שתף קטע נבחר

חקלאי: "אדמות כביש 6 - פצע שהולך ומעמיק"

חקלאים רבים שאדמותיהם הופקעו לטובת סלילת כביש חוצה ישראל, לא יכולים להקים חממות בקרקע החלופית שניתנה להם, משום שעד היום לא רשמה המדינה את האדמות בטאבו. בדיון שנערך בוועדת הכלכלה בכנסת הבטיח מינהל מקרקעי ישראל לסייע לחקלאים

ועדת הכלכלה של הכנסת הגיעה היום (ב') לפתרון בנוגע לאדמות חקלאיות, שהופקעו מתושבים ערבים המתגוררים באזור המשולש - רק אחרי שמונה שנים ארוכות. מדובר באדמות שנמצאו באזור שבו נסלל בעבר כביש חוצה ישראל (מס' 6).

 

התושבים, שקיבלו בתמורה קרקע חלופית, לא יכלו להקים חממות, משום שהאדמות טרם נרשמו על שמם בטאבו - למרות שעברו כבר שמונה שנים. ועדת הכלכלה קבעה כי בעלי הקרקע יגישו תוכניות בנושא, ואילו משרד הפנים יעשה כל שביכולתו להאיץ את תהליך הרישום.

 

"השאלה הגדולה היא אם הנושא ייפתר הפעם באמת. כבר שנים שאיני מצליח לפרנס את משפחתי בכבוד", אמר חסן אבו-מוך, תושב בקה אל-גרבייה. "הנושא הזה כל כך כואב שבכל פעם שפותחים אותו לדיון, הפצע רק הולך ומעמיק".

 

סיפורו של אבו-מוך הוא רק אחד מיני רבים של משפחות, שעיבדו את אדמותיהן במשך שנים, עד שגילו כי ביתם נמצא בתוואי המיועד של כביש 6. המדינה הפקיעה את האדמות, הכביש נסלל עליהן, והחלקאים קיבלו בתמורה קרקע חלופית. אולם בחלק מהמקרים לא נרשמה הקרקע בטאבו על שמם של הבעלים החדשים, ובפועל מנהל מקרקעי ישראל נשאר הבעלים החוקיים של הקרקע.

 

"נותרתי חסר כל ואין לי לאן ללכת"

אבו-מוך חסך במשך שנים ארוכות עד שהגיע היום המיוחל, בו הצליח לקנות לראשונה קרקע משלו. "לא קיבלתי אף דונם בירושה", סיפר. לכן, כאשר קיבל בשנת 1998 מכתב המודיע כי המדינה תפקיע מידיו את אדמתו - הוא הבין שהפרנסה תלך עימה. "ידעתי שאם ייקחו לי את הקרקע הכול יהיה אבוד. השקעתי במקום ימים כלילות, קניתי את הכלים החדישים ביותר ובניתי חממות לתפארת", הוסיף אבו-מוך. "האם זה המחיר שאני נדרש לשלם על כך שביקשתי להיות חקלאי?"

 

הקרקע הופקעה ממנו כעבור שנתיים, ורק בתום מאבק ממושך החליטה המדינה לפצותו בקרקע חלופית. אולם כאשר הגיע אבו-מוך למועצה האזורית מנשה כדי לקבל את האישורים להקים חממות על אדמתו החדשה, התברר כי הדבר לא יתאפשר, משום שהקרקע אינה רשומה על שמו. "נותרתי חסר כל, ובגילי אין לי לאן ללכת. את כל החיים שלי השקעתי באדמה הזו", הוא סיפר בכאב.

 

אבו מוך ונציגים של משפחות נוספות מערי המשולש פנו לח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל), וזה יזם את הדיון שהתקיים בוועדת הכלכלה של הכנסת. "על המדינה לעשות הכל כדי לפצות את האנשים על עוגמת הנפש, להאיץ את תהליך הרישום בטאבו ובמקביל לתת היתר להקמת החממות", אמר טיבי.

 

בדיון שהתקיים היום השתתפו נציגים מטעם מינהל מקרקעי ישראל, עו"ד שייצג את חוצה ישראל, וכן נציגי המשפחות. נקבע כי מאחר שתהליך הרישום בטאבו הוא ארוך וממושך, לעת עתה יגישו בעלי הקרקעות תוכניות להקמת מבנים חקלאיים. התוכניות יועברו למינהל שרשום כבעל הקרקע, והוא יאשר את התוכנית שתוגש למועצה לקבלת היתר ביצוע. נציגי משרד הפנים, שנכחו בדיון, התחייבו להאיץ את מתן ההיתר, כפיצוי על משך השנים שחלפו.

 

"אינשאללה שזה סוף סוף ייפתר, אך עד שזה לא יקרה, אני כבר הפסקתי להאמין", סיכם אבו-מוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
טיבי. פיצוי לעוגמת הנפש
צילום: גיל יוחנן
חוצה ישראל. 8 שנים ללא פתרון
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים