שתף קטע נבחר

על כוונת ההסברה הישראלית: אל-ג'זירה

משרד החוץ הנחה את נציגי ישראל ברחבי העולם להסביר את המניעים ל"חורף חם", בכך שמאמצע השבוע שעבר שוגרו לעבר ישראל יותר מ-150 רקטות. ב"פורום ההסברה הלאומי" סומנה רשת אל-ג'זירה כמוקד של צרות. אבל מומחה בתחום טוען: זה ייכשל, העולם כבר שבע קורבנות

לצד המאמץ הצבאי, מנסה ישראל להגביר גם את פעולות ההסברה ברחבי העולם, כדי לסכל לחצים לסיום מבצע "חורף חם" ולהגן על תדמיתו של צה"ל. שרת החוץ ומנכ"ל משרדהּ ניסחו מסמך מסרים רשמי ששוגר ל-97 הנציגויות הישראליות בחו"ל, כפי שגובש היום (א') בכינוס של "פורום ההסברה הלאומי". עוד על הפרק: מסיבת עיתונאים רשמית, בה תציג ישראל את עמדותיה במערכה.     

 

הדוברים והנציגים הישראלים נדרשים להסביר כי "מיום רביעי האחרון נורו 150 רקטות וטילים ויותר מרבע מיליון אזרחים חשופים למטח הרקטות. במהלך הניסיונות שלנו למנוע שיגור רקטות על אזרחים ישראלים, נפגעים לצערנו גם אזרחים פלסטינים, וזאת על אף הזהירות שבה פועלים חיילינו".

 

בפורום ההסברה - גוף חדש, הכולל נציגים מכמה משרדים, ואשר כונס כחלק ממסקנות דו"ח וינוגרד - סומנה רשת הטלוויזיה הערבית הפופולרית "אל ג'זירה" כמוקד בעייתי במיוחד, "המשדר באופן חד-צדדי ומשפיע על מאות-מיליוני מוסלמים ברחבי העולם". 

 

דובר משרד החוץ, אריה מקל, הסביר בשיחה עם ynet את עקרונותיו של הקו ההסברתי: "הפלסטינים יורים טילים על מרכזי אוכלוסייה ישראלית, מתוך כוונה לפגוע באזרחים. הם יורים את רקטות הקסאם על מרכזי קניות, מוסדות חינוך ובתי-חולים, מקום בו יש התקהלות גדולה של אזרחים, תוך שימוש בנשק ואמצעי לחימה שהוברחו לרצועת עזה בסיוע איראני. צה"ל, על מנת להפסיק את הירי, פועל בעזה כדי לפגוע בטרוריסטים, תוך מודעות כי עלולים להיפגע גם אזרחים בלית ברירה, אך כמובן לא מתוך רצון לפגוע בהם".

 

"אין שום דבר יוצא דופן בקורבן משדרות"

אבל לא כולם מתרשמים ממאמצי ההסברה. ד"ר אודי לבל, חוקר ומרצה לפסיכלוגיה פוליטית מהמכללות ספיר ואריאל, סבור כי ההסברה הישראלית לוקה בחוסר הבנה של החברה האמריקאית והאירופית: "משרד החוץ מדבר לעולם בקודים הישראליים. אנחנו עדיין מסתגרים בתוך עצמנו. יש לנו תחושה שכדי ליצור אמפתיה והזדהות, אנחנו צריכים להראות את הקורבן היהודי, את הפצועים בשדרות ואת הטילים על אשקלון. זו טעות.

 

"הקורבן היהודי לא מעניין את העולם, כי היום האזרח האירופי והאמריקני נחשף למאה קורבנות ביום - בקוסובו, בצ'צניה ובדרפור. אין שום דבר יוצא דופן מהבחינה הזו בקורבן משדרות". לדעת לבל, הסברה אפקטיבית הינה כזו שתתחבר לעולם הערכים ולפחדים של האזרחים באירופה ובאמריקה מבית.

 

במשרד החוץ מכירים את הגישה שמציג לבל, אך דוחים אותה בטענה כי היא פשטנית מדי. "אם יש מישהו שמבין מה קורה בעולם אלו אנשי ההסברה של משרד החוץ שכיהנו בתפקידי מפתח באו"ם, בניו יורק ובאירופה", הגיב מקל לדברי הביקורת. "אנשי משרד החוץ משתמשים במושגים כמו 'טרור בינלאומי', אבל נזהרים מלדבר על האיום המוסלמי הפנימי, הואיל ובמדינות רבות יש אזרחים מוסלמים רבים - אזרחים טובים שאין להם שום עניין לפגוע במדינתם ולנו אין שום עניין לפגוע בהם. צריכים להיות זהירים מאוד בדברים הללו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
טענה פשטנית. מקל
צילום: דן בלילטי
צילום: ברצי גולדבלט
"מסתגרים בתוך עצמנו". לבל
צילום: ברצי גולדבלט
מומלצים