שתף קטע נבחר

אביב שולח גלויה מברלין

אביב רוס נחת בברלין לפני שלוש שנים עם מזוודה אחת ומאז מצא בה את ייעודו בחיים. הוא משדר ברדיו את "קול ברלין" בעברית ובגרמנית, נהנה להסביר למקומיים על ישראל והיהדות גם בלי להיות שומר מצוות, ויש לו גם כמה המלצות עבורכם

מי אני? אביב רוס, 31, במקור מקרית ביאליק, שדרן רדיו וצלם.

 

איפה אני גר? אני גר בברלין, בשכונת ודינג (wedding), שכונת פועלים לשעבר המאכלסת היום סטודנטים, מהגרים וכמובן לא מעט מקומיים. השכונה נמצאת במרכז הצפוני של העיר ונוח להגיע ממנה לכל קצוות העיר. האיזור בו אני גר הוא חלק מפרוייקט מיוחד המוקדש לאינטגרציה בין אנשי העיר. על הפרוייקט אחראי בעל הבניין בו אני מתגורר, פרופסור מיכאל וולפסון, ישראלי העושה חיל בגרמניה כמומחה להיסטוריה. גם במקום הכי לא צפוי - חיפוש דירה, מצאתי עוד משהו שעליו אחראי ישראלי. 


נעים להכיר. אביב בפעולה (צילום: אביב רוס) 

 

מה אני עושה בחו"ל? לומד באוניברסיטה, לומד תרבות חדשה, שפה חדשה ובעיקר משדר את התוכנית "קול ברלין" בעברית ובגרמנית. התוכנית מתארת את חיי הישראלים בברלין ומספרת על כל הדברים המעניינים והחשובים שמתרחשים בעיר וגם כאלה הנוגעים ליחסי המיוחדים בינינו לבין הגרמנים. בתוכנית משודרת מוזיקה של יוצרים ישראלים בלבד.

 

מתי ואיך הגעתי לכאן? הגעתי בשנת 2005, בטיסת צ'ארטר ועם מזוודה במשקל 45 קילו. ברלין היא עיר מתחדשת העוברת שיפוץ מאסיבי ומתחילה ללבלב מחדש לאחר 40 שנות שלטון סובייטי, שהפך את חלקה המזרחי לאפור ומתקלף.

 

העיר עסוקה בחיפוש עצמי ולא סתם מושכת אליה עשרות אלפי צעירים הבאים ללמוד באחת משלוש האוניברסיטאות הגדולות ובעשרות המכללות הפרטיות, וכן המוני אמנים, מוזיקאים ובעלי מקצועות חופשיים שטרם מצאו את עצמם ומקווים בברלין לעשות זאת. לאחר כשלוש שנות מגורים אני יכול לשבח את העיר על כך שבזכותה מצאתי גם אני את ייעודי בחיים. מומלץ בחום לכל מי שזקוק לאיוורור ולמקום בו יוכל לסדר מחדש את מחשבותיו.

 

מה גורם לי להרגיש ישראלי? כל מה שבעברית גורם לי להרגיש ישראלי. בין השאר ובעיקר - משפחה, חברי ילדות, חמימות, ישירות, והרבה אוכל טוב. המגורים בברלין גורמים לי לא רק להרגיש ישראלי ולזכור מהיכן באתי, אלא גם יהודי המסביר לאחרים מהי יהדות, מהם חגים יהודיים ולמה יש דבר כזה - מדינה יהודית.

 

מפתיע אותם לגלות שיש הרבה יהודים כמוני שהם לא שומרי מצוות ולא זקוקים לאוכל כשר כדי "לזכות" בתואר הזה. מסורת והיסטוריה חשובים לא פחות לעיצוב הזהות. לשמחתי רבים מהגרמנים שפגשתי חשים צורך עז לשמוע וללמוד עוד ועוד על ישראל ולאט לאט אך במסירות, ניתן להעביר מסר חיובי והסבר מקצועי יותר על הנעשה בישראל ללא הסינון המקומם לעיתים שעושה התקשורת העולמית.


חנוכה בשער ברנדנבורג 

 

סיטואציה משעשעת שקרתה לי בחו"ל בתור ישראלי: אני משדר בכל יום שישי אחה"צ תוכנית רדיו בעברית ובגרמנית. בסיום אחת התוכניות ניגנתי שיר של אילנית. לאולפן נכנס השדרן הבא שהוא גם כומר והתרגש לשמוע את הטקסט העברי ואת קולה של אילנית. הוא מיד חשב שמדובר בשיר קודש לכבוד השבת והופתע לגלות כי יש גם שירים בעברית שהם לא תפילות אלא פשוט "שירים ישראלים".

 

בנוסף, חברים ומקומיים רבים מעוניינים לבקר בארץ ותוהים בקול רם אם שווה לקחת את הסיכון ולבוא לארץ. משמחת אותם מאוד התשובה שלי המודיעה חד משמעית כי הסכנה היחידה מביקור בארץ היא עליה במשקל עקב השפע, האיכות והטעם של האוכל הישראלי.

 

למה אני הכי מתגעגע? אני מתגעגע כמובן למשפחה התומכת והנפלאה שלי, לאוכל של אמא ולבדיחות של אבא, לאחיינית החדשה שעוד לא ראיתי ולאחותה הגדולה, לאחים, לחברים ולאוכל.

 

מה הייתי לוקח איתי מכאן ומביא לישראל? בישראל באמת שלא חסר הרבה אבל הייתי שמח בביקור הבא בארץ להביא איתי קצת יותר קור, שלוות נפש לכל אזרח ואזרחית והרבה תקציבי רווחה וחינוך שמהם נהנים הגרמנים. אני מניח שאמא הייתה מסתפקת בזה שאביא את עצמי. 


שולח לארץ קצת שלווה ורוגע

 

חמש המלצות על העיר שלי

1. עיתוי: התקופה הכי טובה לביקור בעיר היא בסביבות מאי ויוני - הכל אביבי, ירוק וטרי. עדיין לא חם והמוני מדי, והמוני ברלינאים יוצאים מתרדמת החורף ומקשטים את העיר בבלונד בלתי נגמר.

 

2. עושים שוק: אין כמו ביקור של יום ראשון בשוק הפשפשים שבמאואר פארק (Mauerpark - פארק החומה). חוץ מהמוזרים הקבועים שתמיד באים לבדוק מה "חדש", יש הרבה מקומיים צעירים שמציעים את מיטב האופנה הברלינאית במחירי יד שניה מצחיקים. בכל פינה יש דוכן עם קפה וכמה ספסלים כך שגם לעצלנים שבינינו (כן אני עצלן גאה) אין תירוץ.

 

3. מפה לשם: אין אין אין כמו התחבורה הציבורית של ברלין. אבל כדי להכיר באמת את העיר ואת התענוגות שהיא מציעה, חייבים לנסוע באופניים. שיכרו זוג לכמה שעות לפחות וצאו לטייל בעיר ובעיקר הרשו לעצמכם ללכת לאיבוד. בכל רחוב כמעט יש שביל לאופניים וגם אם לא, אתם מלכי הכביש. אף נהג לא יצפור, יכעס או יעקוף.  


אפשר לבקר גם בחורף, אבל עדיף בקיץ 

 

4. קולטורה: ברלין, עיר שעדיין מחפשת את זהותה, מהווה בית פתוח לאמנים רבים מכל תחומי היצירה. לכל אוהבי האמנות החדשה, זו שבודקת את הגבולות ומחפשת את הכיוון החדש, מומלץ לעשות סיור גלריות. העיר משופעת בהן והן נמצאות תחת כל עץ רענן.

 

5. משתכשכים: ואגב עצים רעננים, יש בעיר הרבה כאלה ולא סתם ברלין נחשבת לעיר הכי ירוקה באירופה. לכל שכונה יש פארק ולכל רחוב יש גן. בקיץ יש ברבים מהפארקים גם בריכות שחיה ציבוריות. אם אתם באים בעונה החמה, אל תשכחו להביא בגד ים.

 

 

  • גם אתם גרים בחו"ל ורוצים לשתף אותנו בחוויה? כתבו לנו!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מקום טוב לסדר בו את המחשבות"
צילום: איי אף פי
"הייתי מביא לארץ קצת קור ושלווה"
צילום: אביב רוס
מומלצים