שתף קטע נבחר

מחקר: מתרחב הפער הדיגיטלי בין המגזר היהודי לערבי

השימוש באינטרנט בקרב ערביי ישראל אמנם גדל, אבל הפער מול המגזר היהודי גדל אף הוא, כך עולה משני מחקרים חדשים

השימוש באינטרנט במגזר הערבי הולך וגדל, אך במקביל גדל גם הפער הדיגיטלי בהשוואה למגזר היהודי. כך עולה משני מחקרים חדשים שממצאיהם יוצגו בכנס האינטרנט השנתי של איגוד האינטרנט הישראלי, שייערך ב-25-26 בפברואר בכפר המכביה, רמת-גן.

 

המחקר הראשון הוא של אסמאא גנאיים, מנהלת המרכז הטכנולוגי במכללת אל-קאסמי שבבקה אל-גרבייה, בהנחיית פרופ' שיזף רפאלי ופרופ' פייסל עזאיזה מאוניברסיטת חיפה. המחקר השני בוצע על ידי פרופ' גוסטבו מש מאוניברסיטת חיפה, בסיוע ד"ר אילן תלמוד ומר מידד אבידר.

 

מהמחקר של אסמאא גנאיים עולה כי הפער מתבטא גם בנגישות וגם באופן השימוש באינטרנט. בקרב האוכלוסייה היהודית, אחוז הבתים המחוברים לאינטרנט עלה מ-41.1 אחוזים ב 2002  ל-60.3 ב-2005, ואילו בקרב האוכלוסייה הערבית העלייה הייתה חדה פחות במידה משמעותית: מ-17.7 אחוזים ב-2002 ל-23.3 אחוזים ב-2005.

 

ממצאים עדכניים מ-2007 מראים כי השימוש באינטרנט עלה בקרב שני המגזרים, אך הפער נשמר: 72.5 אחוזים משתמשים האינטרנט בקרב המגזר היהודי, ו-52.5 אחוזים משתמשים בקרב המגזר הערבי.

 

יחס שלילי כלפי טכנולוגיה

ממחקרו של פרופ' מש עולה כי הסבר אפשרי לגידול הנמוך הוא היעדר חשיפה לאינטרנט במקומות העבודה במגזר הערבי, גורם שלרוב משפיע גם על השימוש באינטרנט בבית. בנוסף, קיימת תופעה של יחס שלילי כלפי טכנולוגיה במגזר הערבי, יותר מאשר במגזר היהודי. גורמים אלו השפיעו על נתוני השימוש באינטרנט יותר מהכנסה, השכלה או מספר שעות עבודה.

 

 "פעילות רבה צריכה להתבצע בקרב הערבים בישראל על מנת לקדם את השימוש המושכל באינטרנט ולצמצם את הפער הדיגיטלי", אומרת החוקרת אסמאא גנאיים.

 

"שיפור מצב התשתיות ביישובים הערביים, הפנמת השימוש ברשת במערכות החינוך ושילובה בלימודים, מוקדי תמיכה טכנית, העשרת התכנים הלוקאליים בשפה הערבית ובמיוחד האתרים הממשלתיים, שילוב עובדים ערביים בענפי ההיי טק - אלו הם רק חלק מהרעיונות והאפשרויות שניתן לעשות על מנת לקדם את הנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך מקדמים את המגזר?
צילום: index open
מומלצים