שתף קטע נבחר

ברקע לירי: ביקורת על יחסי מאוריטניה-ישראל

גורמים מדיניים מעריכים כי הירי לעבר שגרירות ישראל לא קשורים לארגון טרור מסודר ומאורגן כאל-קאעידה. עם זאת, ברקע לניסיון הפיגוע נמצאת המתיחות ההולכת וגוברת סביב היחסים הדיפלומטיים עם ישראל, והמצור על עזה שרק הגביר אותם

תקרית הירי הבוקר (יום ו') לעבר שגרירות ישראל במאוריטניה, לא הפתיעה את מי שמכיר את המתיחות והעימותים במדינה הערבית סביב היחסים הדיפלומטיים עם ישראל. בתקופה האחרונה נרשמה החרפה במתיחות שסביב הסוגייה, זאת נוכח הפעולות ברצועת עזה והמצור שהוטל עליה.

 

לאחר שישראל החליטה להפסיק את הזרמת הסולר, יצאו ראשי חמאס ב"מסע יחסי ציבור" שהציג את החשכת עזה ומכאן הדרך הייתה קצרה לשידורים מיוחדים באולפני "אל-ג'זירה", שגרמו לזעם רב בירושלים. הטענות שהציג חמאס יצרו כדור שלג שהוביל להפגנות המונים ברחבי העולם הערבי. נואקשוט, בירת מאוריטניה, לא היתה שונה מכך.

 

קולות אנטי-ישראלים בפרלמנט

ברקע למתיחות האחרונה, תהליכים חשובים שעברה מאוריטניה. בשנת 2005 התחוללה במדינה הפיכה צבאית - הנשיא שעלה לשלטון, מוחמד ולד פאל, מיהר להיפגש עם שגריר ישראל, בועז ביסמוט, והצהיר למגינת ליבם של המתנגדים והחוגים האיסלאמים כי ישמור על הקשרים הדיפלומטים עם ירושלים. במקביל, הצהיר הנשיא, כי בכוונתו לכונן חוקה דמוקרטית ולקיים בחירות כלליות ובחירות לנשיאות בתוך שנתיים, במסגרתן אין לו כל כוונה להתמודד.


שוטרים מקומיים בסמוך לשגרירות ישראל, הלילה (צילום: רויטרס)

 

הבחירות אכן נערכו אשתקד, וזכו לתעודת כשרות של גורמים מערביים שפיקחו על הליך הבחירות. במסגרת זאת, הנשיא החדש, סידי מוחמד ולד אל-שייח' עבדאללה, נאלץ להישען על קואליציה בה חברים גורמים שתוקפים אותו על קיום הקשרים עם ישראל. הנשיא עבדאללה אף צוטט רק לפני שבוע כי הבטיח לשקול את דרישותיהן של מפלגות בארצו לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל במחאה על המצב ברצועת עזה. 

 

הפרלמנט החדש שנבחר, יחד עם חופש הדיבור, הביאו עימם גורמים שמסתייגים בגלוי מקשרים עם ישראל. קולות בכיוון בנימה זו נשמעים בחודשים האחרונים בקול רם יותר מבעבר - הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה וכן גם במאמרים משולהבים בכלי התקשורת המקומיים.


שר החוץ לשעבר שלום והשגריר ביסמוט עם נשיא מאוריטניה ב-2006 (לע"מ)

 

בנוסף לכל אלה "מככב" בנואקשוט בשנה האחרונה שגריר חדש מטעם אש"ף שמצטיין בגישה ארסית במיוחד כלפי ישראל. בהתנהגות שאינה מאפיינת דיפלומטים, השתתף השגריר במספר הפגנות נגד ישראל בעיר ואף שלח ברכת שנה טובה ליתר השגרירים בעיר, בה נראית יונת שלום כשהיא צלובה על מגן דוד ושותתת דם.

 

"היורה כלל לא ניסה לפרוץ לשגרירות"

לכל המאבק הפנימי מתחברים האירועים האחרונים סביב "פסטיבל החושך" בעזה. אלה גרמו להפגנות נזעמות גם בנואקשוט ולהתססת האווירה. דווקא משום כך, מעריכים גורמים מדיניים בירושלים, כי ניתן לייחס את האירוע החמור הבוקר לאדם בודד שהחליט ליזום פעולה על סמך האווירה, ולא בהכרח לרשת טרור של אל-קאעידה או גורמים אחרים.

 

"איננו ממהרים להדביק תוויות, ואין שום יסוד לומר שזהו אל-קאעידה. זהו אדם בודד, שלא היה במדים, לא נעזר בציוד מתוחכם וכלל לא ניסה לפרוץ לשגרירות. לא נראה שישנה רשת שעומדת מאחוריו", אמרו הגורמים ל-ynet. לחיזוק הנחה זו ציינו כי שגרירות ישראל שוכנת בקרבת אחת המסעדות היחידות אותן פוקדים גורמים דיפלומטיים ומערביים בעיר, וכי "נראה שהיעד הכללי שלו היו השגרירות והמסעדה".

 

כך או אחרת, אין מדובר בבשורה חיובית במדינה בה הקשר עם ישראל מושך תשומת לב והתנגדות רבה כל כך. על אף מאמציה של ישראל במישור זה בשנים האחרונות במסגרתם היא פועלת להקים בעיר בית חולים בית חולים אונקולוגי לטיפול ואיבחון חולי סרטן שרופאיו המקומיים יקבלו הכשרה בישראל ואף פעלה לטובת יתומים שהוריהם מתו מאיידס. למרות כל זאת, סביר להניח כי ההתנגדות לקשרים אלה תמשיך להישמע, ובקול רם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים