שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מומחה: צפיפות הבנייה תפגע במשק המים

המדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה מתריע: הגדלת השטח הבנוי במישור החוף תוביל לדלדול משק המים. בנייה צפופה מקטינה את היכולת של מי גשמים לחלחל ולחדור אל מאגרי מי התהום המדולדלים, ותחת זאת הם מתנקזים וזורמים לים

המדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה, ד"ר ישעיהו בר-אור, מזהיר מפני הגידול בשטח הבנוי במישור החוף ואומר כי הדבר עלול לדלדל את מי התהום ולהסב פגיעה נוספת למשק המים שממילא מצבו אינו טוב. בר-אור הסביר כי בנייה צפופה מקטינה את היכולת של מי גשמים לחלחל ולחדור אל מאגרי מי התהום.

 

מחקרים שנערכו על-ידי חוקרים שונים מהטכניון ומהאוניברסיטה העברית מגלים, כי השטח האטום לחלחול מי הגשמים יעלה מכ-250 ק"מ מרובע כיום לכ-500 ק"מ מרובע ב-2020. המחקרים מגלים עוד, כי הגשמים היורדים על השטחים האטומים הופכים לנגר עילי, שזורם היישר למערכות הניקוז ולים במקום להעשיר את מי התהום. ההערכה היא, כי בשנת 2020 יאבד משק המים בין 70 ל-150 מיליון מ"ק מים וכי ההפסד הכספי כתוצאה מהנגר העירוני יגיע ב-2020 לכדי 35-75 מיליון דולר בשנה.

 

"על מנת לצמצם הפסדים בכמויות המים הזורמות למאגרי מי התהום, יש לפתח תרבות בנייה ופיתוח המאפשרת חלחול מי גשמים, והעשרת מי התהום בסמיכות לבתים ובצמוד לשטחי כבישים ומדרכות", אמר בר-אור.

  

לפי ההערכות המעודכנות של הפנאל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים (IPCC), שהתפרסמו בחודשים האחרונים, צפוי אגן הים התיכון לעבור תהליך של התחממות והתייבשות, עם ירידה בכמויות גשמים והפחתה בכמות המים הזורמת בנהרות.

 

מחקרים שנערכו בישראל מאשרים תחזית זו, והצפי הוא לעלייה בדרישה למים להשקיה חקלאית ועירונית - כלומר עלייה בביקושים למים לעומת הפחתה בהיצע המים.

 

כבר כיום נמצא משק המים של ישראל במצוקה, ובמיוחד השנה, שמסתמנת כשנה שחונה במיוחד. מחצית החורף כבר חלפה, ולמעט פרק הגשם של השבוע שעבר, הכנרת ומאגרי מי התהום מדולדלים. מפלס הכנרת אמנם עלה באופן קבוע בשמונת הימים האחרונים ב-14 ס"מ, אולם המגמה הכללית בעונה הנוכחית אינה חיובית. המפלס עומד על 212.39-, 3 מטר ו-59 ס"מ מתחת לקו האדום.

 

גם כל האקוויפרים (אוגרי מי התהום) מתרוקנים ומפלס המים שלהם יורד בהתמדה. ברשות המים אומרים כי אם תימשך עצירת הגשמים ימשיך מפלס מי התהום במספר אקוויפרים לרדת וייחצה קווים אדומים - בחורף הבא או אפילו בעוד מספר חודשים ספורים. המשמעות אינה רק מחסור במים אלא גם פגיעה באיכות המים שנמצאים באוגרים, שאינם מתחדשים.

 

בשלב זה לא מדברים ברשות המים על הכרזת מצב חירום אולם ברור לכל שאם המצב יימשך כך לא יהיה מנוס מצעדים לחיסכון במים. בין השאר ייתכן שתישקל הוראה לאסור השקיית פארקים ודשאים וגינות ציבוריות ופרטיות בתור שלב ראשון, עם צעדים חמורים יותר בהמשך. בשלב זה לא נשקל קיצוץ בהקצאות המים לחקלאות, בין השאר משום שמכסות המים כבר קוצצו לאחרונה, וכן בשל הנזקים הקשים שהחקלאים סופגים ממילא בשל הקרה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
המים לא חודרים לאדמה אלא מתנקזים לים. ארכיון
צילום: עומר הכהן
מומלצים