שתף קטע נבחר

מדען מניו-זילנד טוען: אנחנו חיים במטריקס

החוקר בריאן ויטוורת' מאוניברסיטת מאסי, סבור שהפיזיקאים צריכים לחקור את היקום מנקודת ההנחה כי הוא אינו ביטוי למציאות האמיתית, אלא לסימולציה בקנה מידה עצום של מציאות מדומה. מבקריו טוענים: יהיה קשה לבחון את התיאוריה

האם היקום שלנו איננו אלא חלק מתוכנה ענקית של מציאות מדומה שבה החומר, האנרגיה, המטען החשמלי ושאר התכונות הם תוצאות של חישובים נומריים? מדען מניו זילנד טוען כי הפיזיקאים צריכים לחקור את הרעיון ברצינות. החוקר, בריאן ויטוורת' מאוניברסיטת מאסי, טוען כי ההגיון מחייב לבחון את ההשערה לפיה "העולם הוא סימולציית מידע הרצה על מסך חלל-זמן תלת ממדי".

 

המאמר מבקש לחקור את הרעיון לפיו היקום הוא מציאות מדומה, שנוצרה בתהליך של עיבוד נתונים, ומייחס את הרעיון המוזר הזה לממצאים בפיזיקה המודרנית אודות העולם הפיסי. תפיסת המציאות המדומה מוכרת מהעולמות המקוונים ברשת, כדוגמת Second Life, אך העולם שלנו כמציאות מדומה בקנה מידה עצום, הוא בדרך כלל נושא למדע בדיוני ולא למדע.

 

עוד ב"הידען": זוהר המפץ הגדול מוכיח כי ליקום צורת משפך

 

במבוא למאמרו באתר Arxiv כתב: "מבחינה לוגית, העולם עשוי להיות סימולציית נתונים, הרצה על מסך רב ממדי מבחינת החלל-זמן. למעשה אם המהות של היקום היא מידע, חומר, מטען, אנרגיה ותנועה – כולם יכולים להיות היבטים של מידע. גם כל חוקי השימור יכולים להוות פנים של חוק אחד של שימור מידע. אם העולם הוא מציאות מדומה, יצירתו במפץ הגדול כבר לא תהיה פרדוקסלית, מכיוון שכל מערכת וירטואלית חייבת דחיפה ראשונית".

 

עוד כתב כי "ההבחנה האם העולם הוא מציאות אוביקטיבית או מדומה מוטלת על המדע. מדעי המידע המודרניים יכולים להציע רעיונות כיצד תכונות פיסיקליות כגון חלל, זמן, אור, חומר ותנועה יכולים להיגזר מתהליך עיבוד נתונים. גישה כזו עשויה לפייס בין תורת היחסות לתורת הקוונטים, כאשר הראשונה מסבירה כיצד תהליך עיבוד המידע יוצר את החלל-זמן, והשניה מסבירה כיצד נוצרו האנרגיה והחומר".

 

עוד ב"הידען": הוכחה מיקרוסקופית להתפשטות היקום

 

רעיון מטורף, אבל...

קשה שלא להטיל ספק בתיאוריה, ומתנגדיו של ויטוורת' טוענים כי קשה מאוד לבחון אותה בניסויים שהוא מציע. לטענת ויטוורת', הרעיון אמנם מטורף, אבל לא יותר מאשר השקפות אחרות בפיזיקה, כמו פרשנות היקומים המרובים של מכניקת הקוונטים, המפץ הגדול והשערת בולצמן. ה-New Scientist מדווח כי בלא תחזיות הניתנות לניסוי אודות היקום, שיוכלו להבדיל את התיאוריה הזו מתיאוריות אחרות, היפותיזת המציאות המדומה היא פילוסופיה טהורה.

 

במאמר משנת 2002, שכותרתו "האם אנו חיים בסימולציית מחשב", כתב ניק בוסטרום, פילוסוף באוניברסיטת ייל בארה"ב, כי "לא מן הנמנע שאנו חיים חיים שתוכנתו על ידי חברה פוסט-אנושית, שחיה במציאות שאנחנו מגדירים 'העתיד'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם העולם שלנו הוא סימולציה?
מומלצים