שתף קטע נבחר

מחזמר על אנה פרנק מעורר זעם

ההפקה המוזיקלית "יומנה של אנה פרנק: שיר לחיים", שתעלה החודש במדריד, מטרידה את מנוחתו של שאר הבשר היחיד של ההולנדית המפורסמת ביותר בעולם

בסוף החודש עתידה לעלות באולם Teatro Calderon במדריד ההפקה המוזיקלית מעוררת המחלוקת "יומנה של אנה פרנק: שיר לחיים" בבימויו של רפאל אלברו. המחזמר הספרדי, המבוסס על כתב היד של פרנק, מעורר את זעמם של רבים וביניהם קרוב משפחתה היחיד של פרנק שנותר בחיים ועומד כיום בראש קרן אנה פרנק בשוויץ. באדי אליאס בן ה-82, המחזיק בזכויות הבלעדיות ליומן, מתנגד להפקה נחרצות.

 

"השואה אינה תמה למיוזיקל", אמר אליאס בראיון טלפוני לסוכנות הידיעות הצרפתית והוסיף כי העלאת המחזמר פוגעת במורשת שהותירה אחריה פרנק. אליאס ומבקרים נוספים של הרעיון טוענים כי פורמט שמטרתו לבדר אינו מקובל ויעוות את האמת הברוטאלית שמציג הספר שראה אור ב-1947 ומאז נקרא על ידי מיליוני אנשים ברחבי העולם.

 

למרות ההתנגדות וההאשמות, בעיני יוזם הרעיון ובמאי המחזמר, אלברו, ההפקה תסייע להעברת המסר בספר לקהלים שאולי לא היו נחשפים לסיפורה של אנה פרנק אחרת. אלברו, שזועזע מהתגובות הקשות, אמר כי הרעיון למחזמר הנביט לפני כעשר שנים כשהתגורר ועבד באמסטרדם וביקר לראשונה במוזיאון אנה פרנק בעיר. "זה ממש נגע לליבי וחשבתי שאני חייב יום אחד להעביר לקהל את הרגשות האלה שעוררו בי המקום והסיפור, דרך מה שאני יודע לעשות וזה הפקות מוזיקליות", אמר.

 

ההפקה, שתעלה בבכורה ב-28 בפברואר באולם הגדול ביותר במדריד, מתוכננת לרוץ עד לחודש יולי ולדברי הבמאי היא נאמנה ליומן אותו כתבה פרנק במשך 25 החודשים בהם שהתה עם משפחתה במחבוא. "קרן אנה פרנק לא התנגדה קודם לכן להפקות קולנוע, תיאטרון וטלוויזיה, כיוון שהן היו מאוד ריאליסטיות", אומר אליאס ומוסיף כי במקרה של ההפקה הנוכחית מוצאת את עצמה הנהלת הקרן אובדת עצות. "אין לנו שום אפשרות לעצור את ההפקה כיוון שהיא אינה מצטטת באופן ישיר מיומנה של אנה פרנק", הוא אומר.

 

מצד שני, כך מתברר, עבדה ההפקה של אלברו באופן צמוד עם מרכז אנה פרנק, שמנהל את המוזיאון באמסטרדם. "ההפקה הזו מכבדת את מסר הסובלנות, שבתוך הטרגדיה, אותו אנחנו מעוניינים לשמר", אמר יאן אריק דובלמן מנהל המחלקה הבינלאומית של המוזיאון והוסיף, "עצם כך שהמחזמר דובר ספרדית יכול לסייע בהעברת המסר של אנה פרנק גם לאמריקה הלטינית".

 

גם "עלובי החיים" זו טרגדיה

הויכוח סביב העלאת המחזמר פרץ גבולות והגיע בין היתר גם לבריטניה. "מחזמר ירחיק אותנו צעד נוסף מהאמת החשופה", כתב מבקר התיאטרון הבריטי מייקל בילינגטון המתנגד להפקה, "מחזמר במהותו דורש התרוממות רוח ויהא סיפורה האישי של אנה פרנק מרגש ככל שיהא, זהו סיפור שמסתכם בטרגדיה".

 

אנה פרנק, היתה בת 15 כשמתה ממחלת הטיפוס במחנה הריכוז ברגן בלזן.

יומנה, אותו כתבה בסתר, פורסם ביותר מ-67 שפות. אלברו מצדו אומר כי אין זו הפעם הראשונה בו עוסק ז'אנר מחזות הזמר בנושאים רציניים ומצביע כדוגמא על "עלובי החיים" המבוסס על הרומן רחב היריעה של ויקטור הוגו ועל ההפקה "ישו כוכב עליון" שמציגה את הנביא מבית לחם כמגה סטאר. "אינני חושב שהפכנו את הסיפור לטריוויאלי בשום מובן", אמר.

 

על מנת להרגיע את הרוחות הוציאה ההפקה לתחנות הרדיו כפרומו לקראת הבכורה את השיר "Radio Querida" ("רדיו יקר"), מחווה למדיה שאפשרה לאנה פרנק קשר עם העולם החיצון. "רדיו יקר, נמאס לי להיות נעולה. אני רוצה להיות ציפור, לעוף ולא לחזור", שרה בהפקה השחקנית הקובנית בת ה-13, איזבלה קסטיו שמגלמת את דמותה של פרנק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרנק. עכשיו בשירה
עטיפת הספר
לאתר ההטבות
מומלצים