שתף קטע נבחר

לא מצליחים להירדם? לרפואה הסינית יש פתרונות

לא ישנים טוב בלילה? אולי כדאי שתתחילו עם שינה מוקדמת (כי בחצות מגיעה השינה לשיאה), מתקשים להירדם ושנתכם נודדת? לפי הרפואה הסינית, אתם סובלים מחוסר דם והגוף אינו כלי קיבול הולם לנפש. כדי להחזיר את האיזון, מומלץ לנסות דיקור, טיפול בתנועה, ולהרבות באכילת תפוחים וסלק. לגברים, אגב, יש יתרון בשינה על פני הנשים

לאחרונה פרסם ארגון הבריאות העולמי דו"ח אשר מציג 39 מחלות נוספות שצורפו לרשימת המחלות האינסופית. בין המחלות החדשות המאוזכרות נמצאת האינסומניה (נדודי שינה). הרפואה הסינית הקלאסית מתייחסת בהיבט רחב לתופעה זו, ולצד הסבר אודות הסיבות להופעתה מוצגות גם דרכים להתמודדות.

 

אינסומניה מוגדרת כנדודי שינה ומאופיינת בקשיי הירדמות, התעוררות במהלך הלילה, שינה חסרת מנוחה, שינה מרובת חלומות וחוסר יכולת לישון. אלה מהווים מכשול גדול בהשגת פעולה החיונית מאוד לגוף – שינה. תופעה זו על כל חלקיה יכולה להופיע בכל גיל או שלב בחיים ופוגעת פגיעה קשה באיכות החיים הבסיסית הנדרשת לכל אדם ואדם.

 

ללכת לישון מוקדם, לא אחרי חצות

זמן השינה הוא הזמן בו הגוף מצליח למלא את המאגרים האנרגטיים הפנימיים שלו על ידי בניית כוחות מחודשים ומנוחה מפעילות. אדם שאינו ישן כראוי יהיה שרוי בעייפות כרונית שתעיב על תפקודו הגופני והנפשי. ככל שאנו צעירים יותר, נחוצות לנו שעות שינה מרובות יותר. ילדים זקוקים ל–12 שעות שינה ביום לפחות, ומבוגרים לשמונה שעות שינה בממוצע. הילדים אשר נמצאים בתחילת חייהם בשלבי ההתפתחות והגדילה הפיזית והמנטאלית שלהם זקוקים לשינה על מנת לאפשר לגופם לאגור כוחות ולהיבנות. מבוגרים לעומתם זקוקים לשינה על מנת לאפשר לגופם את המנוחה. אלה מאפשרים לגופו של האדם לבנות אנרגיות מזינות ומרגיעות לגוף.



שעת חצות היא שיא הלילה, זמן השינה האיכותי ביותר (אינדקס אופן) 

 

הרפואה הסינית הקלאסית רואה באדם בבואה של העולם והמרחב בו הוא חי. חיוניות האדם נבנית בעיקר על ידי הסתגלות והשתלבות חייו עם המתרחש סביבו. הלילה, לפי הפילוסופיה הסינית, הוא הזמן בו העולם מאט את קצבו וצובר כוח ליום המחר. בהתאמה, מתקיים תהליך זהה גם בגופו של האדם.

 

שיא הלילה מגיע בחצות, אז מתחיל היום לעלות ועימו האנרגיה הסביבתית הפעילה. לכן רצוי כי בחצות נהיה בעיצומה של השינה. אנשים אשר נאלצים לעבוד בלילה ולישון ביום אינם משיגים את אותה איכות שינה, ועלולים לסבול מתסמינים כמו עצבנות, קוצר רוח, מצבי רוח משתנים ועייפות כרונית.

 

אינסומניה: למה זה קורה

על פי הרפואה הסינית הקלאסית, אינסומניה מתרחשת אצל בני האדם בעיקר בשל חוסר דם או חסר בנוכחות של אנרגיה מרגיעה ומזינה מסוג ין (YIN) בגוף.

 

בשונה מהתפיסה המערבית, חוסר דם אינו ניתן למדידה לפי המדדים המקובלים (רמת כדוריות או טסיות דם). חוסר דם מזוהה על ידי תסמינים כמו חיוורון, כפות רגליים וידיים קרות, נשירת שיער הראש, עייפות מתמשכת, תנודה במצבי הרוח, סחרחורות, חלומות, שינה לא רציפה וקלה ותחושה של חוסר חיוניות.

 

מצב של חוסר דם יכול להתרחש על רקע פיסיולוגי או מנטאלי. מבחינה נפשית, תחושות ורגשות בעלי מטען שלילי כגון חרדות, פחדים, אובססיות, צער ועוד משפיעות על גופו של האדם ויוצרות מחסומים פנימיים המהווים מכשול לזרימה נכונה ובריאה של אנרגיה.


