שתף קטע נבחר

פרץ נגד מופז וברק: לא זעקו, רק שתקו ושתקו

שר הביטחון לשעבר, עמיר פרץ, התייצב לאחר פרסום דו"ח ועדת וינוגרד והגן על החלטתו לצאת למלחמה. הוא האשים את קודמיו - שאול מופז ואהוד ברק: "שאלות נוקבות חייבות להתגלגל לפיתחו של מי שקבע כי צה"ל צריך להיות צבא קטן וחכם". עוד תקף את ברק בנוגע לאיומי הפרישה מהממשלה: "הוא יודע לעשות פליק-פלאקים. שימצא הפליק-פלאק המתאים ויישאר בממשלה"

לאחר פרסום דו"ח וינוגרד המלא, התייצב הבוקר (יום ה') שר הביטחון לשעבר, עמיר פרץ, והפנה אצבע מאשימה לקודמיו: "יש שאלות נוקבות על 6 השנים שלפני המלחמה. צריך להמשיך לחקור". הוא התייחס בפרט לרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר, שאול מופז, שעליו אמר כי הוא "שתק ולא התריע על הכשלים". הוא הפנה ביקורת חריפה במיוחד נגד אהוד ברק: "הוא יודע לעשות פליק-פלאקים. שימצא הפליק-פלאק המתאים ויישאר בממשלה. הוא נהג בפזיזות כשאמר שיפרוש והכניס את עצמו לפלונטר. עכשיו שייצא". 

 

פרץ הפנה ביקורת נוקבת הנוגעת לתקופתו של ברק כשר ביטחון וכראש ממשלה: "שאלות נוקבות אלה חייבות להתגלגל לפיתחם של מי שקבע כי צה"ל צריך להיות צבא קטן וחכם ובכך התניע את הדינמיקה שמביאה אותנו לקטסטרופה ושל מי שהחליט כי אפשר לנטוש את לבנון ללא הסכם, תוך הפקרת שותפינו הנוצרים, תוך יצירת ואקום שהזמין את חיזבאללה להשתלט עליו. שאלות נוקבות אלה חייבות להתגלגל לפיתחם של שר הביטחון לשעבר שהיה גם הרמטכ"ל וגם סגן הרמטכ"ל ולמעשה ליווה את תהליך הכירסום, לא התריע, לא זעק אלא רק שתק ושתק". 

 

דו"ח וינוגרד - סיקור מיוחד

 

 

עוד אמר פרץ בציניות: "אני מצטער שלא היה לי שום סיכוי בחודשיים שבהם כיהנתי כשר ביטחון לטפל במקלטים ולשמן את כל המערכות השונות שמופקדות על הטיפול בעורף". הוא דיבר על המחיר ששילם: "נכון, שילמתי מחיר פוליטי כבד, כי הרי מלחמת לבנון השנייה יצרה תחושה של מועקה כבדה בקרב כל אזרחי ישראל וכולם חיפשו כתובת נוחה שניתן לגלגל אליה תחושות אלה, שהיא גם יכולה לנקז ולדלל חלק מהרגשת התסכול שבה היו שרויות רוב המערכות בשל ההחמצה הגדולה, ואכן - הכתובת הנוחה ביותר הייתי אני, ומצאתי עצמי במציאות אבסורדית מאין כמוה, לכאורה שר בטחון המכהן רק חודשיים בתפקידו, שר ביטחון שאינו איש צבא לשעבר, משלם מחיר על מדיניות וכשלים שהצטברו להם במשך שנים".

 

הוא הוסיף: "ברור כי ההחלטה על הפתיחה במלחמה היא הדבר המרכזי. הרשו לי ראשית להביע פליאה על גורמים רבים, פוליטיקאים בהווה, אנשי צה"ל בעבר שכולם כאיש אחד היללו ושיבחו את ההחלטה לצאת למלחמה למעלה משבועיים ימים עד האירוע בכפר כנא ששם החל המפנה. כולם כאיש אחד הגדירו זאת כהחלטה נבונה, אמיצה, כולם נלחמו על הפירורים של הקרדיט של היציאה למלחמה והנה מיד נשמעו קולות מכיוונים רבים שההחלטוה על היציאה הייתה חפוזה ובלתי מתוכננת".

 

פרץ הסכים עם הקביעה שמדובר בהחמצה גדולה וחמורה, "אבל בשביל שתיווצר החמצה צריכה להיווצר מציאות שאותה מחמיצים, אין כל ספק שההחלטה לצאת למלחמה היתה נכונה".

 

המדינאים שותקו בעשור האחרון

פרץ הדגיש את חשיבות העורף במערכה ואמר: "כניסת הטילים מכל הסוגים אל זירת המלחמה באזורנו שינתה לחלוטין את אופי הלחימה העתידית ונותנת לעורף תפקיד הרבה יותר משמעותי. החיזבאללה של ערב מלחמת לבנון השנייה ראה בעורף כבטן הרכה של מדינת ישראל, לא רק בגלל פוטנציאל הפגיעה אלא גם ביודעו כי החשש של המדינאים בעשור האחרון גרם לשיתוקם המוחלט ולחוסר יכולתם לקבל החלטות.

 

"לפני שעזבתי את משרד הביטחון הנחתי על שולחן הממשלה תוכנית מקיפה לטיפול בעורף, תוכנית שעצובה והוכנה יחד עם סגן שר הבטחון ח"כ אפרים סנה. זו כוללת תשובות לכל אזרחי ישראל, היא גם כוללת הקמת רשות לאומית, שעליה שמעתי כי מרעיפים שבחים רבים".

 

פרץ אמר את הדברים על רקע פרסום הדו"ח הסופי של ועדת וינוגרד אמש, שבו לא נכללו מסקנות אישיות לגבי בכירי הדרג המדיני בזמן מלחמת לבנון השנייה. למרות הקביעה כי נרשמו "כשלים וליקויים חמורים", ניפק הדו"ח בעיקר אמירות מתונות על הדרג המדיני וביקורת נוקבת על הצבא.

 

על המהלך הקרקעי כתבה הוועדה: "אנחנו קובעים כי החלטה זו הייתה במסגרת שיקול דעתם המדינאי והמקצועי הסביר של מקבליה".

 

בעקבות הדו"ח, נקרא יו"ר מפלגת העבודה ושר הביטחון אהוד ברק לפרוש מן הקואליציה, גם על-ידי כמה חברים במפלגתו. לאחרונה התעמת פרץ עם ברק על רקע שליטתו הריכוזית והתעלמות מחברי הסיעה. "אנחנו נראים רע, גם בכנסת וגם בציבור. אתה הופך כל דבר לוויכוח אישי", אמר פרץ לברק בישיבת סיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמיר פרץ
צילום: עופר עמרם
תקף את אהוד ברק
צילום: שלום בר טל
מומלצים