שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בחיפה רוצים להשתחרר ממפעלי תעשיות הנפט

הוועדה לאיכות הסביבה בעיריית חיפה, שכינסה דיון חירום על חריגות זיהום האוויר באזור המפרץ, ממליצה לפתח את הכלכלה ואפשרויות התעסוקה באזור בתחומים אחרים, "כדי להשתחרר מהתלות הכלכלית במפעלים". עוד היא ממליצה להקפיא את פיתוח והתרחבות המפעלים, ו"לבחון את התועלת שלהם בהשוואה לנזק הכלכלי, הישיר והעקיף, שהם גורמים"

הוועדה לאיכות הסביבה בעיריית חיפה תמליץ לראשי הרשויות במפרץ לקדם תוכנית אסטרטגית-כלכלית לאזור, שלא תכלול את התעשיות הפטרוכימיות. מדובר בתוכנית שמטרתה לעודד ולפתח צמיחה ותעסוקה באזור בתחומים אחרים, במטרה להשתחרר מהתלות הכלכלית האזורית בתעשיות הנפט.

 

זוהי אחת ההחלטות המופיעות בטיוטה שהכין יו"ר הוועדה, סגן ראש עיריית חיפה שמואל גלבהרט, ועלו אמש (ב') בדיון חירום שכינסה הוועדה. כמו כן הוצע ליזום מחקר שיבחן את התועלת הכלכלית של המפעלים לאזור ולתושביו, בהשוואה לנזק הכלכלי הישיר והעקיף שהם גורמים.

 

המלצות נוספת שנכללו במסמך היו הקפאת תוכניות הפיתוח של המפעלים הפטרוכימיים במפרץ, והמלצה שלא להקים מפעלים נוספים אלא להשקיע בהפחתת הפגיעה של המפעלים הקיימים בסביבה.

 

עוד בנושא:

 

התעשיינים: הזיהום - מכלי רכב ועסקים קטנים

הוועדה כונסה במתכונת מורחבת לדיון בדו"ח המשרד להגנת הסביבה שמצא חריגות בפליטת חומרים מסרטנים וחשודים כמסרטנים במפרץ. גלבהרט ציין כי החריגות מעמידות את כל תושבי האזור "בסכנה קיומית שכמוה כטרור סביבתי", וציין כי מספר הנפגעים והנספים כתוצאה מחריגות אלה עולה על כל מה שידע האזור בפיגועים ומלחמות.

 

אנשי איגוד ערים לאיכות הסביבה בחיפה הטילו ספק באמינות הדו"ח, וטענו בין היתר כי נתונים שאוסף האיגוד בשגרה אינם תואמים את הנתונים החמורים שחשף. נציגי התעשיינים טענו בדיון כי חלק גדול מהפליטות שגרמו לחריגות בד"וח, מקורן אינו בתעשייה הפטרוכימית אלא דווקא בתחבורה ציבורית ובעסקים קטנים שאיש אינו מפקח עליהם כראוי.

 

"קל מאוד לפקח על מפעל גדול אבל אף אחד לא טורח לפקח על עשרות עסקים קטנים שאותם מפעילים אנשים שהם ממש עבריינים", טען נציג אחד המפעלים. הוא אף הזכיר כי זיהום אוויר חמור במפרץ חיפה נגרם על ידי גנבי המתכות שמבעירים חומרים פלסטיים על בסיס קבוע באזור.

 

בתגובה אמרו נציגי המשרד להגנת הסביבה במחוז חיפה, שהשתתפו גם הם בדיון, כי המחקר עדיין בעיצומו.

 

עיכוב הגז הטבעי - תירוץ למפעלים להמשיך ולזהם

ד"ר ג'ימי קריקורן, יושב ראש "הקואליציה לבריאות הציבור" - ארגון סביבה הפועל באזור חיפה, המליץ להקים צוות משימה שיקבע מדיניות לטיפול מהיר בזיהומים ומקורותיהם, שיורכב ממומחים וגורמים רלוונטיים לנושא. לדבריו, הוא כבר פנה בעניין למספר מומחים מארה"ב והם הביעו נכונות להשתתף בצוות שכזה.

 

בתום הדיון הוגש למשתתפים כאמור, מסמך ובו מספר המלצות אופרטיביות לרשויות המקומיות באזור. הבולטת שבהן הייתה הדרישה "לקדם תוכנית אסטרטגית לפיתוח תשתית אלטרנטיבית של צמיחה ותעסוקה איכותית לאזור, במטרה להשתחרר מהתלות הכלכלית בתעשיות הפטרוכימיות". בד בבד דורשת הוועדה, "ליזום מחקר כלכלי-סביבתי במטרה להעריך את התועלית הכלכלית של המפעלים במפרץ, לאזור חיפה ותושביו, בהשוואה לנזק הכלכלי הישיר והעקיף שהם גורמים".

 

חברי הוועדה התייחסו גם לעיכוב המתמשך בתוכנית להעברת גז טבעי למפרץ חיפה, והעלו דרישה למשרד להגנת הסביבה ולרשויות המקומיות, לחייב את המפעלים שבתחומן ליישם את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר להפחתת זיהומי אוויר (BAT), "מבלי להמתין להגעת הגז הטבעי, מה שהפך להיות תירוץ להימנע מהשקעות".

 

כמו כן הם דרשו לאמץ את תקני הפליטה ואיכות האוויר האירופאים המחמירים ביותר, "ולחייב את המפעלים לעמוד בהם בלו"ז הקצר ביותר האפשרי מבחינה הנדסית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
המפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה. ארכיון
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים