שתף קטע נבחר

איום: שיבושים בבתי החולים משבוע הבא

יש לכם תור לניתוח שאינו להצלת חייכם? ייתכן שהוא יידחה. עובדי המנהל והמשק בבתי החולים צפויים לפתוח בעיצומים בעוד שבוע, אלא אם יושגו הבנות עם הממשלה. בינתיים, הצדדים טרם פתחו במו"מ. אחת הסיבות: במשרד הבריאות בכלל לא ידעו שהוכרז על סכסוך עבודה

סכסוך עבודה בבתי החולים הממשלתיים, שעליו הכריזה ההסתדרות, ייכנס לתוקף בעוד שבוע. משמעות הדבר היא  שהחל מ-17 בינואר יוכלו העובדים לשבש את העבודה בבתי החולים, לפתוח בעיצומים ואף להכריז על שביתה מלאה. במצב כזה יעברו בתי החולים למתכונת שבת ויעסקו ברפואת חירום בלבד.

 

הרקע לסכסוך העבודה הוא טענות שהעלו עובדי המינהל והמשק לפני שנים, על מחסור בכוח אדם. "מאז שנת 1992 אוכלוסיית ישראל הוכפלה, אבל מספר התקנים של עובדי המינהל והמשק לא גדל", טוען יו"ר הסתדרות עובדי המדינה, אריאל יעקובי.

 

יו"ר ועד עובדי המינהל והמשק בבתי החולים, בתיה לוי, אמרה ל-ynet כי אם לא תחול פריצת דרך במשא ומתן - בכוונתם להשבית בהדרגה את בתי החולים. עדיין לא ברור אם האחיות ישבתו אף הן או שמא השביתה תכלול רק את עובדי המינהל והמשק. אך גם במקרה שרק עובדים ישבתו, בתי החולים יפסיקו לתפקד הלכה למעשה.

 

בין בתי החולים הממשלתיים, שבהם עלולה להיות שביתה, נמנים בתי החולים ברזילי באשקלון, רמב"ם בחיפה, הלל יפה בחדרה, בית וולפסון בחולון, שיבא בתל השומר, אסף הרופא, רבקה זיו בצפת ובית החולים בנהריה. "אנחנו במצב של קריסה", אומרת לוי.

 

"כרגע אין שום משא ומתן בינינו לבין הממשלה. אני מקווה שהשכל הישר ינצח ושלא תהיה שום שביתה, אבל אם המצב הנוכחי יימשך, נתחיל בהדרגה להקטין את פעילותנו החל ב-17 לחודש. בתוך כמה ימים נאלץ להעביר את בתי החולים למתכונת שבת", גורסת לוי.

 

האחיות: "אף אחד לא מדבר איתנו"

עובדי המינהל והמשק אוחזים בכוח רב בבתי החולים ומזהירים כי שביתתם תהיה הרת אסון עבור ציבור החולים. "בשביתה לא יהיו שירותים בסיסיים בבתי החולים. גם המנתח המהולל ביותר לא יכול לעשות ניתוח אם לא ינקו לו את החדר. כמובן שבית חולים לא יכול לתפקד בלי כביסה ובלי אוכל. אנחנו מודעים היטב לסבל ששביתה יכולה לגרום לציבור, אבל אין לנו ברירה. כנראה שלפקידי האוצר ומשרד הבריאות לא אכפת - לא מאתנו ולא מהחולים", מסבירה לוי.

 

יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, מבהירה אף היא: "אנחנו מקווים שלא נפתח בשביתה, אבל בינתיים אף אחד לא מדבר איתנו. אם לא תהיה ברירה, גם אנחנו נשבות".

 

בנוסף, זועמים העובדים על החלטת הממשלה לשלול מהם את הפרסונל. כיום, יכולים אחים ועובדי מינהל לרכוש תרופות ישירות מהמאגר שברשותם, מבלי לעמוד בתור. בעקבות דו"ח של מבקר המדינה, שהטיל ביקורת על הנושא, החליטה הממשלה לבטל את הפרסונל, אך העובדים זועמים על ההחלטה. "עם כל הכבוד למבקר המדינה, זה לא הגיוני שאחות, שמחלקת אקמולים, תעמוד בסוף המשמרת בתור בבית מרקחת במקום לקנות אותם מעצמה", אומרת.

 

נושא שלישי המרגיז את העובדים היא ההצעה הנדונה בממשלה להעביר את בתי החולים הממשלתיים לאחריות קופות החולים. לפי התוכנית, שעדיין לא אושרה, יעבור בית החולים וולפסון לאחריות קופת חולים מכבי, שיבא יעבור לאחריות קופ"ח לאומית, ואילו רמב"ם יעבור לאחריות עיריית חיפה. העובדים זועמים על כך שהממשלה מתכננת את העברת בתי החולים, לטענתם, מבלי לנהל על כך משא ומתן עמם.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בימים הקרובים תתקיים פגישה בנושא, בהשתתפות הממונה על השכר באוצר, אלי כהן, יו"ר אגף התקציבים, קובי הבר, ונציב שירות המדינה, שמואל הולנדר. בפגישה זו נשמע את כל הטענות ונדון בטענות העובדים לגופו של עניין".

 

ומה אומרים במשרד הבריאות? מבדיקת ynet עולה כי במשרד הבריאות פשוט לא יודעים על העניין. מהמשרד נמסר כי לא ידוע למשרד על כל סכסוך עבודה בבתי החולים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלי מנקים, אין ניתוחים
צילום: ירון ברנר
אלי כהן. חוזר לשולחן המו"מ
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים