שתף קטע נבחר

שכר המינימום שווה אלף דולר. אז מה?

עמיר פרץ הגשים חלום כשהמציאות קיימה את המשוואה שהבטיח. הבעיה היא שבכך גם נערי האוצר הגשימו את חלומם: העובדים עובדים בחינם

בשבוע שחלף היינו עדים למעמד היסטורי. פוליטיקאי בישראל קיים את אחת מהבטחותיו, וזאת כלל מבלי שהתכוון לכך: עקב הירידה החדה בשער הדולר, רצה הגורל ושכר המינימום, העומד על 3,710 שקלים, השתווה בדיוק לאלף דולר, כפי שהבטיח בעבר עמיר פרץ, גם בתעמולת הבחירות שלו לפני כשנתיים.

 

אלף דולר! פעם זה נשמע הרבה. והיום? היום מדובר בשכר דירה בשכונה ממוצעת בתל אביב, כרטיס טיסה ללונדון, סופשבוע בים המלח ובסך הכל ב-3,710 שקלים. בסכום הזה צריכים להסתפק כחמישית מהעובדים במשק, עובדים עניים.

 

שנת 2007 הייתה טובה למשק הישראלי, כהמשך למספר שנים בהן המשק הישראלי צמח. אבל הייתה זו שנה רעה לחברה הישראלית. שנה בה דומה כי איבדנו כל צל של סולידאריות חברתית ושבה הממשלה המשיכה להתנער מהמחוייבות שלה לחלשים: מניצולי השואה, מהילדים הרעבים, מהקשישים המתים בקור, מהחולים הזקוקים נואשות לתרופה, וגם מהעובדים.

 

המדינה צומחת, אבל לעשירים בלבד. סדר העדיפויות של נערי האוצר הנחה אותם לדחות את מתן התוספת בסך 140 השקלים - תוספת הפעימה השלישית לשכר המינימום - ל-1 ביולי 2008. וסביר שתידחה עוד.

 

מה האינטרס לצאת לעבוד היום בישראל? אם פעם האמנו שיש רק דרך אחת להפסיק את העוני, תוך עידוד לצאת לשוק העבודה, הרי שגם את התפיסה הזאת הזנחנו. עבודה היא הדרך היחידה להגדיל את התוצר הלאומי. ככל שאנשים יעבדו יותר, כך המשק ייצר יותר והצמיחה תגבר. אבל במדינת ישראל כנראה מצפים מהעובדים שיעבדו בחינם. או עבור 3,710 שקלים, שזה כמעט בחינם.

 

ההצעה של פרץ ומפלגת העבודה מלפני שנתיים היא בדיעבד הצעה מסוכנת, ומזל שלא התקבלה: קודם כל לא ברור מדוע יש לקבוע שכר מינימום במטבע זר דווקא. הרי במדינת ישראל אנו חיים ועבודה עברית היא עקרון ראוי. בנוסף, הוכח ששער הדולר בטווח הארוך אינו יציב. וכיצד יוכל אדם לתכנן את חייו אם אינו יודע כמה ישתכר בכל חודש? פעם יקבל 4,600 שקלים ופעם יקבל 3,700?

 

מסוכנת יותר היא מדיניות האוצר: התפיסה שהמעסיקים לא יוכלו לשאת בהוצאות שכר העבודה, או לחלופין יעבירו את עסקיהם למדינות ששכר העבודה בהן נמוך יותר, מוטב שתעבור מן העולם. הדבר נכון אולי לסין, שם אם תחליט הממשלה לקבוע שכר מינימום יעבירו המעסיקים את עסקיהם לבנגלדש. תעשיות מסוג זה אינן קיימות עוד בישראל. גם אם נחליט להעלות את שכר המינימום, באמת יעביר בעל מסעדה את מסעדתו לסין בגלל משכורת המלצר? היעביר יצואן את מפעלו להודו עם כל הכרוך בכך, כאשר כבר עכשיו פערי השכר כה גדולים?

 

ברמת ההכנסה הנוכחית, כל שקל שירוויח העובד בעקבות העלאת שכר המינימום ילך להוצאה. כשמדובר ב-20 אחוז מהעובדים, מדובר בפעילות ענפה למשק, שיצמח. וכאשר המשק יצמח, אנשים ירוויחו יותר ויעסיקו יותר עובדים. זהו חשבון פשוט שבאוצר מסרבים לעשות - כי הפערים החברתיים הם כנראה לא מעניינם.

 

אפשר להיווכח עד כמה אבסורדי המצב, כשאנו עדים לכך שדווקא בחודש בו היה אמור שכר המינימום לעלות, עלה המדד ב-0.6%, גבוה מהציפיות המוקדמות. המשמעות: הסל המשקף את תצרוכת המשפחות בארץ הפך יקר יותר, עובדה שלא משכנעת אף אחד להעלות את השכר. כנראה לא מפריע לאוצר מאין יבוא הכסף לשלם עבור הסל.

 

לעובדים בישראל שמשתכרים כה מעט, לא נותר אלא לשבות. והשביתות האלה עולות למשק הישראלי יותר מכל דרישות השכר. אז מה מעדיף האוצר, שביתת עובדים או שכר מינימום?

 

עמיר פרץ הגשים את החלום שלו: שכר העובדים עומד על אלף  דולר. הבעיה היא שבכך גם נערי האוצר הגשימו את חלומם: העובדים עובדים בחינם.

 

הכותב הוא יו"ר ההסתדרות במרחב תל אביב - יפו 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים