שתף קטע נבחר

 

חסכון בחשמל: מנורה המונעת בכוח הכבידה

סטודנט מוירג'יניה-טק הצליח לפתח מודל של מנורה שוות ערך לנורה של 40 ואט הפועלת בלי חיבור לחשמל ובלי סוללות - רק בכוח המשיכה. בינתיים רק בתיאוריה

אחד מהמשפטים החביבים על אבי עד היום הוא, "כבה את האור! אני לא עובד בחברת חשמל!" מעולם לא הבנתי מה פשר הביטוי הזה עד שעזבתי את הבית והייתי צריך לשלם בפעם הראשונה את חשבון החשמל שלי. אור עולה בחשמל, וחשמל עולה כסף. וזה אפילו בלי לדבר על הזיהום שנפלט מתחנות הכוח שמייצרות את החשמל.

 

אבל יתכן שבזכות המצאתו של סטודנט מספרינגפילד, לא נצטרך יותר לדאוג לבעיות שכאלה. קליי מולטון הצליח להמציא את המנורה הראשונה העובדת על כוח הכבידה בלבד.

 

עוד בידען: מי אביו הקדום של האדם

 

מקור האנרגיה: כוח המשיכה

המנורה מורכבת מעמודה בגובה של 120 סנטימטר, הזוהרת כולה כאשר היא מופעלת. האור מופק מעשר נורות LED בעוצמה גבוהה, שמאירות לתוך עדשות פלסטיות ויוצרות תאורה רציפה. הנורות מקבלות את החשמל הדרוש להפעלתן מתוך נפילתה האיטית של משקולת הגורמת לסיבוב המנוע. המנורה עצמה שקטה לחלוטין, ואינה דורשת חיבור לחשמל. היא שוות ערך לנורה של 40 וואט בערך, ויכולה לפעול ברציפות במשך ארבע שעות.

 

על מנת להפעיל את המנורה, יש להרים את המשקולת מהאיזור התחתון של המנורה ולהניח אותה באיזור שבראש המנורה. משם היא מחליקה באיטיות כלפי מטה, ותוך שניות ספורות נורות ה- LED נדלקות. מולטון מעריך כי המנורה תוכל לפעול שמונה שעות ביום, לאורך מאתיים שנה, לפני שתישרף. יתכן כי הדגם העתידי יבוסס על מחזיק של המנורה שיאפשר להפוך אותה בדומה לשעון-חול ענקי, ובכך יקל על הטרחה שבנשיאת המשקולת מהתחתית אל ראש המנורה. 

 

עם זאת, מולטון מודה כי הטכנולוגיה שתידרש לבנות את המנורה, ולא רק בתיאוריה, עדיין לא בשלה. בטכנולוגיה הנוכחית יהיה צורך במנורה שתשקול טונות ונורות ה-LED עדיין לא יעילות דיין, אך לדבריו ההתפתחויות בתחום טכנולוגית ה-LED כל כך מהירות שאנו נראה יום אחד לא כל כך רחוק מנורות כאלה בכל בית.

 

מאתיים השנים האחרונות של התעשיה לוו בנזק כבד לאקולוגיה של כדור-הארץ היפה שלנו, אך הגיע הזמן להתחיל לתקן. כתבות מדעיות רבות מעידות לאחרונה על כיוון חדש לטכנולוגיה – הפקת אנרגיה 'ירוקה' מחיידקים, מגלי הים, או אפילו מכוח הכבידה. תהליכי ההפקה של אנרגיה זו אינם דורשים יצור גזי חממה, שריפת נפט או אפילו הקמת סכרים, והם מתבססים על תהליכים טבעיים המתרחשים מדי יום ביומו על-פני כדור הארץ, במשך מאות מליוני השנים האחרונות. תהליכים אלו נרתמים עתה לראשונה בידי האדם, למען האדם ולמען סביבתו כולה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא נצטרך נורות חשמליות?
לאתר "הידען"
מומלצים