יש הכרעה: חבילת הטלוויזיה בחינם תישאר מצומצמת
ועדת הכלכלה הכריעה ברוב של תשעה ח"כים מול מול ששה: חבילת הטלוויזיה בחינם תישאר עם 5 ערוצים בלבד, ולא תכלול את ערוצים 9,23 ו-24. האישור הסופי - בשבוע הבא במליאה
למרות החלטת ועדת הכלכלה, מעריכים גורמים בכנסת כי הלוביסטים כבר נערכים לקראת הקרב המכריע על הצעת החוק, שייערך במליאה בשבוע הבא. ייתכן שבמליאת הכנסת יצליחו הגופים השונים לגייס ביתר קלות רוב להוספת הערוצים הנוספים. מליאת הכנסת, על כל פנים, לא תוכל להיסגר בפני הציבור.
הח"כים שהצביעו בעד הוספת ערוצים נוספים הם גלעד ארדן, צבי הנדל, אמנון כהן, רוברטב אילטוב, סטס מיסז'ניקוב ויולי אדלשטיין. הח"כים שהתנגדו להוספת ערוצים נוספים הם אבישי ברוורמן, אבשלום וילן, יורם מרציאנו, יצחק וקנין, יוחנן פלסנר, יואל חסון, חנא סוויד, אלחנן גלזר ויעקב כהן.
מעוות את שוק הפרסום בטלוויזיה
ועדת הכלכלה התכנסה להצבעה מחודשת על הוספת הערוצים הייעודיים לתוך חבילת השידורים הבסיסית שמשרד האוצר מבקש להקים, הכוללת את ערוצים 1, 2, 10, 33 ו-99. זאת לאחר שלפני שבועיים הוועדה דחתה את ההצעה של ח"כים מישראל ביתנו להוסיף לחבילה את הערוץ הרוסי, ערוץ המוסיקה וכן את ערוץ החינוכית.לפני ההצבעה ציינה היועצת המשפטית של הוועדה, אתי בנדלר, כי אם יוספו ערוצים נוספים לחבילה הבסיסית לא מן הנמנע כי תוגש עתירה לבג"ץ, מאחר שהדבר מעוות את שוק הפרסום ואת שוק הטלוויזיה הרב ערוצית וכן פוגע בהכנסות האומנים והיוצרים מהפקות מקור.
בשבועות האחרונים הופעלו לחצים רבים על חברי הכנסת מצד גורמים שונים. מצד אחד חברות הכבלים והלוויין מעוניינות כי החבילה הבסיסית תישאר מצומצמת, משום שלדבריהן כל הוספה של ערוצים נוספים תהווה פגיעה אנושה בהכנסותיהם ושינוי מהותי של שוק הטלוויזיה הרב ערוצית. גם ערוץ 2 וערוץ 10 מעוניינים לשמור על היקף מצומצם של חבילת הבסיס.
מנגד, הערוץ הרוסי, השייך ללב לבייב, מעוניין להיכנס לחבילה הבסיסית משום שאחרת תיפגע יכולת התחרות שלו אל מול הערוצים המסחריים, שהחשיפה לפרסומות שלהם תגדל. ברקע הדברים מרחף איום משרד האוצר למשוך את הצעת החוק כליל אם יוכנסו לחבילה ערוצים נוספים.
ומעל לכל ישנה הפוליטיקה. ריח הבחירות כבר באוויר, וגם במישור הפוליטי מופעלים לחצים על חברי הוועדה להוסיף ערוצים נוספים לחבילה, בעיקר בשביל לא לאבד את הקול הרוסי. בישיבה האחרונה של הוועדה אף פעל צוות צילום של הערוץ הרוסי שתיעד את הצבעת הח"כים על הצעת החוק.
לאחר ההצבעה אמר ל-ynet מנכ"ל ערוץ 9, ליאוניד בלחמן, כי הממשלה יוצרת אפליה במסגרת החוק. בהתייחסו לחברות הכבלים והלוויין אמר בלחמן, כי "לא ייתכן שהמדינה תדאג לאינטרסים של גופים מסחריים בצורה כל כך בוטה. מדוע הממשלה לא דואגת לכך שערוץ 9 יהיה נגיש לקהל הרחב של צופיו?"
בלחמן ציין, כי אין צדק בהחלטה שקיבלה היום הוועדה, וכי לא מן הנמנע כי הדבר יסתיים בבג"ץ. "אנחנו מתכוונים ללכת עד הסוף בסיפור הזה", אמר.
בתגובה לטענות חברות הכבלים והלוויין וכן טענות משרד האוצר כי הוספת ערוצים נוספים לחבילה הבסיסית תערער את שוק הטלוויזיה הרב ערוצית, השיב בלחמן כי גם החבילה הבסיסית תעשה זאת, ולכן הטענות משוללות יסוד.
בלחמן התייחס גם לקרב שצפוי להיערך בשבוע הבא במליאה סביב הצעת החוק ואמר כי להערכתו הסיכויים הם 50:50 שהערוץ הרוסי וערוצים אחרים יתווספו לחבילה. "ייתכן שדו"ח וינוגרד יטרוף את כל הקלפים. גם היום ראינו שההצבעה היתה יותר פוליטית מכלכלית", אמר בלחמן.
יפה ויגודסקי, מנכ"ל הטלוויזיה החינוכית, הגיבה באומרה כי "לא מדובר במאבק של הטלוויזיה החינוכית, אלא במערכה על השידור הציבורי במדינת ישראל. הטלוויזיה החינוכית היא ערוץ ציבורי הממומן מתקציב המדינה, לכן היא שונה מכל ערוץ מסחרי זה או אחר, ואין סיבה שבעולם שהיא לא תהיה חלק מחבילת ערוצי החינם. חברות הכבלים והלוויין לא הצליחו להעלות טיעון משכנע אחד, כנגד הכללת ערוץ 23 בחבילת החינם, וחמור עוד יותר – האוצר לא הצליח להעלות טיעון משכנע אחד. אני מצפה כי הצעת החוק של אפללו תזכה לתמיכה גורפת מצד כל סיעות הבית, כדי שהמעוות יתוקן לאלתר".
הלחצים עשו את שלהם
נראה כי הלחצים הרבים שהפעילו הגופים השונים עשו את שלהם. הח"כים אינם מעוניינים להצטייר בעיני הציבור כמי שאינם דואגים לאינטרסים שלו, ונמצאים במלכוד. מצד אחד הם לא רוצים לסכן את קיומה של החבילה הבסיסית. מנגד, הם אינם מעוניינים להציג את עצמם כמי שמונעים מהציבור הוספה של ערוצים נוספים. לאור דברים אלו ניתן להעריך שגם הלוביסטים והגופים שהם מייצגים מעדיפים שכלי התקשורת לא יהיו בדיון משום שהדבר מפעיל לחץ גלוי על הח"כים. התוצאה: הציבור נשאר מחוץ לחדר.