שתף קטע נבחר

השופט וינוגרד הגיש את הדו"ח לאולמרט וברק

על פני יותר מ-500 עמודים שוטחים חברי הוועדה - אליהו וינוגרד, רות גביזון, יחזקאל דרור, מנחם עינן וחיים נדל - את השתלשלות מלחמת לבנון השנייה והשנים שקדמו לה, מאז נסוג צה"ל מדרום לבנון. בלשכת ראש הממשלה כבר משדרים אנחת רווחה לנוכח הדלפות ועיון ראשוני בדו"ח

שנה וחצי אחרי מלחמת לבנון השנייה, תשעה חודשים אחרי פרסום הדו"ח החלקי - ובדיוק ביום בו הוגש לפני 33 שנים דו"ח ועדת אגרנט, הגישה הערב (יום ד') ועדת וינוגרד לראש הממשלה ולשר הביטחון את הדו"ח המקיף אודות מחדלי המלחמה האחרונה. שעה לאחר מכן כינסה הוועדה מסיבת עיתונאים שבה שטח השופט אליהו וינוגרד את עיקרי המסקנות.

 

בינתיים מתרבות ההדלפות מתוך הדו"ח. גורמים שעיינו במסקנות מסרו כי על-פי הוועדה, "ההחלטה לצאת למבצע קרקעי היתה סבירה ובמסגרת שיקול דעת מדיני וצבאי". בלשכת ראש הממשלה הביעו אנחת רווחה לנוכח הדיווחים. עם זאת, גורמים אחרים ציינו כי בדו"ח נכתב ש"המהלך הצבאי הקרקעי בימים האחרונים של המלחמה לא מוצה ולא השיג את מטרותיו". 


מכינים את האולם (צילום: אלכס קולומויסקי)

 

גורם צבאי אמר לסוכנות הידיעות AP לאחר שעיין בדו"ח כי על פי הוועדה, "ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לא נכשל בפעולותיו במלחמה וכי פעולותיו היו הגיוניות". גם שר הביטחון לשעבר, ח"כ עמיר פרץ, הביע שביעות רצון מהנכתב בדו"ח וינוגרד בהתייחס לשישים השעות האחרונות של המלחמה. לדבריו, "כעת ברור שההחלטות שהתקבלו לאורך כל המלחמה - היו סבירות ולא פוליטיות".

 

יותר מ-500 עמודים

יו"ר הוועדה, השופט בדימוס אליהו וינוגרד, נכנס יחד עם חברי הוועדה האחרים ללשכת ראש הממשלה שבירושלים המושלגת, והניח על שולחנו של אהוד אולמרט את הדו"ח המלא, בן יותר מ-500 עמודים. גם שר הביטחון אהוד ברק, שבמהלך המלחמה לא נמנה כלל עם המערכת המדינית או הביטחונית, קיבל לידיו את הדו"ח במשרד ראש הממשלה.


בנייני האומה בירושלים, הדו"ח בדרך (צילום: אורן רוזנפלד)

 

עיריית ירושלים דאגה לפלס את השלג באזור לשכת ראש הממשלה וליד בנייני האומה, לשם הגיעו עותקים מהדו"ח. לאחר מכן כינסה הוועדה מסיבת עיתונאים בבנייני האומה שבבירה, בה הקריא השופט את עיקרי הדו"ח. במעמד, שעשוי לגזור את גורלה של ממשלת אולמרט, נכחו מאות עיתונאים מהארץ ומהעולם. 

 

ראש הממשלה קרא את הדו"ח בלשכתו יחד עם יועציו, בה בשעה שהוועדה קיימה את מסיבת העיתונאים. שר הביטחון מצידו העדיף לקרוא את הדו"ח במשרדו בקריה בתל-אביב.

 

השופט וארבעת עמיתיו לוועדת הבדיקה הממשלתית - המשפטנית פרופ' רות גביזון, המומחה

 למינהל ציבורי פרופ' יחזקאל דרור והאלופים במילואים, ד"ר חיים נדל ומנחם עינן - ישבו על המדוכה מאז מונו, לאחר לחץ ציבורי ופוליטי כבד, בספטמבר 2006. במשרדים בהם ישבו בבית הנפט בתל-אביב, הם האזינו לדברם של 75 עדים - מקבלי החלטות, פוליטיקאים, קצינים, פקידי ממשל ואישי ציבור - ועיינו ברבבות מסמכים.

 

במנדט שקיבלה, הוסמכה הוועדה לחקור את המלחמה עצמה ואת ההכנות לה, כולל ההתנהלות של הממשלות הקודמות ויחסן לחיזבאללה מאז נסיגת צה"ל מלבנון בשנת 2000. הוועדה הונחתה לחקור את הדרג המדיני והביטחוני, את הפעלת צה"ל ואופן ניהול המלחמה במשך 33 ימי הלחימה ואת הטיפול בעורף.


פורסם לראשונה 30/01/2008 16:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדו"ח נמסר, הערב
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
ירושלים המושלגת
צילום: רויטרס
מומלצים