שתף קטע נבחר

הפגנה בסרביה: מאות פרצו לשגרירות ארה"ב

הכרזת העצמאות של קוסובו גרמה ל-150 אלף סרבים לצאת לרחובות הבירה במחאה על התנתקות המחוז הבדלני. ההפגנה הפכה במהרה להתפרעות אלימה: מאות פרצו לשגרירות ארה"ב, הציתו אש והתעמתו עם שוטרים. מאוחר יותר נמצאה גופה במקום, ככל הנראה של אחד המפגינים

לפחות 150 אלף סרבים נאספו הערב (ה') בבירה בלגרד להפגנת ענק נגד הכרזת העצמאות של קוסובו. המפגינים נופפו בדגלי הלאום וקראו: "קוסובו שלנו, קוסובו היא חלק מסרביה". ההפגנה הפכה במהרה להתפרעות אלימה, במהלכה הוצתה השגרירות האמריקנית. גופת אדם נמצאה במקום, ובשלב זה לא ברורות נסיבות מותו או זהותו.

 

חשש הממשלה התממש כאשר מאות מפגינים זועמים נעו לכיוון השגרירות האמריקנית בעיר בניסיון לפגוע במבנה. המפגינים פרצו את שערי המתחם, וקהל גדול שניצב בחוץ הריע. המפגינים ניסו להשליך רהיטים מהחלונות ובשלב מסוים פרצה שריפה באחד המשרדים. חזית הבניין הוצתה גם כן. שגרירות קרואטיה, הנמצאת בסמוך לזו האמריקנית, הותקפה אף היא על ידי המפגינים. 


אש ומפגינים. שגרירות ארה"ב בבלגרד, הערב (צילום: AFP)

 

יחידות מיוחדות של משטרת סרביה שהוזעקו למקום גז מדמיע לעבר ההמון בשגרירות. המפגינים נמלטו חזרה לרחוב, אך המשיכו להתעמת עם השוטרים. כלי תקשורת בסרביה דיווחו כי בבדיקה שנערכה בתום האירוע נמצאה גופה של אדם שנשרף למוות. ההרוג הוא ככל הנראה אחד המתפרעים.

 

שגרירות ארה"ב בבלגרד הודיעה לפני העצרת כי היא ממליצה לאזרחים אמריקנים שלא להתקרב לאזור, מחשש שהמפגינים הזועמים יבקשו לפגוע ביעדים מערביים, כפי שארע ערב ההכרזה. "בתי עסק וארגונים הקשורים לארצות הברית עלולים להיפגע במהלך ההפגנות", נמסר בהודעת השגרירות.

  

אחרי התקרית הודיע דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מקורמק, כי ארה"ב פנתה לממשלת סרביה בבקשה להגן על שגרירותהּ בבלגרד. עוד הודיעה ארה"ב כי תפנה למועצת הביטחון של האו"ם בבקשה לגנות את האירוע.

 

מרבית הסרבים מתנגדים לוויתור על המחוז הבדלני, שבו מתגורר רוב אלבני. בעיני הסרבים, קוסובו היא חלק בלתי נפרד מהמורשת התרבותית והדתית של ארצם. "האם יש עוד אומה בעולם הנדרשת (על ידי המעצמות) לוותר על זהותה, לוותר על אחיה בקוסובו?" קרא ראש ממשלת סרביה, וויסלאב קושטוניצה, מול קהל גדול ליד בניין הפרלמנט בבלגרד.

 

המפגינים נשאו שלטים בגנות המהלך הקוסוברי והתמיכה המערבית. "עצרו את הטרור האמריקני", נכתב על אחד השלטים. קבוצת מפגינים אחרת שרפה את הדגל השחור והאדום של אלבניה השכנה.


מפגינים סרבים בבלגרד. לא מוותרים על קוסובו (צילום: AFP)

 

במסגרת ההיערכות להפגנה החליטה הממשלה לסגור את בתי הספר ליממה והנסיעה ברכבות היתה ללא תשלום. "הגענו לכאן היום כדי להביע סולידריות עם כל אותם הסרבים שעדיין חיים בקוסובו", אמר דג'ן מילושביץ', ממארגני ההפגנה. "אנחנו רוצים לומר להם שלא נסכים שייקחו מאיתנו את קוסובו".

 

העולם מפולג

מוקדם יותר, הגיעו מאות חיילי מילואים של צבא סרביה למעבר הגבול לקוסובו במרדרה. החיילים, שהביעו זעם על עצמאות קוסובו, תקפו כוחות שאיישו את המחסום ורגמו אותם באבנים. המשטרה העריכה כי לפחות 300 יוצאי צבא השתתפו בהתפרעות.

 

מדינות רבות מיהרו להכיר בעצמאות קוסובו לאחר ההכרזה, בהן ארצות הברית, צרפת,בריטניה וגרמניה. עם זאת, ממשלת סרביה ובני המיעוט הסרבי בקוסובו דחו את ההצהרה. סין, רוסיה וכמה מדינות נוספות גינו את ממשלת קוסובו מחשש שהדבר יוביל מיעוטים נוספים לנקוט צעדים דומים ברחבי העולם.

 

סלובניה, המכהנת כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, הודיעה היום כי בכוונתה להכיר בקוסובו כמדינה ריבונית, וכי ההחלטה תועבר לאישור הפרלמנט. איטליה הצטרפה אף היא היום למדינות המערב שהכירו באופן רשמי בהתנתקותה של קוסובו מסרביה. ראש הממשלה רומנו פרודי ביקש להבהיר בהכרזתו כי ההכרה בקוסובו "לא פוגעת או מערערת את הידידות ואת חיבתנו לסרביה". עם זאת, סרביה הורתה לשגרירהּ ברומא לשוב לבלגרד.


פורסם לראשונה 21/02/2008 19:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קושטוניצה. ויתור
צילום: AP
צילום: רויטרס
מהומות בבלגרד, השבוע
צילום: רויטרס
צילום: AFP
חיילי האו"ם בקוסובו
צילום: AFP
מומלצים