שתף קטע נבחר

רבבות הפגינו בטורקיה: לא לבטל את חוק הרעלות

בעקבות הניסיונות של ממשלת טורקיה לבטל את האיסור על עטיית רעלות באוניברסיטאות, הפגינו רבבות טורקים חילונים שהביעו חשש כי מדובר בניסיון לפגוע בחילוניות של המדינה. מפגינה: "הדת היא בלבי ולא במה שאני לובשת"

עשרות אלפי בני-אדם הפגינו היום (שבת) באנקרה, נגד תוכנית ממשלת טורקיה לבטל חוק ולאפשר לסטודנטיות לעטות רעלה באוניברסיטאות. לדברי המפגינים, צעד כזה עלול להוביל להתחזקות משמעותית של האיסלאם במדינה. 

 

ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, מנסה לבטל את האיסור על עטיית רעלות מאז שעלתה מפלגתו, מפלגת הצדק והפיתוח האיסלאמית (AK), לשלטון. המהלך מעורר דאגה בקרב האליטה החילונית במדינה, החוששת כי הממשלה מבקשת לבטל את ההפרדה בין דת למדינה בטורקיה המוסלמית. החילונים במדינה רואים ברעלה כאיום סמלי על ההפרדה הנהוגה בטורקיה בין דת ומדינה. הם גם חוששים כי הסרת החרם תטיל לחץ על נשים חילוניות להתחיל ולעטות רעלות כדי שלא ירגישו יוצאות דופן.


המפגינים הניפו את דגלי טורקיה (צילום: AFP)

 

"טורקיה היא מדינה חילונית והיא תישאר כזו", צעקו המפגינים שהניפו את דגלי טורקיה ואת תמונותיו של מוסטפא כמאל אטאטורק, אבי האומה הטורקית.  "אני מאמינה באיסלאם, אבל הדת היא בלבי ולא במה שאני לובשת. אני חושבת שהרעלות יובילו את המדינה לאחור", אמרה אחת המפגינות, פטמה שריקאיה. היא הוסיפה כי "טורקיה היא מדינה יחודית באזור. יש לנו איסלאם מודרני ואנחנו צריכים להוביל מדינות מוסלמיות אחרות".

 

אזגי סאקין, סטודנט לעיצוב גרפי, הוסיף: "כיסוי הראש לא נועד לתת לאשה עוד זכויות. זו כפייה על הנשים ללבוש דבר המסמל כי הן נחותות מהגברים. יש לשמור על כיסוי הראש במקומות פרטיים, לא באוניברסיטאות. טורקיה היא דמוקרטיה, אטאטורק הוציא את הדת מהחיים הציבוריים ועכשיו הממשלה רוצה להחזיר את הדת בחזרה".

 

ומה אומרים בממשלת טורקיה? שר החוץ, עלי בבג'אן, אמר במסיבת עיתונאים שנערכה לפני ההפגנה כי הממשלה רוצה להרחיב את החופש במדינה, כדי להפוך את טורקיה "לדמוקרטיה מהדרג הראשון, כאשר יש חופש בכל התחומים".

 

בבג'אן הוסיף כי טורקיה חייבת לבטל את האיסור לעטיית רעלות, כחלק מהרפורמות הדמוקרטיות שנעשות במדינה - כפי שביקש האיחוד האירופי. האיחוד האירופי דרש בין היתר מטורקיה, המבקשת להצטרף אליו, לא לפגוע בחופש הביטוי ובזכויות המיעוטים במדינה.  

 

האיסור על עטיית רעלות בטורקיה נכנס לתוקף רק ב-1982, לאחר אחת ההפיכות הצבאיות שהתבצעו במדינה.לפני עשר שנים הדיח הצבא - בתמיכת העם - ממשלה שנתפסה בעיניו כאיסלאמית מדי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה באנקרה
צילום: AFP
רעלה. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים