שתף קטע נבחר

גרמניה לא רוצה את בלייר כנשיא האיחוד האירופי

העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח כי למרות חיבתה האישית של קנצלרית גרמניה כלפי ראש ממשלת בריטניה לשעבר, היא מתנגדת לשאיפתו להתמנות לנשיא האיחוד האירופי. "הוא נשא נאומים יפים מאוד על אירופה - אבל בסופו של דבר הוא השקיף מהצד כאשר היה צורך לנקוט צעדים משמעותיים קדימה", אמרו גורמים המקורבים לקנצלרית

שאיפותיו של ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר להתמנות לנשיאה הקבוע הראשון של אירופה נתקלות בהתנגדות גוברת בתוך האיחוד האירופי. כך דיווח היום (ד') העיתון הבריטי "גרדיאן". על פי הדיווח, גרמניה מתנגדת למהלך בתוקף, והיא נחושה לסכלו.

 

בתקופה האחרונה, הקימו גורמים פרו-אירופיים אתר אינטרנט תחת הכותרת "עצרו את בלייר", שבו מופיעה עצומה נגדו. במקביל, מתארגנת קבוצה של מחוקקים בפרלמנט האירופי המתנגדים למינוי, ובבריסל ממעיטים פקידים בכירים באיחוד האירופי בסיכויו של בלייר להתמנות לתפקיד. דיפלומטים בבירות אירופה הטילו אף הם ספק כי בלייר הוא האיש המתאים למשרה החדשה שמתחייבת מהאמנה האירופית שאושררה בסוף השנה שעברה.

 

שגריר אירופי סיפר לעיתון כי "היתה הפתעה גדולה בברלין כאשר שמו של בלייר עלה במהירות כה רבה" - זאת, למרות חיבתה האישית של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל כלפי ראש הממשלה הבריטי לשעבר. "האליטה הפוליטית בגרמניה היתה מאוד מופתעת מהרעיון שבלייר ימונה לתפקיד. הצבעותיו בנושאים הקשורים לאיחוד לא היו מוצלחות במיוחד. יש אי-נחת מהמחשבה שבריטי יחזיק בתפקיד הזה, וחוץ מזה, מבחינה אישית, ישנה אי-נחת מבלייר על רקע המלחמה בעיראק", הוסיף השגריר.

 

גורמים המקורבים למרקל אישרו לכתב העיתון כי הקנצלרית מתנגדת למהלך. "הוא נשא נאומים יפים מאוד על אירופה - אבל בסופו של דבר הוא השקיף מהצד כאשר היה צורך לנקוט צעדים משמעותיים קדימה".

 

אמנת האיחוד האירופי החדשה שאושררה בדצמבר שעבר קוראת למינויו של נשיא קבוע לאיחוד האירופי - ובלייר הבהיר כבר באוקטובר כי הוא מעוניין בתפקיד. אם יספיקו כל מדינות האיחוד האירופי לאשרר את האמנה במהלך השנה הקרובה, תאויש המשרה כבר בתחילת 2009. בינתיים, זכה בלייר לתמיכתו של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי.

 

עם זאת, גורמים באירופה נחושים לעצור את מינויו של בלייר. "התחושה היא שהוא מעולם לא לקח סיכון בעבור אירופה.

הסיכונים הפוליטיים היחידים שנטל היו למען וושינגטון. סיכויו קלושים להיבחר", אמר גורם בכיר בבריסל.

 

גורמים נוספים באיחוד הבהירו כי ההתנגדות לבלייר נובעת מתמיכתו בפלישה האמריקנית לעיראק, משיעור האירו-סקפטיות בבריטניה, מהתנהגותה האמביבלנטית כלפי האיחוד האירופי, ומהמאבקים שמנהל גורדון בראון בחצי השנה האחרונה נגד אישרור האמנה במלואה. "כבר עכשיו מעידה האמנה על פילוג רציני בין בריטניה לאיחוד האירופי", אמר אחד מהם.

 

הפרלמנט האירופי אישר את אמנת ליסבון

בתוך כך, אישר היום הפרלמנט האירופי ברוב מכריע את אמנת ליסבון ואת הרפורמות שהיא מציעה לערוך במוסדות האיחוד האירופי - זאת, חרף מחאתם של מתנגדי האמנה שדרשו להעמידה למשאל עם.

 

525 חברי הפרלמנט האירופי הצביעו בעד האמנה, בעוד 119 התנגדו לה. 29 חברי פרלמנט נמנעו. כמה מחוקקים, לבושים בחולצות צהובות, הניפו שלטים שתבעו להעמיד את האמנה למשאל עם. האמנה קוראת, כאמור, למנות לאיחוד האירופי נשיא בר קימא, וכן להעניק סמכויות נרחבות יותר לממונה על מדיניות החוץ. כן דורשת האמנה לבצע רפורמה בהליך קבלת ההחלטות של האיחוד, ולהקנות משקל רב יותר לפרלמנטים הלאומיים ולפרלמנט האירופי. בניגוד לחוקה האירופית, שנדחתה ב-2005 על ידי תושבי צרפת והולנד, האמנה אינה עוסקת בנושאים סימליים כגון דגל או המנון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלייר. הסיפור עם עיראק
צילום: רויטרס
מרקל. מחבבת את בלייר, מתנגדת למינויו
צילום: איי אף פי
מומלצים