אדם מבוגר זקוק ל-8 שעות שינה בלילה (צילום: אינדקס אופן) 

 

בהיבט הפיזי, חסר דם יכול לנבוע ממצב של דימומים פנימיים או חיצוניים, וממחלות דלקתיות אשר יוצרות חום פנימי המפר את איזון רמת הדם בגוף.

 

גברים ישנים טוב יותר

אינסומניה שכיחה יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים, כיוון שהמבנה הפיסיולוגי שלהן שונה ומערך הדם שלהן משתנה בכל חודש, בימי דימום הווסת. על פי הרפואה הסינית הקלאסית, המערך הפיסי של כל נערה ואישה, מעצם היותה נקבה, הוא של חוסר דם. בין גוף האדם לנפשו מתקיים דו שיח מתמיד, ועל הגוף לשמש כלי קיבול הולם לנפש. הנפש זקוקה לנוכחות מספקת של דם בגוף על מנת להיות רגועה ומאוזנת. במצב בו הגוף מאבד מיכולתו לשמש כלי קיבול, מגיבה הנפש ב"איתותים", ואחת הצורות בהן היא מפגינה את אי שביעות רצונה היא דרך פגיעה באיכות השינה.

 

כשאיכות השינה נפגעת, אין האדם מצליח להטעין את גופו באנרגיה, והגוף מתחיל להישען על מאגרי אנרגיה בסיסיים ולא נרכשים. תמצית חיוניות החיים אינה נרכשת, ואף מתכלה, לאור כישלון הגוף בצבירת תמציות חיים מחודשים מחד, ושימוש במאגרים הקיימים מנגד. 

 

שמירה והקפדה על שעות שינה ואיכות שינה אינה עניין של מה בכך. שינה היא דרך הכרחית לקיום ושימור הגוף, ולהשגת תמציות חיים חיוניות. להלן מספר המלצות לטיפול על מנת לחזק את רמת הדם בגוף.

 

דיקור, תנועה וצמחי מרפא סיניים

הרפואה הסינית הקלאסית מציעה מספר דרכי טיפול באינסומניה, בהתאם למקור ולשורש הבעיה המאובחנת. דיקור נקודות אקופונקטורה בגוף יביא לעידוד זרימת האנרגיה במרכזים שונים ולשיפור תהליכים פיסיולוגים. מספר רב של צמחי מרפא סיניים בעלי איכות לחיזוק רמת הדם מאפשרים רקיחה של פורמולות יחודיות, בהתאם לדיסהרמוניה האישית. גם טיפול בצ'י קונג, אמנות התנועה, יאפשר זרימה נכונה ומאוזנת של אנרגיה ודם ובכך יוסרו מחסומים ומכשולים אשר יכולים להיות הגורם לפגיעה בשינה.

 

תזונה

הקפדה על תזונה מאוזנת, איכותית וסדירה תסייע רבות להחזיר את השינה הטובה לסדרה. איכות התזונה משפיעה ישירות על תהליך יצירת הדם והאנרגיה בגוף וקיימת בנו הנטייה לא לתת לכך את הדעת ולפגוש בשלבים מתקדמים יותר את אותות ההזנחה.

 

מיץ סחוט העשוי מסלק, תפוחי עץ וסלרי (ביחס של 2/3 תפוחים) יכול להיות התחלה טובה. הסלק ידוע בתרומתו לבניית דם, ניקיון הדם וכן עתיר בפחמימות מורכבות המחזקות את מרכז האדם. תפוחי העץ כעת בשיא הבשלות, משמע שכל הערכים החיוניים כגון ויטמינים ומינרלים נמצאים בשיאם.

 

ירקות שורש כמו בטטה, סלרי, שורש פטרוזיליה וגזר מחזקים את מרכז הגוף שמהווה את מרכז היצירה של הדם. מומלץ לטחון את הירקות על מנת ליצור מרק סמיך וקל לעיכול.

 

מיץ רימונים (או הפרי עצמו) מחזק את הדם ואת נוכחות הברזל בדם.

 

תה עם לענה (שיבה) לפני השינה יכול לסייע לשינה טובה מאחר והלענה מקררת ומוציאה את החום מהלב.

 

פורמולת צמחים

בבית מרקחת סיני תוכלו למצוא מגוון פורמולות המחזקות את הגורמים המשפיעים על איכות השינה. כמו למשל TIAN WENG BU XIN TANG – גלולת קיסר השמיים לחיזוק הלב.

פורמולה זו מזינה את רמת נוכחות הדם בלב, וכך מאפשרת רגיעה מנטאלית. הצמח הדומיננטי בפורמולה זו הוא שורש הרמנייה – REMANIA. זהו שורש עשיר בחומרי הזנה המסייעים רבות ליצירת דם בגוף.

 

  • הכותבת היא מנהלת מסלול לימודי רפואה סינית ומעבירה סדנאות וקורסים בנושא תזונה נכונה לאורח חיים בריא ונכון במזרח מערב בת.ל.מ – המרכז לרפואה סינית קלאסית בישראל.


 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
נדודי שינה. מבוגרים רבים סובלים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים