שתף קטע נבחר

עלייה חדה בפיטורי נשים הרות ויולדות

159 פניות בעניין התקבלו בקו המידע של ויצ"ו ב-2007 - עלייה של 64 אחוז לעומת 2006. מדובר גם בנשים שנמצאות בטיפולי פוריות. על פי חוק, מותר לפטרן רק באישור מיוחד ממשרד התמ"ת. בנתוני המשרד, הממצאים חמורים אף יותר. ויצ"ו: "בנוסף לנשים שמתלוננות, יש רבות שאינן מעזות לעשות זאת, מחשש שיתקשו למצוא עבודה בעתיד"

עלייה חדה נרשמה במספר הנשים המתלוננות על פיטורים בגלל הריון ולידה. כך עולה מנתוני ארגון ויצ"ו שמתפרסמים היום (ד'). 159 פניות התקבלו בעניין בקו המידע של ויצ"ו ב-2007 - עלייה של 64 אחוז לעומת 2006.

 

הנשים התלוננו על כך שפוטרו בעת שהיו בהריון או במשך טיפולי פוריות שעברו. כמו כן התלוננו נשים שמעסיקיהן סירבו לקבלן בחזרה לעבודה בתום חופשת הלידה. 78 נשים דיווחו כי מאז שנכנסו להריון הן סובלות מהתנכלויות או מהרעת תנאים. 174 נשים ביקשו לקבל ייעוץ והדרכה באשר לזכויותיהן בהריון, אחרי לידה ובתקופת טיפולי פוריות - עלייה של 70 אחוז לעומת 2006.

 

מנתוני האגף לאכיפת חוקי עבודה במשרד התמ"ת, שהוצגו בכנסת, עולה תמונה מדאיגה אף יותר: לא פחות מ-288 תלונות התקבלו בנושא בשנת 2007.  

 

החוק מאפשר לפטר עובדת בהריון בתנאי שהמעסיק מקבל אישור מיוחד ממשרד התמ"ת, אך בויצ"ו טוענים כי מדובר בתלונות של נשים שפוטרו ללא אישור, ולכאורה כל המעסיקים הללו הם עבריינים. ויצ"ו מעניקה לנשים הללו סיוע משפטי, אם הן מעיזות לתבוע את המעסיקים.

 

"אחת הסיבות לעלייה במספר התלונות היא חיובית דווקא: הנשים מוּדעות יותר לזכויותיהן ועומדות עליהן יותר. לכן הן פונות יותר, שואלות יותר ומתלוננות יותר", אמרה ל-ynet האחראית על מערך הסיוע המשפטי בויצ"ו, עירית גזית. "עם זאת, אני משוכנעת שיש גם גידול אמיתי במספר הפיטורים וההתנכלויות עצמן, בגלל האווירה הברוטלית השוררת כיום בשוק העבודה.

 

"יש מקרים כאלה גם בקרב אקדמאיות ובעלות מקצועות חופשיים ממרכז הארץ. צריך לזכור כי בנוסף לנשים שמתלוננות, יש נשים רבות שאינן מעזות לעשות זאת, מחשש שיתקשו למצוא עבודה בעתיד".

 

לדברי גזית, העובדה שהנשים מוּדעות לזכויותיהן גורמת למעסיקים להיות "יצירתיים" יותר. "לדוגמה, קיבלנו באחרונה תלונה של עובדת במינימרקט בצפון הארץ, שהמעסיק שלה פיטר אותה. אמרנו לו שזה לא חוקי ושהוא צריך לפנות לתמ"ת ולקבל אישור. המעסיק פנה לתמ"ת וגם החזיר את העובדת לעבודה, אבל היא טוענת שמאז הוא לא מדבר איתה ואוסר על העובדים האחרים לדבר איתה. כמו כן סיפרה שהוא לקח לה את הכיסא שישבה עליו, והורה לה לעבוד בעמידה".

 

יו"ר ויצ"ו ישראל, יוכי פלר: "הנתונים הם תמרור אזהרה. צריך מנגנון אכיפה יעיל ומהיר, שיבטיח שמירה על החוק וענישה חמורה למעסיקים המפרים אותו".

 

  • דברו על זה בקהילת ynet "אמהות עובדות"

 

 

בהכנת הידיעה השתתף צבי לביא
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיטורין ללא אישור - עבירה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
"אווירה ברוטלית". גזית
מומלצים