שתף קטע נבחר

קובה כואבת את פרישת קסטרו: "כמו לאבד אב"

תושבי הוואנה הגיבו בעצב על הודעתו של המהפכן הקשיש כי לא יציג את מועמדותו לתפקיד נשיא המדינה הקומוניסטית. אחדים ביכו את קיצה של התקופה - ואחרים בחרו להיות מפוכחים ולהביט קדימה בתקווה

אזרחי קובה התעוררו אתמול בבוקר (יום ג') להודעה הדרמטית כי אחרי קרוב ליובל בשלטון, המהפכן הקשיש פידל קסטרו לא יכהן עוד כנשיאם. 49 שנים לאחר שתפס את השלטון במהפכה, פרסם קסטרו הודעה בביטאון המפלגה הקומוניסטית הקובנית "גרנמה", שבה הודיע כי לא יציג את מועמדותו לנשיא המדינה בפני האסיפה הלאומית הקובנית המתכנסת לדון בנושא ב-24 בפברואר.

 

פרישת ה"קומנדנטה":

 

"אני מודיע לכם שלא אשאף לקבל, ולא אקבל, את תפקיד נשיא מועצת המדינה והמפקד העליון", נכתב בהודעת קסטרו שהתפרסמה באתר האינטרנט של הביטאון.

 

ההודעה לא עוררה בהלה בקרב תושבי קובה. הילדים הלכו כרגיל לבתי הספר, והעובדים התיצבו במקומות עבודתם וקיבלו את ההודעה בשילוב של עצבות ותקווה. "זה קצת כמו לאבד אב", אמר לואיס קונטה, שומר במוזיאון, "או כמו נישואים ארוכים שמגיעים לקיצם", הוסיף. "אני לא יודע מה לומר, אני פשוט רוצה לעזוב. המערכת הזאת לא תוכל להמשיך", אמר בכאב אלכסיס, עובד תברואה בעיר.

 

אחרים היו מפוכחים יותר. "המהפכה תמשיך. פידל פרש בזמן. זו היתה החלטה נבונה - הוא אפשר לקובנים להתרגל להעדרו במשך שנה וחצי", טען לזרו, קבלן. "במידה מסוימת כולם שיערו שהוא לא יחזור. כבר התרגלנו להיעדרו", הוסיף רוברטו, עצמאי תושב הוואנה. "גופו בגד בו אחרי שעברו עליו שנים ארוכות של מאבקים למען צדק חברתי ולמען עצמאותה של קובה משליטה אמריקנית", אמר בצער מרצה לפסיכולוגיה, ד"ר אלביסו.

 

בינתיים ב"הוואנה הקטנה" שבעיר מיאמי בפלורידה, הגיבה הקהילה הקובנית הגדולה ברגשות מעורבים להודעה. "טוב מאוד שפידל פרש - אך אם ימות, יהיה זה טוב יותר", אמר חואן אקוסטה, שעזב את האי הקריבי ב-1980. "אני מקווה שזו ההתחלה של הסוף של המערכת הזאת - אבל אנחנו ניאלץ לחכות ולראות", אמר עומר פרננדס, כימאי בן 35 שעזב את קובה לפני שש שנים.  "היום הכריז קסטרו על קץ המהפכה. זה לא אומר שהכל נגמר - אבל זה מאפשר לציבור להתחיל להתקדם הלאה", אמר ג'ו גרסיה, לשעבר מנהל הקרן הלאומית הקובנית-אמריקנית.

 

ארה"ב: אין שינוי במדיניות

ארצות הברית הגיבה להודעה המפתיעה בקריאה לקובה לאמץ את הדמוקרטיה - אך הבהירה כי לפי שעה לא יחול כל שינוי במדיניות כלפי קובה, וכי החרם הכלכלי על קובה יימשך. בינתיים, מיהרו כל המועמדים לנשיאות ארה"ב להגיב להודעה. הסנאטורים הילארי קלינטון וברק אובאמה, המתמודדים על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב, אותתו כי הם

עשויים להסיר את החרם אם קובה תבצע רפורמות דמוקרטיות.

 

המועמד המוביל בקרב הרפובליקנים, הסנאטור ג'ון מקיין, טען מצידו כי ארה"ב צריכה להמשיך ללחוץ על הוואנה. עם זאת, מנהיגים אחרים בעולם טענו כי רק אזרחי קובה צריכים לקבוע את טיב ממשלתם. "הקובנים בוגרים מספיק כדי לפתור את בעיותיהם בעצמם בלי התערבות", אמר נשיא ברזיל, לואיס אינאסיו לולה דה סילווה.


פורסם לראשונה 19/02/2008 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קסטרו. מפנה את הבמה
צילום: AFP
צילום: רויטרס
תושב הוואנה חולף על פני פוסטר של קסטרו, היום
צילום: רויטרס
מיאמי הוואנה הקטנה חוגגים פרישת קסטרו
צילום: AP
מומלצים