שתף קטע נבחר

נפרדים משומרון: "גיבור שלא ראה בצבא מקפצה"

ידידיו ופקודיו של הרמטכ"ל ה-13, שהלך הבוקר לעולמו בגיל 70, אבלים על מותו של מי שנחשב בעיניהם לאחד המפקדים המוצלחים שידע צה"ל. "הוא שייך לדור הנפילים. איש ביצוע יוצא מהכלל, עקשן, ישיר ונטול אגו מאניה. הפשטות והחשיבה שלו חסרות לנו היום מאוד בעידן הטכנולוגי", ספד אלוף עמירם לוין

"דן היה מפקד צבא אמיתי שהביא תוצאות, לא מנהל שהביא הסברים" - ידידיו ופקודיו של הרמטכ"ל לשעבר, דן שומרון, שמת הבוקר (ג') בגיל 70 בבית החולים איכילוב בתל-אביב, כשלושה שבועות אחרי שלקה בשבץ מוחי, אבלים על מותו של מי שנחשב בעיניהם לאחד המפקדים המוצלחים שידע צה"ל. הוא יובא למנוחות מחר בטקס צבאי מלא בבית-העלמין בקריית-שאול.  

 

"הוא שייך לדור הנפילים של צה"ל, אנשים שראו בצבא שליחות וערך ולא רק מקפצת קריירה. שומרון היה איש עם חשיבה פשוטה ובהירה, עקשן וישיר ובעיקר צנוע ובלי אגו מאניה", אומר ל-ynet האלוף במילואים עמירם לוין, אלוף פיקוד צפון לשעבר. לוין, שכיהן כראש מחלקת המבצעים בצה"ל בתקופתו של שומרון, סבור כי אחד ההישגים המרשימים ביותר בקריירה הצבאית של שומרון, היה בחזית הדרום במהלך מלחמת יום הכיפורים.

 

"שומרון היה המח"ט הטוב ביותר בחזית בימים הראשונים של המלחמה. בימים של המשבר וההפתעה, כשהרבה אנשים איבדו עשתונות, הוא השכיל להפעיל את הכוח נכון ולשמור על החטיבה כאגרוף קמוץ. מסיבה זו החטיבה לא הושמדה וניצלה את כוחה בצורה הטובה ביותר".


דן שומרון וראש הממשלה לשעבר יצחק רבין (צילום: לע"מ) 

 

על שומרון כרמטכ"ל מספר לוין: "הוא היה מפקד עם שכל ישר ולכן היה גם איש ביצוע יוצא מן הכלל. הוא פעל על בסיס העיקרון המנחה של צה"ל - ריכוז מאמץ ותכנית פשוטה וברורה. סוד ההצלחה שלו היו הפשטות והחשיבה, וזה דבר שחסר לנו היום מאוד, בעידן הטכנולוגי".

 

"היום, בעקבות התחכום ויכולות המחשוב והאינטרנט ולצד ההשכלה האקדמית, יש גלישה לעבר תחכום עודף וניהול במקום פיקוד", מוסיף לוין, "זה דבר שטוב במערכות אזרחיות, אבל לא מתאים לגוף גדול ומסורבל כמו צה"ל, שצריך ברגע נתון להפעיל אלפי קצינים ועשרות אלפי חיילים כיחידה אחת מגובשת. שומרון היה רמטכ"ל מוצלח שמהסוג שחסר לנו היום מאוד".

 

למד את תוכנית אנטבה בשעתיים

אחד מרגעי השיא בקריירה הצבאית של שומרון, היה הפיקוד המוצלח על מבצע אנטבה ב-1976. סגן מפקד סיירת מטכ"ל באותו מבצע, מוקי בצר, פגש רק לאחרונה את שומרון בכנס שעסק במבצע המהולל. "הוא היה נראה מצוין, לבוש היטב ומאוד רהוט וצלול. מותו הוא תדהמה גדולה עבורי", מספר בצר.

 

לדבריו, ייחודו של שומרון היה הניסיון הרב שרכש בתחום המבצעים המיוחדים בצה"ל. "מאז פעולות התגמול, דרך מלחמת ששת הימים בה קיבל אות מופת על מבצע מיוחד שהצליח מעל ומעבר במצרים, ועד למבצע אנטבה. הניסיון הגדול שלו, סגנונו והמקצועיות שבה ראה את הדברים הובילה את צה"ל להצלחה גדולה. הדיונים אצל שומרון על מבצעים מיוחדים היו תמיד מאד פוריים וענייניים".

 

בצר מגדיר את שומרון כגיבור מבצע אנטבה. "הגענו אליו ביום חמישי באותו השבוע, הצגנו לו את התכנית ובתוך שעתיים הוא הצליח להעביר אותה לשר הביטחון והרמטכ"ל כאילו הוא מכיר אותה כבר שבועיים. הפיקוד על המבצע הוטל עליו באותו המעמד ומאותו הרגע, בשקט הרציני שלו, הוא הצליח לתכנן מבצע מורכב בלחץ זמנים אדיר".

 

"לשומרון היה ברור שהמבצע הזה ייכנס להיסטוריה של צה"ל כאחד הגדולים, החשובים והאמיצים ביותר ולכן היה לו חשוב שתהיה במבצע נציגות של חיילות רבים. הוא לא רק שלט על המבצע הקרקעי, אלא התקדם יחד עם החפ"ק עד לטרמינל עצמו כדי להיות עם הכוחות. הוא עמד תחת מגדל הפיקוח בזמן שעוד נפלו על הקרקע תרמילים חמים מכלי הנשק של

החיילים האוגנדים שירו עלינו. הוא רצה להיות במקום המכריע והמשפיע ביותר במבצע והוא היה שם".

 

סגן שר הביטחון, מתן וילנאי, אמר כי "דן שומרון היה מטובי המפקדים, לוחם נועז ומפקד דגול. גם כבן אדם היה איש יוצא דופן מכל בחינה שהיא: ראוי, נבון הגון וישר. הוא נטע את התחושה לדרג שמעליו וגם לפקודיו שיש על מי לסמוך ותמיד שאבנו כוח מנוכחותו וממילותיו".

 

ח"כ אפי איתם (האיחוד הלאומי-מפד"ל), שהיה פקודו של שומרון במהלך האינתיפאדה הראשונה מספר: "שומרון ייזכר כמפקד שידע לתת גיבוי למפקדים וחיילים גם בתקופות קשות ובמצבים מורכבים. דן היה איש שפיו ולבו שווים ומעולם לא הסתיר את דעותיו הלאומיות ואת השקפתו בדבר נחיצותו של צבא חזק ומנצח כדי להבטיח את ביטחונה של מדינת ישראל".

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שומרון. איש מבצעים
צילום: מיכאל קרמר
צילום: אביגיל עוזי
לא איבד עשתונות. לוין
צילום: אביגיל עוזי
במקום המכריע. בצר
צילום: חגי אהרון
מומלצים