שתף קטע נבחר

צוות פורום קיסריה: להקים יחידה לתיאום הרגולציה

צוות ההכנה של פורום קיסריה ממליץ בין השאר לבחון השפעתה הכוללת של הרגולציה לגבי העלות והתועלת למשק, וכן להקים צוות רגולציה במשרד רה"מ. הדו"ח גם מפנה לנתוני הבנק העולמי בנושא המערך הבירוקרטי, המצביעים על ירידה בדירוגה של ישראל למקום ה-29

יש להקים יחידה לתיאום הרגולציה והסרת חסמים במשק. כך ממליץ צוות ההכנה של פורום קיסריה לקראת כינוסו ב-19 בחודש בירושלים.

 

הצוות סבור שיש צורך חיוני "לפתח תרבות עסקית ראויה במגזר הציבורי והפרטי, לשם המשך שגשוגו של המשק". כמו כן, נקראים גופי הפיקוח "לפרסום מלא וברור יותר של מדיניותם, להגברת התיאום ביניהם ולמיסוד התייעצותם עם הציבור".

 

חברי הצוות קוראים להנהלות החברות המובילות במשק וברשויות הממשלתיות לעמוד בהתחייבויות וכיבוד הסכמים. "שני המגזרים נקראים לאמץ קוד אתי מחייב אשר ינחה אותם בהתנהלותם השוטפת", אומרי אניש הצוות.

 

"בשנים האחרונות עולה חלקו של המגזר העסקי בפעילות הכלכלית, תוך צמצום השתתפותה של המדינה במשק כגורם מייצר", כותבים מחברי הדו"ח . "בד בבד, עולה חשיבותה של הממשלה כגורם המפקח על המשק ומסדיר את פעילותו. שינויים אלו מחייבים בחינה מחודשת של יחסי המגזר הציבורי והמגזר העסקי".

 

המלצות עיקריות לשינויים במערך הפיקוח הממשלתי:

 

• הפעלת מדיניות פיקוח מתואמת ומוסכמת לאור ריבוי רשויות הפיקוח ותפקודן השונה. כמו כן יש להגביר את התיאום בין הרגולטורים השונים.

 

• התנהלות מקצועית ושקופה יותר של גופי הפיקוח. יש למנות ועד מנהל (Board) לכל גוף מפקח שאינו משרד ממשלתי, אשר יעסוק בהתוויית המדיניות הכוללת של הרשות ויפקח על ביצועה. כמו כן, על כל רשויות הפיקוח לפרסם בקביעות את המדיניות, ההחלטות והביצוע.

 

• אימוץ תהליך לבחינת השפעתה הכוללת של הרגולציה (RIA), בנושא העלות והתועלת המשקיות. בישראל, לעומת זאת, לא קיימת חובה כזו, והמבחן העיקרי בה הוא עלות תקציבית.

 

• הקמת צוות רגולציה במשרד ראש הממשלה שישמש כגורם מייעץ.

 

• להקים גופים נוספים הפועלים במתכונת של רגולציה עצמית.

 

המלצות ביחס למערך הבירוקרטי:

 

• הגברת השימוש במערכות אלקטרוניות ואינטרנטיות והקמת ממשקים מאוחדים לרשויות השלטון השונות. נכון להיום, כמות ההליכים הנדרשים בישראל להקמת עסק דומה לממוצע במדינות ה-OECD, אך פרק הזמן הנדרש גבוה ביותר: 34 ימים לעומת 15 במדינות המפותחות ביותר.

 

• קביעת מגבלות זמן ברורות של פעולות המערך הבירוקרטי. בד בבד, יש לפעול למתן תמריצים ליחידות הממשלתיות ולמגזר הפרטי לפשט את הפעילות הבירוקרטית ולייעלה.

 

• הגברת השימוש בבוררות ובגישור.

 

בנספח לדו"ח מוצגים נתונים עיקריים מתוך דו"ח הבנק העולמי בנושא המערך הבירוקרטי במדינות העולם (Doing Business 2008). בהשוואה בין-לאומית, ממוקמת ישראל במקום ה-29, לאחר ירידה מהמקום ה-26 בשנה שעברה (מתוך 178 מדינות). הדו"ח מציג תמונה מגוונת: בשלוש קטגוריות מתוך עשר מדורגת ישראל בעשירייה הראשונה (לחיוב) בעולם: השגת אשראי, הגנה על משקיעים וסחר בין-לאומי. ואילו בשלוש קטגוריות ממוקמת ישראל במקום נמוך ביותר: רישום נכס - מקום 152 בעולם; עיסוק ברישיונות - מקום 109 בעולם; ואכיפת חוזים - מקום 102 בעולם.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים