שתף קטע נבחר

כך חולצו 88 קופים ממעבדת ניסויים בצ'ילה

פעיל למען זכויות בעלי חיים מצ'ילה מספר בראיון מיוחד ל-ynet כיצד הצליח לחדור בשנת 2003 למעבדת מחקר בה נערכו ניסויים על עשרות קופי קפוצ'ין, ואיך חשיפת הממצאים ומחאה ציבורית סוחפת, הביאה לסגירת המעבדה ולהעברת הקופים בתחילת השבוע למקלט שיקום בבריטניה

מאבק ציבורי ארוך לשחרור עשרות קופי מעבדה בצ'ילה הוכתר בהצלחה השבוע. עשרות קופי קפוצ'ין, שהוחזקו במעבדה של האוניברסיטה הקתולית בבירה סנטיאגו, הועברו למקלט לשיקום קופי מעבדה בבריטניה, והמעבדה בה הוחזקו כ-20 שנה נסגרה.

 

המהלך התרחש הודות לפעילת ארוכת השנים של ארגון CDA, שניצח על קמפיין מחאה ציבורית למען שיחרור הקופים. אך האיש שהקופים צריכים להכיר לו תודה הוא כריסטיאן אפוילאזה (25), שכיהן כנשיא הארגון - עד שבשנת 2003 השתנו חייו.

 

 

קופים צעירים מוטלים מתים מדי בוקר על הרצפה

על רקע שמועות שהתרבו אודות ניסויים הנערכים בקופים במכון לביולוגיה באוניברסיטה, החליט אפוילאזה לנסות ולחדור למעבדה כדי לחשוף את הנעשה שם לציבור. "באותה שנה, יצרתי קשר עם גורם שתיווך בהעסקת עובדים במעבדה וכשהתברר לי שהם זקוקים לאדם שיאכיל את הקופים וינקה את הכלובים במהלך תקופת הקיץ, החלטתי להגיש את מועמדותי", סיפר אפוילאזה בראיון מיוחד ל-ynet. "רק כשנכנסתי לעבוד שם גיליתי את הזוועה האמיתית שמסתתרת בבניין".

 

לדברי אפוילאזה, הקופים הוחזקו בכלובים קטנים בגודל של 70 על 70 סנטימטר. "הם לא זכו לחיים חופשיים כמו שאר קופי הקפוצ'ין בטבע. הם היו מבודדים זה מזה, לעולם לא ראו אור יום, לא הרגישו את הגשם או כל שינוי במזג האוויר".  

 

אפוילאזה ועמיתו, דייויד גומז, סיפרו כי המטרה העיקרית בשימוש בקופים היתה מחקר ביו-רפואי בתחום הגניקולוגיה. "אחד הדברים שנבדקו שם היה פיתוח של גלולות לנשים ל'יום שאחרי', כדי למנוע הריון, והבדיקות נערכו על נקבות הקופים", סיפר גומז. "שיעור ההפלות בקרב הנקבות היה עצום כתוצאה משימוש בחומרים שהחוקרים הזריקו להן במהלך הניסויים", אמר אפוילאזה. "הרגעים הקשים ביותר במהלך העבודה היו כשהייתי צריך לקחת חלק פעיל בהרג הקופים במהלך הניסויים. הייתי מוצא קופים צעירים מדי בוקר, כשהם מוטלים מתים על הרצפה", הוסיף.

 

אלא שהניסויים לא הניבו פריצות דרך מדעיות כלל וכלל. "לפי מאמר שכתב אחד מצוות החוקרים באוניברסיטה, לא ניתן להסתמך על הממצאים שעלו מהניסויים בגלולת 'היום שאחרי', מאחר שהם יישימים רק בסוג הספציפי של הקופים", אמר גומז.

 

בחודש השלישי לעבודתו במעבדה, לאחר שזכה באמון העובדים במקום, החליט אפוילאזה לתעד את המתרחש באזור המחייה של הקופים ובמעבדות עצמן. "רוב הזמן הייתי לבד והיתה לי גישה חופשית למקומות מסויימים כי הם בטחו בי. זה היה קל מאוד להחדיר מצלמה פנימה, אך עדיין זה היה מפחיד מאוד וחששתי כי יתפסו אותי. אבל כשאתה מבלה יותר מעשר שעות כל יום עם כמות גדולה של קופים ורואה שהם מתים מדי יום, אז אתה מאבד כל פחד שקיים בך". 

 


המאבק גרם לנזק תדמיתי וכלכלי לאוניברסיטה (צילום: CDA)

 

גלי מחאה נגד המשך הניסויים בקופים 

גומז הוא הנשיא הנוכחי של CDA והאיש שסייע להפוך את המידע שחשף אפוילאזה לגל מחאה ציבורי ענק. "האמנתי בכל ליבי כי אפשר לנהל את הקמפיין באמצעות חינוך ומחאה ממוקדת נגד מטרות שנבחרו מראש", הוא אמר בשיחה עם ynet.

  

עם חשיפת הממצאים לציבור, החל מסע מחאה ממושך נגד המעבדה, שגרם לאוניברסיטה לנזק תדמיתי קשה. "בזכות הפגנות ספונטניות של בודדים ומצעדי מחאה שאורגנו במיוחד, חלק מהחוקרים לא רצו להמשיך בניסויים על הקופים והמימון לניסויים החל לרדת בהדרגה", סיפר גומז. "הצלחנו ללכוד את תשומת הלב התקשורתית לזמן רב".

 

ההפגנות החלו באפריל 2006 מדי שבוע, והן כללו גם הופעות של מוזיקאים נאומים ואפילו משמרות מחאה ליליות של פעילים. "הפעולות הללו גרמו לכך שקיומו של מרכז המחקר היה ידוע כמעט לכל אדם בסנטיאגו ובצי'לה כולה", אמר גומז בסיפוק. "מאחר שהאוניברסיטה לא רצתה להכיר בקיומו של המאבק, ההנהלה ניסתה לשכנע את אנשי התקשורת להפסיק לתת לכך חשיפה תקשורתית".

 

אפוילאזה השתתף גם הוא בהפגנות, אך במקביל הגישה נגדו האוניברסיטה תביעה משפטית בטענה כי הפריע לפגישה של החוקרים והשליך צבע על בניין המוסד האקדמי. "האוניברסיטה הציעה לנו לבטל את התביעה אם נפסיק את ההפגנות ונמחק את המידע המפורסם עליה באתר הבית שלנו - אך לא נענינו לדרישתה", סיפרו השניים. "לאחר שכריסטיאן זוּכּה בבית המשפט, מאות פעילים נוספים הצטרפו להפגנות הרבות".

 


הקופים בילו במעבדה שנים רבות ולא ראו אור יום (צילום: CDA)

 

בעקבות הלחץ הציבורי: המעבדה נסגרה 

הרגע הקשה מבחינתו של גומז היה כשנתקל לטענתו, באלימות מצד שישה מאבטחים באוניברסיטה, והוחזק על ידם במשך יותר משעתיים עד ששוחרר על ידי עורך הדין של הארגון. אך הכל לדבריו היה שווה כי בסופו של דבר נסגרה המעבדה.

 

"הנסיינים טענו בכלי התקשורת כי המעבדה נסגרה מאחר שלא נותרו להם תקציבים כדי לממן את המשך המחקרים", הסביר גומז. "לטענתם, הקופים לא היו יעילים יותר ככלי מחקרי". אפוילאזה הוסיף ואמר כי בגירסה אחרת שהופצה לתקשורת, "הצהירו הנסיינים כי בעקבות פעילות המחאה שלנו, הם לא הצליחו לעמוד בלחצים ובהפגנות השבועיות שנערכו מול מעבדות האוניברסיטה בשנתיים האחרונות".

 

לדברי גומז, האוניברסיטה יצרה בשנה האחרונה קשר עם המקלט לשיקום קופים "Monkey World" בדורסט שבבריטניה, במטרה להעביר את כל הקופים לשם. לדבריו, המקלט בדורסט נחשב לאחד הטובים בעולם. "הם יזכו לטיפול הולם והדבר החשוב ביותר, הם לעולם לא ישובו לידיהם של הנסיינים".  

 

מצ'ילה לבריטניה במטוס תובלה צבאי 

השבוע הועברו הקופים למקלט הבריטי. "מדובר במבצע חילוץ הקופים הגדול מסוגו בעולם", סיפר ל-ynet לו מת'יוס, דובר המקלט "Monkey World". "הקופים הועברו על ידי חיל האוויר של צ'ילה במטוס תובלה, וזכו לאישור מיוחד מממשלת בריטניה כדי לנחות בשדה התעופה".

 

ד"ר אליסון קרונין, מנהלת מקלט הקופים ועמיתה, ג'רמי קילינג, טסו לסנטיאגו על מנת לפקח על מבצע איסוף והובלת הקופים. "במהלך השנים שיקמנו במרכז יותר 50 קופים שהוצלו מחמש מעבדות שונות", אמרה קרונין בהודעת המרכז. "למרות שלקחנו על עצמנו מבצע גדול במיוחד, רצינו להבטיח סיכוי לחיים חדשים ל-88 קופי הקפוצ'ין",

 

עשרות קופים בגילאים שונים, בני שנתיים ועד קשישים בני 30 שנה, יזכו לתהליך שיקום ממושך. הם יחיו בקבוצות קטנות בבתים שעוצבו במיוחד כדי לעודד את האינסטינקטים הטבעיים שבהם. להערכת המטפלים במקום, התהליך יימשך שבועות ואף חודשים. "כעת, בפעם הראשונה בחייהם, הקופים יוכלו להינות מטעמו של החופש", סיכמה קרונין בהתרגשות את המבצע המורכב. "כשהם יעברו למעונם החדש ויתחילו לפגוש זה את זה, מחכים להם חיים טבעיים ומאושרים יותר".

 

  • תיעוד מיוחד: הדרך הארוכה של הקופים ממעבדת הניסויים בצי'לה למקלט בבריטניה
 


 


אחוז הפלה גבוה בקרב נקבות הקופים בעקבות הניסויים (צילום: CDA)

 


 


הקופים מבלים שעות רבות בכלובים (צילום: CDA) 

  


 


ג'רמי קילינג מבריטניה במפגש ראשון עם הקופים (צילום: Monkey World)
 


 


קוף במעבדה מחכה לפתיחת דלת הכלוב (צילום: Monkey World)
 


 


אליסון קרונין מציגה את הכלובים הריקים לאחר הפינוי (צילום: Monkey World)

 


 


אנשי מקלט הקופים עם צוות חיל האוויר בצי'לה (צילום: Monkey World)

 


 


בדרך לעתיד טוב יותר (צילום: Monkey World)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הקופים צריכים להיות בטבע".
צילום: Monkey World
משמרות מחאה שבועיות מאז שנת 2006
צילום: CDA
הקופים כלואים בבידוד בכלובים קטנים
צילום: CDA
"הקופים לא יחזרו לידי הנסיינים" דיוויד גומז.
צילום: CDA
בדרך לחיים חדשים בבריטניה.
צילום: Monkey World
תהליך שיקום ארוך. קוף במעבדה
צילום: CDA
מומלצים