שתף קטע נבחר

מיאנמר תמנע מאונג סן סו צ'י להתמודד בבחירות

החוקה החדשה, שניסוחה הושלם ואשר תועמד לאישור העם במשאל שייערך במאי, תמנע ממנהיגת האופוזיציה אונג סן סו צ'י להשתתף בבחירות הבאות בשל נישואיה בעבר לאזרח מדינה זרה. ארה"ב: החונטה צריכה לאמץ חוקה פחות מגוחכת

מנהיגת האופוזיציה במיאנמר (בורמה לשעבר), כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י, לא תורשה להשתתף בבחירות הכלליות שמנהיגי החונטה הצבאית מציעים לערוך ב-2010, משום שהייתה נשואה בעבר לזר, כך דיווח היום (ד') העיתון הסינגפורי "סטרייטס טיימס".

 

שר החוץ הסינגפורי, ג'ורג' יאו, אמר לעיתון כי שמע ממקבילו המיאנמרי אתמול כי החוקה החדשה, שטרם אושרה, מונעת מסו צ'י להתמודד בשל נישואיה לבריטי מייקל אריס, שמת ב-1999 ממחלת הסרטן ומשום ששני בניה נושאים בדרכונים זרים. יאו אמר כי שרי החוץ בכינוס ארגון מדינות דרום-מזרח אסיה (ASEAN) אמרו לנציג ממיאנמר, ניאן ווין, כי המהלך "אינו הולם את התקופה".

 

"הוא הבהיר כי לפי החוקה החדשה, אזרח מיאנמרי הנשוי לזר או הורה לילדים שאינם אזרחי מיאנמר, ייפסל מלהתמודד, בדומה להוראות החוקה מ-1974", אמר יאו, לפי הדיווח. מוקדם יותר החודש הודיעה החונטה הצבאית על עריכת משאל עם במאי לאישור החוקה החדשה, שניסוחה הושלם אתמול, וכל זאת לקראת בחירות שייערכו ב-2010.  

 

בבחירות האחרונות שנערכו במדינה, ב-1990, ניצחה מפלגתה של סו צ'י, מפלגת הליגה הלאומית למען הדמוקרטיה (NLD), ברוב גדול - אך מועמדותה נפסלה. כבר בבחירות ההן הייתה סו צ'י נתונה למעצר בית, כפי שהיא כיום. סו צ'י הוחזקה במעצר בית לתקופות שונות המסתכמות למעלה מ-12 מתוך 18 השנים האחרונות.

 

"חוקה מגוחכת"

ארצות הברית גינתה את החלטת החונטה שלא לאפשר לסו צ'י להתמודד בבחירות הבאות. דובר המועצה לביטחון לאומי, גורדון ג'ונדרו, אמר כי "ההחלטה למנוע ממנהיגה פרו-דמוקרטית להשתתף בבחירות אינה עונה על ההגדרה של הליך חופשי והוגן. החונטה צריכה לאמץ חוקה פחות מגוחכת".

 

פרשנים אמרו כי ההחלטה למנוע שוב את התמודדותה של סו צ'י פוגעת באמינותה של "מפת הדרכים" לדמוקרטיה שעליה הכריזה החונטה. "יש להם רק מטרה אחת בראש - למנוע מאונג סן סו צ'י מלהיבחר. כל החוקים נקבעו כך שיימנע ממנה להתמודד מסיבות שונות", אמר סונאי פאסוק, חוקר בארגון זכויות האדם "Human Rights Watch".

  

לדברי פאסוק, "מפת הדרכים" של החונטה, ללא דיאלוג אמיתי עם סו צ'י, לא מובילה לשום מקום. "זה לא אומר כלום מבחינת שיפור המצב הפוליטי, משום שהכוחות הדמוקרטיים ימשיכו להיות שוליים ונרדפים". ג'ון וירגו, מנהל פרויקט דרום-מזרח אסיה בארגון הגישור הבינלאומי "ICG", אמר: "השאלה היא באיזו מידה ניתן לנצל את תהליך 'מפת הדרכים', פגום ככל שיהיה, לקידום שינוי במדינה".

 

מיאנמר הייתה נתונה בשנה שעברה בלחץ בינלאומי כבד לנקוט בצעדים לכינון דמוקרטיה במדינה, לאחר שבספטמבר האחרון פיזרו כוחות החונטה באלימות הפגנות המוניות שקטות למען הדמוקרטיה. האו"ם העריך כי לפחות 31 בני אדם נהרגו ואלפים נעצרו, בהם נזירים בודהיסטים רבים שהשתתפו במחאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אונג סן סו צ'י. המנהיגה העצורה
צילום: איי פי
מומלצים