שתף קטע נבחר

מהפכה בצה"ל: בעלי פרופיל נפשי - לחזית

אלפי חיילים בעלי לקויות נפשיות וחולי אסטמה לא שובצו עד היום כתומכי לחימה, וסווגו עם פרופיל נמוך. במשך תקופה ארוכה רצו בצה"ל להפוך את התמונה על רקע ההשתמטות וכוח האדם המידלדל, והחל מהחודש הבא המהפכה תצא לדרך: ynet מציג את התוכנית המלאה - השינויים בפרופיל, השיבוצים וההקלות

מהפכת חולי האסטמה ובעלי הפרופיל הנפשי יוצאת לדרך: על רקע בעיות ההשתמטות וכוח האדם המידלדל, יוצא צה"ל ברפורמה חדשה החל מתחילת החודש הבא, במסגרתה יוכלו מתגייסים לצה"ל, הסובלים ממחלת האסטמה או מבעיות נפשיות, לשרת ביחידות קדמיות ובתפקידי תומכי לחימה.

 

במקום המצב הנוכחי, במסגרתו החיילים משובצים ביחידות עורפיות, לא יוצאים לרבות מההכשרות ומוצאים עצמם מאיישים תפקידים בתחתית הסולם, החיילים יישלחו לחזית, ליחידות קדמיות ולתפקידים תומכי-לחימה, אך במקביל יהנו מתנאים מקלים בשירותם, בהתאם לבעיותיהם הרפואיות והנפשיות. ההחלטה על הרפורמה התקבלה בתום שנה וחצי של עבודת מטה, שבסיומה סיכם ראש אגף משאבי אנוש בצה"ל האלוף אלעזר שטרן, את פרטיה.

 

עד היום, חיילים שהתגייסו לצה"ל וסבלו ממחלת האסטמה, קיבלו פרופיל 45 או 64, למעט במקרים קשים בהם שוחררו משירות. פרופילים אלה מנעו מהם לצאת להכשרות רבות וגם שיבוצם בבסיסי צה"ל היה מוגבל. במנהל לכוח אדם טכנולוגי ומחקר בצה"ל (מנט"מ) ובאגף משאבי אנוש, בראשות סא"ל שלומי אברהם, ערכו מספר דיונים בנושא בשיתוף גורמי רפואה צבאיים במטרה לבחון כיצד ניתן למצות חיילים אלה באופן טוב יותר. המטרה: שילוב יותר חיילים בתפקידים נדרשים, ו"מיצוי" כוח האדם בהתאם ליכולות החיילים.

 
מהפכת המיצוי בצבא

מהפכת ה"מיצוי" בצבא
  חולי אסטמה

בעלי סעיף נפשי

המצב הנוכחי

פרופיל 45-64. המועמד נפסל מחלק מהקורסים, ומשובץ ביחידות עורפיות בלבד

פרופיל 45-64. המועמד פטור מרוב הקורסים, ומשובץ ביחידות עורפיות בלבד

המצב החדש

פרופיל 72-97. המועמד משובץ בכל הקורסים, גם ביחידות קדמיות, תוך הסתכלות על אופי המחלה והתאמה לתנאיה פרופיל 72-97. המועמד משובץ במרבית הקורסים, גם ביחידות קדמיות, וזוכה להקלות תנאי שירות (ת"ש) על פי אופי ההיבט הנפשי
 

הרצון לבצע רפורמה עלה בשנים האחרונות מספר פעמים, ובצה"ל הודו כי עוסקים בו זמן מה. אך עד כה לא היה ברור כיצד ואם בכלל, יוכרע. כעת, משסוכמו העקרונות, יוצאת המהפכה לדרך. "עד כה החייל שחולה באסטמה קיבל פרופיל נמוך, מעין 'הגנה רפואית' והדבר מנע מצה"ל לשבץ אותו במקצועות חשובים", מסביר גורם צבאי. "כעת החלטנו לקבוע חמש רמות למחלה, מיפינו באופן יסודי את כל בסיסי צה"ל ואנו יכולים לקבוע שחייל שסובל מאסטמה ברמה מסויימת יכול לשרת בבסיס, בו מתקיימים התנאים להם הוא זקוק למשל רופא צמוד או בית חולים במרחק מסוים". הגורם הצבאי הסביר גם באופן הזה, ייפתחו בפני חולי האסטמה קשת רחבה של מקצועות, בעיקר בתחום תומכי הלחימה והמערך הטכני.

 

גורם צבאי הסביר כי אם עד כה נאלץ צה"ל לשבץ חייל עם פרופיל 72 כתומך לחימה, יוכל מעתה חולה אסטמה קלה להחליף אותו - וכך החייל עם פרופיל 72 יוכל לשרת כלוחם בשיריון או בתותחנים.

 

המהפכה היא פועל יוצא של הקטנת שנתוני הגיוס, הירידה בהיקף העולים החדשים, עליה במספר החרדים שאינם מתגייסים בשל "תורתם אמנותם" והרחבת היקפי המשמתטים. כל אלה יוצרים לצה"ל פער משמעותי במקצועות תומכי הלחימה, בעיקר ביחידות הקידמיות

 

גם האוטיזם נבחן 

על-פי התוכנית החדשה גם חיילים עם סעיפים נפשיים יוכלו לשרת כתומכי לחימה. "למעשה אנו מבטלים בספר הפרופילים סעיפים שונים הקשורים להיבט הנפשי. חייל שעד כה קיבל פרופיל 45 או 64, יקבל כעת פרופיל גבוה יותר, אך בצד זה יזכה להגנה - בדרך של קביעת קשיי הסתגלות והקלות בתנאי השירות", למעשה, גם אוכלוסיה של אלפי חיילים שעד כה צה"ל נמנע מלשלוח לאותה להכשרות חשובות, שכן פרופיל נפשי חוסם ממקצועות רבים, יישלחו מעתה לקורסים שונים וירחיבו את כוח האדם בצה"ל בתחום תומכי הלחימה והמערך הטכני.

 

במקביל, הוחלט בצה"ל כי חולי צליאק יוכלו להתגייס החל מיולי 2009. עד כה, בפני חיילים הסובלים ממחלה זו, ניתנה האפשרות להתנדב לשנתיים. מבין אלה שיבקשו תהיה גם אפשרות לצאת לתפקידי לחימה. עם זאת, חולי סוכרת, חרשים ואלו הלוקים בשיתוק מוחין ימשיכו להתנדב בלבד ולא יוכלו להתגייס לצבא. באגף משאבי אנוש מבטיחים כי כל המבקש להתנדב מבין אוכלוסיות אלה - יזכה להליך מהיר.

 

בתוך כך, ממשיכים בצה"ל לבחון את נושא גיוס החיילים שהסובלים מאוטיזם. החלטה בעניין עדיין לא התקבלה ובחינת הנושא נמשכת על מנת לאפשר גם לאלה הסובלים מהמחלה בצורה קלה - להתגייס לצבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מתגייסים. ארכיון
צילום: שאול גולן
צילום: איי פי
הפרופילניקים בדרך לחזית. אילוסטרציה
צילום: איי פי
מומלצים