שתף קטע נבחר

שדות רות לנצח

כפר רות שליד מודיעין הוקם על שמו של "כפר רותה" המוזכר במפת מידבא ההיסטורית. כיום, פורחים במקום משתלה ויקב, מכוורת ומסעדה. כמו לפני ‭1,500‬ שנה בערך

כמו בסיפור מתח בלשי, נחשפה ב-1884 רצפת פסיפס נדירה וכמעט מושלמת בעת שחזור כנסייה ביזנטית בעיר מידבא בעבר הירדן המזרחי. החוקרים ניצבו מעל לפיסות קטנות וצבעוניות שהרכיבו את מפת ארץ ישראל וסביבותיה במאה ה-6 לספירה.

 

סביב ירושלים, שמהווה את מרכז המפה, מוזכרים שמות של ערים, יישובים קטנים וכפרים, בהם כאלה שהיו כמעט אנונימיים. כזה הוא "כפר רותה‭,"‬ שזכה לתחייה בשנת 1977 ככפר רות, על פי מיקומו במפת מידבא, בסמוך לעיר מודיעין.

 

היום כפר רות כבר אינו אנונימי, והוא אף מצליח למשוך מבקרים שמחפשים יקב בוטיק, דבש טבעי, פרחי בית ומסעדות כפריות.

 

משתלת הצומחים

לפני ארבע שנים פתחו עמיר ולאה דרורי את "משתלת הצומחים‭,"‬ כשהחזון היה 40 דונם של צמחי בית פורחים. הרקפות הן הגידול העיקרי, שבו הם בין המובילים בארץ. יש גם פרימולה שפורחת לקראת האביב, שקדיות, אמנון ותמר, לוע הארי ונץ החלב. הרעיון הוא לגדל סוגים מעטים בכמויות גדולות מאוד, וכך נראית המשתלה כמו חממה ענקית כשהגוון השולט הוא הוורוד הרקפתי.  


משתלת הצומחים. 40 דונם של צמחי בית (צילומים: רונית סבירסקי)

 

במשתלה משולבים אביזרים וכלי נוי שמתאימים לגנים ומיובאים מכל העולם. יש מוביילים, דחלילים, שבשבות, גמדים, צפרדעים, מריצות בגדלים שונים, דובונים ננסיים שמחוברים לעציץ, סלסילות קש לתליית צמחים באוויר, מראות להגדלת מראה הגינה, פעמוני זכוכית וכדי חרס. בין השתילים המיוחדים יש גם פיקוסים בעלי גזעים מעוצבים.

 

  • פתוח א‭-'‬ה' ‭,17:00-08:00‬ שישי עד ‭.15:00‬ טל' ‭.054-5540189‬

 

מכוורת שי ספקטור

לפני שנתיים החליט הדבוראי שי ספקטור שצריך לבנות בית לדבש שלו, שנקרא "הכוורת‭."‬ הוא בחר במבנה שעמד בשטח האדמה שלו בכפר רות ועיצב אותו במו ידיו בצבעים בהירים ובחומרים טבעיים. ספקטור ניגר שולחנות וכיסאות עץ וצבע אותם בשטיפת צבע לבנה עדכנית, יצק רצפת אריחים במראה של שיש טבעי והתקין חלונות עם עבודות ויטראז‭.'‬

 

באולם התצוגה מסודרות צנצנות הדבש לאורך השולחנות בטורים ארוכים ומתפתלים - מצנצנות קטנות של 250 גרם ועד ‭1.4‬ קילוגרם. הוא מכין גם גרגרי פולן לחיזוק המערכת החיסונית, בתוספת חלבונים וויטמין ‭.B12‬

 

  • מחירים: בין 32 ל־59 ש‭,'‬ לפי הגודל. פתוח בימי שישי ‭.14:00-09:00‬ טל' ‭.052-3211360‬

 

יקב רות

שפע הגתות העתיקות הפזורות בשטחי כפר רות וסביבותיו מחזק את ההשערה שבארץ ישראל אהבו יין בתקופות קדומות. טל מאור, שלמד את תהליך גידול הכרמים ועשיית היין מסבו ומאביו, מחייה את התעשייה העתיקה. ב-2002 הוא פתח את יקב רות באזור מוקף חממות שמשקיף אל נופים של גבעות מיוערות, צמחייה ירוקה ויישובים כפריים.

 

מאור בחר סוגי ענבים שגודלו בכרמים בהרי ירושלים והכין יינות אדומים. כשמספר השותים גבר על כמות הבקבוקים שייצר, הוא עבר לפסים מקצועיים, קיבל ייעוץ וסיוע מבעלי מקצוע, העמיק את ידיעותיו בקורסים והתנסה בעשייה ביקב תוך כדי הלימודים. הוא התמקד בענבי קברנה סוביניון, מרלו ושירז והכין גם יין פורט. השנה החל לייצר שרדונה ויין קינוח מענבי גוורצטמינר. היינות כשרים.

 

  • עד 15 במארס היקב בשיפוצים, אבל אחר כך ייערכו בו סיורים, כולל הסברים וטעימות. בינתיים מוצגים היינות באולם התצוגה במכוורת שי ספקטור ואפשר לקבל טעימות ולרכוש אותם במקום. טל' ‭.08-9761800 ‬

 

אקווה גן

בצלאל (צלי) בירנבאום הוא מהראשונים בארץ שהתעסק עם נחשים. הוא מכר אותם בחנות שלו בדיזנגוף סנטר בתל אביב, נתן הרצאות ועסק בלכידת נחשים שביקרו בבתים פרטיים. הרומן שלו עם הזוחלים ועם תל אביב הסתיים כשאחד הקונים רכש נחש ארסי וניסה להתאבד בהכשה‭...‬ צלי נדד לכפר רות והתחיל לגדל דגים.

 

היום הוא מתמחה באקווריומים, במזרקות ובבריכות נוי שמתנקים בשיטות ביולוגיות ללא צורך בהחלפת מים. כשהחליט לגדל דגים חיפש את הסוג המעניין ביותר לנוי ובחר בדגי הקוי היפניים. דג הקוי הוא למעשה קרפיון שבעזרת הכלאות יצרו ממנו דג צבעוני ויקר. מרבית הדגים הבוגרים נמכרים במחירים שבין 300 ל-‭7,500‬ דולר, כשהאורך המרבי הוא ‭1.40‬ מטר.


דגי קוי יפניים אצל צלי בירנבאום

 

ב"אקווה גן" מוכרים אותם מגודל של סנטימטרים אחדים עד כמה עשרות במחירים שבין 8 ל-600 ש' לדג. הגודל, איכות הצבע ושלמות המראה הם שקובעים את המחיר. בסופי שבוע נמכרים במקום דגי מאכל חיים, ביניהם קרפיון, מושט, דניס, אדמונית, באס, מוסר, לוקוס, לברק, פורל ואמור.

 

  • פתוח ב'-שבת ‭.18:00-09:00‬ טל' ‭.08-9763785‬

 

כיד הדמיון

סיגל קירש, מתמטיקאית בהשכלתה וקרמיקאית חובבת, חזרה מארצות הברית והחליטה שקרמיקה היא העתיד. הרעיון שלה הוא לאפשר לקונה לבחור כלי או פריט נוי לביתו שיהיה צבוע ומעוטר לפי טעמו האישי. בלב המרכז המסחרי של כפר רות, שנקרא "דנ-גל‭,"‬ היא פתחה חנות קטנה, הציבה כמה שולחנות וכיסאות כמו בסדנת יצירה, צבעה את הקירות בצבעים עליזים והציגה בחלון הראווה דוגמאות של כלים שצוירו ביד. על המדפים ניצבים כלי חרס לבנים בצורות ובגדלים שונים, בצד יש כורסת התרגעות, ולידה חוברות עם שפע של רעיונות לצביעה.

 

על הקירות תלויות שבלונות, חותמות ודוגמאות לעיטור הכלי. במרכז השולחן ניצב כלי עם מכחולים, ספוגים ו-50 צבעים נטולי עופרת. משפחה שמחליטה להכין מערכת כלי אוכל כמתנה לחתן וכלה יכולה להזמין את המקום לכמה שעות ולצייר בצוותא את הצלחות. אפשר לכתוב בתחתית הצלחת ברכה לבני הזוג ולחתום. צלחת גדולה עולה 50 ש‭,'‬ צלחת למנה ראשונה 38 ש‭,'‬ ושאר הפריטים בין 20 ל־140 ש‭.'‬

 

  • פתוח ב‭-'‬ד' ‭,20:00-10:00‬ א' מ־‭16:00‬ וה' עד ‭.23:00‬ טל' ‭.08-9298740 ‬

 

באנאפה

במרכז המסחרי דנ-גל פתחה לפני 10 שנים נורית רן את "באנאפה‭,"‬ בית קפה קטן עם גינה שמשקיפה אל הרי יהודה. רן, שף קונדיטור, צירפה אליה את אמה, גם היא בעלת ניסיון עשיר באפייה. התפריט חלבי-כשר, והמאפים הם המומחיות של המקום: קישים מבצק פריך במילויים של חצילים, ברוקולי, פטריות, גבינות צאן ועשבי תיבול. אל אלה מצטרפים קרואסונים, עוגות קונדיטוריה מקצועיות ופאי במילוי אגוזים, אגסים, תפוחים או קרם שקדים. ארוחות צהריים קלות כוללות כריכים, טוסטים, טארט, מרקים (משתנים מדי יום‭,(‬ פסטות ומאפים.

 

  • פתוח א‭-'‬ה' ‭,23:00-08:00‬ שישי עד ‭.14:00‬ טל' ‭.08-9766992‬


באנאפה. קישים, עוגות וקרואסונים

 

מסעדת מסיק

בין החממות והשטחים החקלאיים של כפר רות צמחה מסעדת השף "מסיק‭,"‬ שנפתחה לא מכבר. השף אלי מזרחי חזר לכפר רות אחרי שבגלגול הקודם היה שותף במסעדת "כתית‭,"‬ שזה היה ביתה הראשון. הטרנד של מסעדות מעוצבות השתולות בלב שדות, כרמים ומטעים הפך לעניין של שגרה, והסועדים מקפצים על סלעים ואבנים כדי להגיע לצלחת מבטיחה.

 

השם "מסיק" נגזר מתוך האווירה הכפרית והחיבור לאדמה, שמודגש גם בבישולים של מזרחי. הוא משלב בתפריט את מרכיבי אמא אדמה עם המנות שלמד במטבח של אמא, ויצר מטבח צרפתי עם טעמים ים תיכוניים וצפון אפריקניים. יש קבב דג ים על מצע עדשים, יוגורט וטחינה, ספריבס עגל עם חבושים, טונה בעטיפת תבלינים על מצע חצילים ופלפלים, פילה בורי בציפוי עשבי תיבול או פילה דניס על מצע ריזוטו פטריות.

 

  • פתוח א‭-'‬ו' ‭.23:00-18:30‬ לא כשר. טל' ‭.08-9286671‬

 

חוות גן השדה

רחוק מעשן המכוניות וזיהום האוויר מצא רעי פויכטונגר את המקום המתאים להקמת חווה אורגנית. שורות סדורות של צמחי תבלין וירקות העונה פרושים על פני עשרה דונמים, חלקם גלויים לשמש וחלקם נחבאים בחממות סגורות. לבחירתכם: מלפפונים, עגבניות קטנטנות ומתוקות, חסות, פלפלים, בזיליקום, פטרוזיליה, בצל ירוק ונענע. המיוחדים של חוות גן השדה הם חציל יפני, קלחי תירס מזן מתוק וזוקיני צהוב. טל' ‭.054-6939320 ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיד הדמיון. כל אחד צובע כרצונו
צילום: רונית סבירסקי
טל מאור טועם
צילום: רונית סבירסקי
שי ספקטור ב"הכוורת"
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים