שתף קטע נבחר

אלף כרישי לוויתן בקליק אחד

ארגון ecocean מאוסטרליה הפועל למען שימור הסביבה הימית, מתעד בשנים האחרונות כרישי לוויתן בעזרת טכנולוגיה ייחודית והודות להתגייסות של חוקרים, תיירים וצוללים מרחבי העולם. "במקום שתיעשה עבודה מועטה על ידי חוקר אחד, אלפים משתתפים בפרויקט השימור", סיפרו החוקרים ל-ynet. "כך נוכל למפות מאות כרישי לוויתן ברחבי העולם, ונעזור בהצלת המין מהכחדה"

כרישי הלוויתן מוגדרים כיום באיגוד השימור העולמי כמין הנמצא תחת איום, נחשבים לפגיעים ובעלי סיכוי להכחדה מהטבע. למרות גודלם העצום, הם שוחים במים באלגנטיות רבה ונחשבים לאהובים במיוחד על צוללים ברחבי העולם. "אנשים רבים חושבים שמאחר והם מכונים כרישים, סימן שהם מסוכנים וצריך להתרחק מהם", מספר בראד נורמן, ביולוג ימי מאוסטרליה ואחד ממקימי ארגון ECOCEAN, הפועל למען שימור הסביבה הימית. "אך למעשה, הם היצורים העדינים ביותר בכדור הארץ".

 

בשנים האחרונות עוסקים פעילי הארגון בפרויקט מיוחד במינו: תיעוד ומיפוי כרישי לוויתן ברחבי העולם. נורמן חקר את נושא כרישי הלוויתן בפארק הימי בנינגאלו, במערב אוסטרליה מאז שנת 1994. הוא היה הראשון שהגה את רעיון הקמת ספריית תמונות ציבורית של כרישי לוויתן למטרות תיעוד האוכלוסייה.
 
כשהוא לא מטייל בעולם, הוא מבלה בעיקר בריף נינגאלו, אחד המקומות אליו מגיעים מדי שנה כרישי הלוויתן. "זה מדהים לשחות איתם. ברגע שאתה קופץ למים ופתאום מתוך הכחול הגדול, מגיח יצור ענקי ומרהיב, זה הדבר הגדול ביותר שקיים באוקיינוס, מלבד הלוויתנים הגדולים כדוגמת הלוויתן הכחול", הוא מגלה.
 
 

הופכים חלום למציאות

 

ג'ייסון הולמברג, ארכיטקט המידע של הארגון, מתגורר בפורטלנד, ארה"ב ומספק את התמיכה הטכנית הדרושה לפרויקט. "אני עזרתי להפוך את החלום למציאות בעזרת פיתוח תוכנה לספריית ECOCEAN, המאפשרת לצוללים ולתיירים להעלות צילומים של כרישי הלוויתן עם כל המידע הנחוץ", אומר הולמברג ל-ynet. "הספרייה החלה לפעול בשנת 2003 ומאפשרת מגוון כלים לניתוח אנליטי של הנתונים ופיתוח אלגוריתם לזיהוי הדפוס של כריש הלוויתן. כל אלה נועדו לעזור לחוקרים המתחברים לאתר שלנו מרחבי העולם".

 

כמה אנשים לוקחים חלק בפרויקט השימור והתיעוד? "מאז הקמתה קיבלנו נתונים למעלה מאלף איש מ-36 מדינות ברחבי העולם, עד כה תועדו באתר 4282 מפגשים מצולמים עם כרישי הלוויתן", הוא מציין. "גופים גדולים כמו ארגון הסביבה העולמי (Earthwatch), קרן הטבע העולמית (WWF) ותוכנית הסביבה של האו"ם (UNEP) מעניקים לנו תמיכה בינלאומית ומידע חשוב".

 
כיום יש לארגון הפועל ללא מטרות רווח, תחנות מחקר שאוספות ותורמות מידע ברחבי העולם. הבולטות ביניהן נמצאות באוסטרליה, בליז, הונדורס, מקסיקו, מוזמביק, תאילנד, האיים המלדHביים, הפיליפינים ואיי סיישל.
 

(צילום: ECOCEAN.org)
 

טביעת אצבע ייחודית לכל כריש לוויתן

 
נורמן מציין כי לכל כריש לוויתן יש דפוס של קווים ונקודות על העור, הממוקמים סביב הסנפיר ומאחורי הזים החמישי. "כל דפוס הוא ייחודי לכל כריש לוויתן ומהווה מעין טביעת אצבע. ואנחנו משוכנעים כי זו דרך מדוייקת לזהות פרטים ולהשוות בין כריש זה לאחר", הם אומרים. "חשוב לזהות את הכרישים בנפרד, מאחר ואנחנו לא יודעים על מסלול התנועה שלהם, לא יודעים לאן הם שוחים ומהיכן הם באים, ברוב הפעמים".
 
כיצד מצליחים להשוות בין אלפי התמונות? "זה קשה מאוד ללא הכלים המתאימים, אך אנו נעזרים באלגוריתם בו השתמשו לראשונה מדעני טלסקופ החלל "האבל", כדי למפות את כוכבים בשמי הלילה", מגלה נורמן. "הצלחנו לעבד אותו כדי למפות ולהתאים את הנקודות בעור הכריש וזו היתה התקדמות נפלאה".
 
לדברי השניים, צילום כרישי הלוויתן הוא למעשה דרך טבעית לתייג אותם ובאמצעותו הם יכולים להוכיח שישנם פרטים שחוזרים לאותו אזור על בסיס קבוע או במרווחים של שנים. כל גולש המעוניין להעלות תמונה של כריש לוויתן אותו תיעד, מתבקש למלא נתונים חשובים שיעזרו לחוקרים במלאכתם. החל מתאריך התיעוד, אורך ומין כריש הלוויתן, האזור בו נצפה הכריש במידה ואתם צוללים עם GPS ואפילו לציין היכן יש צלקות בולטות על גופו של כריש הלוויתן. עד כה עלו יותר מ-12 אלף תמונות של כרישי לוויתן לאתר הארגון.
 

(צילום: ECOCEAN.org)
 

כל אחד יכול להצטרף לפרויקט התיעוד

 
אחד היתרונות הגדולים של ספריית התמונות לזיהוי כרישי הלוויתן ב-ecocean, הוא נגישות גדולה לכל גולש בעולם. להבדיל ממחקרים הנערכים במוסדות אקדמאים ואינם פתוחים לציבור, כל תייר, חובב צלילה יכול לקחת חלק פעיל במחקר על ידי צילום של כריש הלוויתן. "זה פותח את פרויקט השימור לאלפי אנשים. במקום שתיעשה עבודה מועטה על ידי חוקר אחד במדינה אחת", מפרט נורמן.
 
הולמברג מציע מספר דרכי פעולה כדי להפיץ את המיזם בקרב מספר אנשים גדול ככל האפשר. "אם אתם חובבים מושבעים של כרישי הלוויתן ומעוניינים לעזור בפרוייקט העולמי לשמירת המין הנדיר, אנחנו מעודדים איסוף נתונים על כרישי הלוויתן דרך תיירות אקולוגית בטוחה ומוסדרת על פי חוק", הוא מפרט.
 
"חשוב לנו שצוללים רבים  ידעו כי התמונות שהם יצלמו של כרישי לוויתן, יכולות לשמש באופן ישיר למחקר ולשימור המין", הוא מפרט. "זו הסיבה שהעלינו מדריך המסביר כיצד לצלם אותם, על מנת להבטיח שנקבל נתונים שנוכל להשתמש בהם בסופו של דבר. מי שסבור שהוא לא יפגוש בקרוב את הדג הענק במים, תמיד "אפשר לאמץ כריש לוויתן מרחוק".

 


(צילום: ECOCEAN.org)

 

חגיגות האלף

 
מי שתומכת בפרויקט השימור היא חברת "רולקס" המקיימת מדי שנה תחרות מיוחדת (Rolex Awards) המעניקה חשיפה ותמיכה כלכלית למימון פרויקטים חלוציים התורמים לרווחת האדם והטבע ברחבי העולם. בשנת 2006 זכה נורמן לפרס מהחברה תודות לפרויקט החלוצי שהקים. "בעזרתם אנו יכולים להמשיך בפרויקט המחקר באזורים אחרים בעולם, לספק אימונים לצוללים ולתיירים, לייעץ ואפילו לספק ציוד לתיעוד כרישי הלוויתן למדינות אחרות בעולם בהן הם נצפים. כך אנו גורמים להן להיות מעורבות פעילות במחקר". הם מסבירים ומדגישים כי האתגר הגדול הוא בהגברת המודעות לנושא.
 
לפני מספר שבועות חגגו בארגון אלף כרישי לוויתן שזוהו בוודאות על פי דפוס הנקודות על גופם. מה מתכננים יוזמי הפרוייקט לשנים הקרובות? "איסוף תמונות של כרישי הלוויתן טומן בחובו נתונים חשובים ביותר. בעזרת התמונות שמגיעות אלינו, נוכל למפות תנועות של מאות ואפילו אלפי כרישי לוויתן ברחבי העולם", הם מסכמים. "אנו מקווים כי נצליח לצרף עוד ועוד אנשים, כדי שנוכל לקבל תמונה רחבה ומפורטת יותר בנוגע לגודל האוכלוסייה ולמצב בריאותה. חלק מהתשובות שנגלה, אולי יעזרו לשימור המין הנדיר הזה".
 


  

 


(צילום: ECOCEAN.org)

 


 


(צילום: ECOCEAN.org)

 


 


(צילום: ECOCEAN.org)

 


 


(צילום: ECOCEAN.org)


פורסם לראשונה 25/01/2008 15:07

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כל אדם בעולם יכול לעזור בפרויקט
צילום: ecocean.org
יצורים עדינים ומרהיבים
צילום: ecocean.org
מפגש קרוב במעמקים
צילום: ecocean.org
מומלצים