שתף קטע נבחר

"דרוש כוח מאזן לאוצר במשרדי הממשלה"

כך סבורים בכירי המגזר הציבורי והאקדמיה שנפגשו היום במכון הישראלי לדמוקרטיה לדיון בדרכים האפשריות לאזן את כוחו של אגף התקציבים באוצר בעשייה הציבורית

בכירים במשרדי הממשלה ובאקדמיה נפגשו היום (ג') במכון הישראלי לדמוקרטיה על לדיון בדרכים האפשריות לאזן את כוחו של אגף התקציבים באוצר בעשייה הציבורית, כך נודע לכלכליסט.

 

בין המשתתפים: מנואל טרכטנברג, יושב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, קרנית פלוג, מנהל מחלקת המחקר בבנק ישראל, לאה אחדות, סמנכ''ל הביטוח הלאומי לשעבר, סמי פרידריך מנכ''ל חברת שלדור, גידי גרינשטיין יושב ראש מכון ראות, נורית אלטשטיין, היועצת המשפטית של הכנסת וגם יוסי גורדון, סגן בכיר לשעבר.

 

הדיון התבסס על עבודתם של פרופסור אבי בן בסט (מנכ''ל משרד האוצר לשעבר) ומומי דהן על תהליך התקצוב בישראל. מנכ''ל משרד האוצר, ירום אריאב, גם הגיע לדיון והשתתף ברובו. מטעם אגף התקציבים הגיע שרון גמבשו, סגן בכיר באגף, שהציג את עמדת אגפו, נשאר כשעתיים, התנצל והלך, דבר שעורר את כעסם של המשתתפים בעיקר של נורית אלטשטיין. היא שאלה למה הוא בורח מהדיון. גמבשו התנצל שוב והסביר שהנציג החשוב ביותר במשרד, המנכ''ל, נשאר. אלטשטיין טענה שזה לא מספיק, דבר שעורר את כעסו של המנכל עצמו, ירום אריאב. הממונה על התקציבים, רמי בלינקוב העדיף שלא להגיע, למרות שהוזמן.

 

מאפייני תהליך התקצוב

הדיון התרכז במאפיינים של תהליך התקצוב בישראל, שלפי המחקר של בן בסט ודהן הוא אחד מהריכוזיים, אם לא הריכוזי ביותר בעולם המערבי. מדובר בתהליך שבו משתתפים מעט מאוד אנשים, הוא מהיר מאוד, הוא לוקה בחוסר שקיפות ובנוסף הוא מלווה בחוק ההסדרים, המאפשר לאוצר להכניס רפורמות ושינויים מבניים מרחיקי לכת ללא דיון בכלל, טוענים.

 

לפי בן בסט ודהן, הריכוזיות חשובה מאוד למשמעת תקציבית והיא חייבת להימשך בקביעת ההוצאה הכוללת, הגירעון והמיסוי. עם זאת, בהרכב התקציב של המשרדים יש מקום לגמישות ניהולית ולשיתוף המשרדים שכן הידע הספציפי לגבי התחומים עצמם נמצא בתוך המשרדים ובידיהם היכולת לשפר את השירותים שהם מעניקים.

 

בדיון התרכזו בחיפוש גופים מאזניים מחוץ לאוצר ובתוך המשרדים. אחד הגורמים טען כי יש צורך גורף ליצור יכולת במשרדי הממשלה להיות שותפים בעיצוב ותכנון המדיניות. היכולת הזו חייבת לקבל צורה של אגפי מדיניות, המורכבים ממיטב עובדי המדינה. לדעת רוב המשתתפים, יש מעט מאוד כוח אדם איכותי, שמשתווה לזה של אגף התקציבים ושמסוגל להתמודד מולו.

 

אחד ממשתתפי הדיון אמר כי "נדע שיש שינוי ביום, שרכז באגף תקציבים יילך לעבוד כסמנכ''ל במשרד ממשלתי ולא להיפך. אנו צריכים את הטובים ביותר באגפי התכנון האלה כי זו הדרך ליצור תהליך נכון שמקדם את היעדים של הממשלה ושל האזרחים". הגופים מיועדים להוביל תהליכי חשיבה ותכנון בתוך המשרדים. רעיון דומה הוצג לפני כשבועיים ע''י מנכל רה''מ, רענן דינור, שדיבר לפני כשבועיים על הצורך באיזון כוחות. גם ראש הממשלה אמר כי יש צורך ביחידות תכנון כאלו בנאום שנתן בוועידת המיל בנובמבר האחרון.

 

גורמים באוצר אמרו לכלכליסט כי "יש דיונים כאלו גם אצל השר אך הכול דמגוגיה". "האגף שלנו עושה את מה שצריך לעשות: לשמור על הקופה הציבורית. זה תפקידנו ואין גוף אחר שמסוגל ומעוניין לעשות זאת. מדובר ביחידה מקצועית שלא נגועה מאינטרסים פוליטיים. אנחנו כן מעוניינים לשמוע ביקורת, אך עניינית. הכוונה היא להציג אותנו כילדים הרעים. מה הם רוצים, שנעשה את העבודה פחות טוב? זה לא יקרה", אמר הבכיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
אבי בן בסט. ריכוזיות
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים