בלשכתו של שר המשפטים, דניאל פרידמן, היושב בראש הוועדה, נדרשו להחליט האם לפסול את המשך כהונתו של מצגר כדיין. הדיון יימשך בעוד שלושה שבועות, אז יישמעו גם דברי היועץ המשפטי מני מזוז

הוועדה למינוי דיינים החליטה שלא להחליט בינתיים בעניינו של המשך כהונתו של הרב הראשי לישראל, הרב יונה מצגר והדיון בעניינו יימשך בעוד כשלושה שבועות. חברי הוועדה שהתכנסו היום (ה') בלשכתו של שר המשפטים, דניאל פרידמן, היושב בראש הוועדה, נדרשו להחליט האם לפסול את המשך כהונתו של מצגר כדיין.

 

הרב מצגר אמור להחליף בראש חודש ניסן את הרב הספרדי הראשי לישראל, הרב שלמה עמאר בכהונתו כנשיא בית הדין הרבני הגדול של הרבנות הראשית. אם תחליט הוועדה להדיח את מצגר ממשרת הדיינות, הפועל היוצא של ההחלטה יהיה כי לא יוכל להמשיך לכהן גם כרב ראשי, מאחר ובראש בית הדין הרבני הגדול אמור לעמוד דיין מכהן.

 

בדיון הבא של הוועדה בעניין, יוצגו גם דבריו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז שיתייחס לדברים שנאמרו בה על ידי בא כוחו של הרב מצגר, עו"ד דוד ליבאי. בצאתו מהוועדה, אמר ליבאי כי "זו הייתה הפעם הראשונה שלרב מצגר ניתנה ההזדמנות לטיעונים נגדו. בהתחשב שלא נערך שימוע כלל, היה ראוי שדבריו ישמעו. הבהרנו את הספקות שהועלו על פי חומר החקירה וטענו כי הרב מצגר השיב אמת לחוקרים, אמר ליבאי והוסיף כי "אין שום מקום לשקול הדחת רב ראשי מכהן לאחר שתיק החקירה לגבי החשדות הפליליים נגדו נסגר". עוד הוסיף ליבאי כי הוא מקווה ש"חברי הוועדה יחליטו החלטה נבונה ולא ידיחו דיין מכהונתו".

 

ח"כ ניסן סלומיאנסקי אמר בצאתו מדיוני הוועדה כי "ההחלטה בענין זה היא קשה ומורכבת מאוד. במשך 60 שנות קיומה של מדינת ישראל לא היה דבר כזה. הוועדה מכהנת כאן כוועדה שיפוטית. עוד נצטרך לבחון היטב את כל החומר הרלוונטי הקשור לעניינו של מצגר והחשדות נגדו ולהחליט בעניין".

 

הוועדה למינוי דיינים כוללת נציגי ציבור וביניהם נציגי הממשלה: שר התמ"ת, אלי ישי שנעדר היום מהיישבה בנסיבות אישיות, וכאמור, יו"ר הוועדה, השר פרידמן. הרב הראשי, הרב שלמה עמאר, שני חברי כנסת- ניסן סלומיאנסקי (מפד"ל) ויצחק וקנין (ש"ס), שני נציגים מטעם לשכת עורכי הדין.

 

בשעת הדיון הפגינו מחוץ למשרד המשפטים פעילי תנועות "נאמני תורה ועבודה" ו"מבוי סתום" בדרישה משר המשפטים להענות לבקשתם ולפסול את חברי הוועדה שיש להם ניגוד עניינים ואף הוסיפו כי במידה והדרישה לא תתקבל הם ערוכים להגשת בג"ץ: "אין זה מתקבל על הדעת שאדם שעד לפני ארבע שנים לא הייתה לא כלל הסמכה לעסוק בדיינות, יתמנה לנשיא בית הדין, אנו מצפים מהרב מצגר להתפטר מתפקידו ובכך למנוע את חילול השם".

 

נאמני תורה ועבודה הוסיפו שיש כאן הזדמנות לתיקון הטעות ההיסטורית ולבטל את שיטת הזוגות והעדתיות ברבנות הראשית ולמינוי רב ראשי אחד.  

 

דו"ח מזוז

דו"ח שפרסם מזוז בעניינו של מצגר ניתן באפריל 2006 ובו הוחלט שלא להגיש כתב אישום נגד מצגר בפרשת קבלת טובות ההנאה ממלון מצודת דוד בירושלים, בשל חוסר ראיות מספיקות. עם זאת, בדו"ח קרא מזוז לרב לקחת אחריות אישית ולהתפטר מתפקידו הן כרב ראשי והן כדיין. אם מצגר לא יעשה זאת, קבע אז מזוז, הוא יפנה לשרת המשפטים, באותם ימים, ציפי לבני, כדי שתכנס את הוועדה למינוי דיינים שתדיח אותו מתפקידו.

 

בדו"ח שנתן תקף מזוז את התנהלותו של מצגר בחקירה שנתן כמה גרסאות לפרשיות נגדו. מצגר בתגובה, עתר לבג"ץ ובין השאר טען כי מעולם לא ניתנה לו זכות השימוע בעניינו. בית המשפט העליון בהחלטתו, גלגל את תפוח האדמה הלוהט הזה בחזרה לשר המשפטים ומשם לפתחה של הוועדה למינוי דיינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת תנועת "נאמני תורה ועבודה", מחוץ לדיון
צילום: בני דורון
צילום: דודי ועקנין
הרב יונה מצגר
צילום: דודי ועקנין
מומלצים