שתף קטע נבחר

בג"ץ למדינה: בדקו מחדש קווי מהדרין

בית המשפט חייב את מדינה לבצע בדיקה מחודשת של הפעלת קווי מהדרין לחרדים. שופטי בג"ץ: "קיימת בקווים אלה אפליה של נשים לא חרדיות"

בית משפט הגבוה לצדק, בהרכב שלושה שופטים, חייב השבוע את שר התחבורה להקים תוך 30 יום פורום לבדיקת אפשרות הפעלה מסודרת יותר של קווי מהדרין - קווי תחבורה ציבורית המשרתים את האוכלוסיה החרדית, ובהם הפרדה בין נשים וגברים. זאת בעקבות בקשת חמש עותרות, אליהן הצטרף גם המרכז לפלורליזם יהודי - התנועה ליהדות מתקדמת בישראל.

 

העותרים דרשו לבצע בדיקה עובדתית כדי לוודא שיש בכלל צורך בקווים אלה, ואם כן - לקבוע אמות מידה להפעלתם. כמו כן, הם מבקשים לסמן את קווי המהדרין, ליצור קווים מקבילים בהם אין הפרדה בין גברים ונשים, ואף לפקח עליהם.

 

"הסדר התנדבותי"

בתשובת המדינה נאמר כי אין רישוי מיוחד לאוטובוסי מהדרין, וחלים עליהם הכללים החלים על כל הקווים. ההסדר - לפי גרסת המדינה - נועד לשרת את צרכי האוכלוסיה החרדית, והוא למעשה התנדבותי. כמו-כן, נשמרת בו זכותן של נשים לשבת בחלק הקדמי של האוטובוס. לטענת המדינה, כל עוד נשמרת זכותו של כל אדם להשתמש באותם קווים מבלי להיות כבול להסדרים, אין מקום לקבוע בתנאי הקו "תנאי הפעלה" - שכן אז מדובר בהסדר כופה.

 

המדינה מציינת בהודעתה כי חובת מפעילי הקווים (אגד) היא לשמור על בטחונם ושלומם של הנוסעים, אבל אין בידה לוודא שאישה שאינה רוצה לנהוג לפי הקודים הנהוגים בקווים הללו, לא תספוג הערות ומבטי זעם. עם זאת, המדינה מציינת שכל אישה רשאית לשבת בכל מקום ולהתלבש כמקובל בכלל התחבורה הציבורית. אשר להוזלות בקווים אלה - היא ממומנת על-ידי אגד. נציג מדינה טען גם כי המדינה אינה תומכת בהסדר קווי המהדרין - אבל זה צורך שנוצר בשטח.

 

גם אגד טענה שכל הציבור רשאי לנסוע בקווי מהדרין, וכי ההוזלות אינן מסובסדות מקופת הציבור. חברת אגד טענה גם שאין אפשרות להפעיל קווים מקבילים רגילים לקווי המהדרין. ואם אלה יבוטלו, יופעלו קווים כאלה על-ידי מפעילים פיראטיים. לסיכום, טוענת אגד כי אין בהפעלת הקווים האלה משום אפליה.

 

השופטים חושבים אחרת

בהחלטתם קובעים השופטים כי המקרים שהובאו בפניהם דווקא מצביעים על אפליית נשים העולות לאוטובוס, כאשר הנהגים אינם דואגים לטפל בכך. לכן יש מקום לבדוק זאת על-ידי משרד התחבורה, לרבות בחינת הסדר חלופי. כמו-כן אמרו כי יש צורך בציון מיוחד של אוטובוסים אלה. עוד אמרו שאין פסול ברעיון של אוטובוסים עם הפרדה בין נשים לגברים, אבל הפרדה כזו שאינה מוסדרת, טומנת בחובה בעיות.

 

לפיכך קבעו השופטים שיש מקום לבדיקת המצב מחדש, תוך שילוט מתאים של תחנות ואוטובוסים. את פורום הבדיקה צריך להקים שר התחבורה, במטרה לאפשר שימוע לכל הצדדים - החרדים והעותרים ושכמותם. לפיכך נקבע כי על המדינה להודיע לבית המשפט תוך 30 יום אם בכוונתה להקים פורום כזה, מה יהיה הרכבו ומה סמכויותיו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
נשים וגברים לחוד?
צילום: אביגיל עוזי
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים