שתף קטע נבחר

מדריך קנייה: כך תבחרו כרטיס גרפי

כרטיסי המסך מתחדשים ומשתפרים בקצב מהיר לפחות כמו זה של שוק המעבדים. טווח המחירים נע בין מאות לאלפי שקלים, ומספר המונחים הטכנולוגיים שכרוכים בכל העסק רק הולך וגדל. אז איך קונים כרטיס חדש ויוצאים מזה בשלום? תנו לנו לעזור לכם

הבחירה בכרטיס מסך היא אחד האתגרים הצרכניים הכי מורכבים שתעשיית ה-PC מעמידה בפנינו. עד כדי כך, שרוב האנשים פשוט מרימים ידיים ולוקחים בהכנעה את מה שמציע להם סוחר החומרה.

 

ישנם, כמובן, כל אותם משוגעים לדבר, גיימרים ומקצועני גרפיקה ותלת-מימד, שמכירים כל רכיב בשמו ויודעים לנקוב בנתונים המדוייקים של מבחני ביצועים שונים. אבל כשאנשים מהישוב הולכים לקנות מחשב חדש, או רוצים להחליף את כרטיס המסך, הם בדרך-כלל מוצאים שמדובר במבוך בלתי אפשרי של מונחים ונתונים.

 

הכתבה הזו לא תהפוך אתכם מומחים לנושא - זה בלתי אפשרי וגם לא נחוץ. מה שננסה לעשות בכל זאת, הוא לשפוך קצת אור על התחום המורכב הזה, ולהציע כלים פשוטים לבחירה מושכלת במוצר המתאים לכם.

 

כרטיס מול מאיץ מובנה

"כרטיס מסך" או "כרטיס גרפי", הוא כינוי לרכיב המתווך בין המחשב לצג והופך את זרם נתוני התצוגה לתמונה דינמית.

 

בחלק מהמקרים מדובר אכן בכרטיס (Discrete GPU), לוח שכולל שבב ייעודי וכמה רכיבים משלימים, ונתקע לתוך חריץ מסוג PCI Express (במחשבים החדשים) או AGP (במחשבים הישנים יותר). אם כי ברוב המכריע של המחשבים החדשים משמש פתרון שונה: שבב שמובנה בלוח-האם (Integrated GPU) ומשתמש בזיכרון הראשי (RAM) של המחשב.

 

מסורתית, האפשרות הראשונה נחשבה חיונית למי שהעניין העיקרי שלו הוא משחקים. כרטיס נפרד, שמגיע עם שבב האצה חזק יותר וזיכרון משלו, מסוגל להתמודד עם גרפיקה מורכבת ביתר הצלחה. האצה גרפית שמובנית ללוח-האם היא פתרון זול יותר, שמתאים למשימות היותר קונבנציונליות.

 

המאיצים המובנים נמצאים בהתפתחות מתמדת, ומסוגלים היום להתמודדות עם משימות שבעבר היו "גדולות" עליהם. בחלק מהמקרים, הם מגיעים עם זיכרון ייעודי, שמונע את הבזבוז האופייני של זיכרון שהוא כידוע מצרך יקר כשמריצים מערכת הפעלה ממשפחת Windows. אבל ביותר ויותר מקרים מאיץ מובנה אינו מספיק עוד כדי להתמודד עם הצרכים המשתנים.

 

המציאות הגרפית המשתנה

כבר לא צריך להיות גיימר כדי להידרש להאצה גרפית חזקה. מספר מגמות משפיעות היום על הדרישה לביצועים גרפיים, ומשנות את פני השוק. אלו הבולטות שבהן:

 

התרחבות שימושי הוידאו. יותר ויותר אנשים משתמשים היום במחשב שלהם כדי לצפות בסרטים. בחלק מהמקרים, מדובר בסרטים ברזולוציה נמוכה, דומה או פחותה מזו של מקלט הטלוויזיה. אבל כשמדובר בסרטים באיכות DVD או בוידאו באבחנה גבוהה (HD), יש חשיבות מיוחדת להאצה הגרפית בה משתמשים, שמשפיעה על האיכות שמתקבלת. טכנולוגיות כמו PureVideo HD (אצל Nvidia) או UVD (אצל ATI), עוזרות לקבל איכות טובה יותר ומסירות עומס מהמעבד המרכזי. בינתיים, הן מיושמות בעיקר בכרטיסים ולא במאיצים מובנים.

 

תיקון תמונות דיגיטליות. הרבה יותר אנשים משתמשים היום במצלמה דיגיטלית, ונוהגים להשתמש במחשב שלהם כדי להציג את התמונות שצילמו ולערוך בהן תיקונים שונים. ברוב המקרים אין צורך במאיץ גרפי חזק למשימות כאלו. אבל ככל שהרזולוציות מטפסות, וחובבי הצילום הדיגיטלי נעשים מתוחכמים יותר, הופכת ההאצה הגרפית לחשובה יותר.

 

השימוש ב-Vista. מערכת ההפעלה האחרונה של מיקרוסופט העלתה משמעותית את סף הדרישות בכל מה שקשור לגרפיקה. אם אתם משתמשים ב-Vista או מתכננים לעבור אליה, תגלו שאתם רואים על המסך הרבה יותר פיקסלים וגם הרבה יותר אפקטים ויזואליים שזקוקים לטכנולוגיה גרפית עדכנית.

 

המעבר לצגים גדולים. בכתבה קודמת כבר התייחסנו לירידה המהירה במחירי הצגים הגדולים, והמעבר לשימוש ברזולוציות גבוהות יותר כתוצאה מכך. עבור שבבי ההאצה החדשים זהו עניין של מה בכך, אבל אם המחשב שלכם לא חדש והתצוגה שלו נסמכת על מאיץ מיושן שמובנה בלוח ואין לו זיכרון משלו, אתם עשויים לגלות שהוא "לא סוחב".

 

ההבדלים בין הכרטיסים

כרטיסי המסך שאפשר למצוא בשוק מתומחרים בכל הטווח המאלף שבין כ-150 שקלים ל-4000 שקלים ויותר. מעשית, סביר להניח שהכרטיס שהכי מתאים לכם יעלה בין 500 ל-1500 שקלים, בהתאם לשימושים שאתם מייעדים לו. להלן כמה הבדלים בין המוצרים השונים בשוק שכדאי להכיר:

 

סוג הכרטיס. שוק הכרטיסים הגרפיים נשלט על-ידי מוצרים ממשפחות GeForce של NVidia ו-Radeon של ATI, שמסוגלים להתמודד עם כל סוגי המשימות הגרפיות כולל משחקים.

 

בכל אופן, אם הרצת משחקים לא מעניינת אתכם וחשוב לכם יותר לקבל ביצועים אופטימליים בהרצת תוכנות תלת-מימד או כלי עיבוד תמונה דוגמת פוטושופ, תקבלו תמורה טובה לכסף שלכם ממוצרים ייעודיים כמו כרטיסי ATI FireMV/FireGL או Nvidia Quadro. ישנם בשוק מוצרים נוספים, שמיועדים במיוחד לשימושי וידאו, ריבוי מסכים, עיבוד תלת-מימד מקצועי ועוד.

 

ממשק הכרטיס. בקנייה של מחשב חדש אתם פטורים מהבעיה הזו, אבל אם אתם משדרגים מחשב קיים כדאי מאד לבדוק שיהיה לכרטיס שאתם קונים לאן להתחבר.

 

לשם כך, מומלץ להתקין תוכנת דיאגנוסטיקה דוגמת Sandra או PC Wizard ולראות מהו הממשק שבו תומך המחשב שלכם. אם זהו מחשב חדש אז הוא יתמוך בממשק PCI Express ואם הוא בן שנתיים או יותר אז באחת הגירסאות של AGP (הגירסה המדוייקת פחות חשובה). אם המחשב שלכם ישן במיוחד ומציע רק חריצי PCI, אז לא בטוח שהמאמץ כדאי בכלל (אם כי ייתכן שתוכלו למצוא כרטיס משומש במחיר מציאה, ולסחוב איתו עוד קצת).

 

הזיכרון על הכרטיס. ככל שאתם מתכננים לכרטיס המסך שלכם משימות מורכבות יותר תידרשו ליותר זיכרון. גם ויסטה דורשת זיכרון רב על הכרטיס. הפרשי המחירים כבר די זניחים, ולכן מומלץ לא לקחת פחות מ-256MB. חלק גדול מהכרטיסים החדשים כבר מגיעים עם זיכרון בנפחים של 512MB ויותר, שמתאימים יותר למשחקים החדשים. הכרטיסים המתקדמים יותר משתמשים ברכיבי זיכרון מהירים יותר מסוג GDDR3/4 במקום רכיבי ה-DDR הרגילים של הכרטיסים הזולים.

 

יציאות. כל הכרטיסים הגרפיים מגיעים עם יציאת VGA רגילה ו/או יציאת DVI דיגיטלית שמתאימה לצגי LCD. רובם מגיעים גם עם יציאת טלוויזיה (TV Out) ולעיתים גם כניסת S-Video (נוח אם אתם רוצים לערוך וידאו) ויציאה נוספת לצג למקרה שתרצו לנצל את התמיכה של Windows בריבוי צגים. ישנם היום בשוק דגמים ראשונים שכוללים גם יציאות DisplayPort (ראה בהמשך).

 

שבב ההאצה וגירסת הכרטיס. מאחורי המותגים GeForce ו-Radeon מסתתרים כמה דורות טכנולוגיים, כשבכל דור יש ווריאציות שונות של שבבי ההאצה, עם מהירויות שעון (מגהרצים) שונות והבדלים נוספים. Nvidia מבחינה בין הדורות באמצעות מספרים (7000 ו-8000 הם הדורות האחרונים) ובין הגירסאות השונות של הטכנולוגיה באמצעות צירופי אותיות (בסדר זה: GS, GTS, GT, GTX ו-Ultra). חברת ATI השתמשה בשיטה דומה, ובדור האחרון עברה להשתמש במספרים בלבד. לדוגמא: HD 3450, HD 3850 וכו'.

 

תמיכת DirectX. כדי ליצור גרפיקת תלת-מימד מתבססים המתכנתים על "שפה" שמאפשרת לעצב את העצמים התלת-מימדיים, להעניק להם טקסטורות, עומק ותאורה. ברוב המשחקים השפה הזו היא DirectX, וכדי שהמשחקים החדשים (וגם ויסטה) יראו טוב יותר על המחשב שלכם, על הכרטיס שתקחו לתמוך ב-DirectX 10 לפחות. לשם כך, העדיפו כרטיסים מדגמי GeForce 8000 ו-Radeon HD 3000.

 

צריכת חשמל וקירור. צריכת החשמל האופיינית של כרטיסי מסך נעה בין 20-30 וואט בדגמים הבסיסיים לבין 180 וואט ויותר בדגמים המתקדמים במהירויות השעון הגבוהות. כשצריכת החשמל גבוהה במיוחד, גם פליטת החום גדולה ויש צורך בקירור חזק יותר שעלול גם להיות רועש יותר. עם כרטיס בעל צריכת חשמל גבוהה, כדאי גם לבדוק שספק-הכוח של המחשב מסוגל לעמוד בדרישות - למשל, הספקים הזולים שמציעים הספק של 300 וואט, ומותקנים בהרבה מחשבים, לא יספיקו. אם אתם הולכים על כרטיס חזק, כדאי לבדוק את הדברים האלה. ישנם בשוק דגמים בודדים שמשתמשים בקירור פאסיבי (עם גוף קירור, בלי מאוורר) והם מספקים פתרון לפחות לבעיית הרעש.

 

מה מציעים הכרטיסים החדשים

כמה תכונות שאפשר למצוא בעיקר בכרטיסים החדשים ביותר:

 

PCI Express 2.0. הגירסה החדשה של אפיק הנתונים עבור כרטיס המסך, שמציעה רוחב-פס גדול פי שניים. בקניית מחשב חדש, כדאי לשים לב שלוח-האם תומך בתכונה הזו.

 

HDMI ו-DisplayPort. הראשון הוא תקן לשימוש ביציאת DVI להעברת וידאו באבחנה גבוהה, שנתמך ברוב הכרטיסים החדשים. השנייה היא יציאה מיוחדת שנתמכת בחלק מהכרטיסים בנוסף ל-VGA/DVI, ומציעה רוחב-פס כפול. רוב התעשייה מתכננת לתמוך ב-DisplayPort בעתיד הקרוב יותר או פחות.

 

SLI/CrossFire. השיטות של Nvidia/ATI לחיבור שניים עד ארבעה כרטיסי מסך על לוח-אם אחד. אם תקנו מחשב שלוח-האם שלו תומך באחד מהנ"ל, תוכלו להוסיף לו עוד כרטיס/כרטיסים בעתיד כדי להכפיל ולשלש את ביצועי המשחקים. באופן כזה תוכלו לפצל את ההשקעה וגם להאריך את חיי המחשב שלכם. ATI מציעה לאחרונה כרטיסים שתומכים ב-CrossFireX, ומאפשרים לשים על לוח אחד לא רק 2 או 4 כרטיסים אלא גם שלושה.

 

ATI Hybrid Graphics. טכנולוגיה חדשה של ATI שמאפשרת להשתמש במקביל גם במאיץ גרפי מובנה (Integrated) וגם במאיץ הנפרד שעל הכרטיס (Discrete). כך שתוכלו לרכוש מחשב זול עם מאיץ מובנה וערכת שבבים תואמת (בלוח-האם) ובעתיד להוסיף כרטיס גרפי נפרד, מבלי לאבד את ההשקעה בלוח.

 

פענוח וידאו מתקדם. נקרא PureVideo HD אצל Nvidia ו-UVD אצל ATI. תכונה זו מאפשרת פענוח של וידאו מקודד בתקנים עדכניים כמו H.264 או VC-1, וחיוניים בוידאו באבחנה גבוהה כדי לקבל תמונה איכותית ולהסיר עומס מהמעבד.

 

מה ומתי לקנות

ישנם דברים עליהם לא כדאי לוותר היום כשקונים כרטיס מסך. אם אתם רוצים כרטיס שיוכל לשמש אתכם זמן רב (יחסית), יתאים להרצה סבירה של משחקים חדשים ולכל השימושים האחרים, הקפידו על דגם תומך DirectX 10, עם יציאת טלוויזיה, ממשק DVI ולא פחות מ-256MB זיכרון.

 

המוצרים הרלוונטיים הם מסדרות Radeon HD 3000 ו-GeFroce 8000. בהתאם לתקציב שלכם, ולמידת החשיבות של המשחקים עבורכם, תוכלו לבחור בדגם ספציפי. כדי להשוות את הביצועים של טכנולוגיות ההאצה השונות והגירסאות השונות שלהן, תוכלו להיעזר בטבלה ההשוואתית של Tom's Hardware. שימו לב שהיא צפויה להיות מוחלפת בקרוב בטבלה מעודכנת.

 

AMD-ATI הכריזה לאחרונה על דגמים חדשים בסדרת HD 3000, שיהיו זמינים בישראל החל מאמצע פברואר. הם מוסיפים תמיכה בכמה מהטכנולוגיות החדשות שהזכרנו, במחירים של החל מ-50 דולר (בארה"ב). ודגם HD 3870 X2 מהסדרה הזו שהוכרז בשבוע שעבר, כולל שני שבבים הפועלים במקביל, וצפוי להציע אלטרנטיבה מעניינת לדגמי GeForce החזקים - כמובן, בהנחה שאתם מוכנים לשלם יותר מ-2000 שקלים.

 

Nvidia צפויה להכריז על דגמים מתחרים, כנראה במהלך החודשיים הקרובים, כך שאם אתם לא זקוקים לכרטיס חדש בדחיפות מומלץ להמתין ולקנות לקראת אמצע השנה, אחרי שהמחירים יתחילו לרדת.

 

מדריכי קנייה נוספים:

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקנות כרטיס מסך זה לא בהכרח מסובך
צילום: dtown
מומלצים