שתף קטע נבחר

אולמרט: בלי מו"מ מדיני - תהיה 'עזתיזציה' בגדה

בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת אמר ראש הממשלה כי ישראל תמשיך לפעול בעזה והדבר יצריך יכולת עמידה של התושבים: "אני אמנע מלפרט מה עוד אנחנו שוקלים לעשות, כדי לא להכין את הרוצחים הפלסטינים לצפוי להם". הוא אמר כי במקביל, יימשך המשא ומתן עם הפלסטינים כדי שהגדה לא תהפוך לעזה

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התייחס הבוקר (יום ב') למבצע "חורף חם" ברצועת עזה ולמשא ומתן עם הפלסטינים. "אם לא נמשיך עם התהליך המדיני, נאלץ להתמודד עם 'עזתיזציה' בכל יהודה ושומרון. מי שלא רואה את זה פשוט משקר את עצמו", הוא אמר.

 

בישיבה בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת התייחס ראש הממשלה למבצע בו נהרגו שני חיילי צה"ל ויותר מ-100 פלסטינים. "מה שהיה בימים האחרונים איננו חד-פעמי, לא בכניסה ולא ביציאה. הכל אפשרי, תקיפות מהאוויר והקרקע, מבצעים מיוחדים, הכל על שולחן הדיונים שלנו. מה נעשה, איך, כמה ולמה הם עוד ירגישו. נעשה זאת בהתאם ליעדים שהצבנו לעצמנו".

 

אולמרט התייחס גם לירי רקטות הקסאם והגראד לעבר אשקלון, שדרות ויישובי הנגב המערבי. "אין ספק שהמצב בעזה מחייב תגובה שונה מזו שנקטנו בה בחודשים האחרונים. אני מדגיש שאין לכך קשר לירי על אשקלון. מבחינתי, חייהם ואיכות חייהם של תושבי עוטף עזה חשובים ויקרים כמו איכות חייהם של יתר תושבי ישראל".


אולמרט בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

על הגדלת טווח הרקטות שמשגרים הפלסטינים, אמר ראש הממשלה: "מובן שמבחינת ההיבטים המבצעים, התרחבות טווח הירי הוא דבר שיש לעסוק בו. אבל בהיבט המוסרי - ירי על נתיב העשרה אינו שונה מירי על אשקלון. אני אמנע מלפרט מה עוד אנחנו שוקלים לעשות, כדי לא להכין את הרוצחים הפלסטינים לצפוי להם. נעשה זאת בהתאם ליעדים שהצבנו לעצמנו".

 

אולמרט התייחס בדבריו לביקורת בעולם לפעולה הישראלית. "שמעתי את התגובות. אין אדם בעולם שיודע לתת מענה, שאם הוא ייעשה בפרק זמן מוגבל, תהיה הפסקה מוחלטת של ירי תלול מסלול. אני מאמין שפעולותנו יביאו להגשמה של מטרות הממשלה, שהן צמצום משמעותי של הירי תלול המסלול והחלשת שלטון החמאס באופן שיפגע עד ינטרל את יכולתו לנהל את החיים ברצועה. הדרך להגיע לכך תהיה שיטתית על ידי כוחות שונים, בדרכים שונות ובאינטנסיביות שונה".

 

"ההורים בעוטף עזה בחרדה"

על המצב ביישובי עוטף עזה, הוא אמר: "זו אוכלוסייה שמאבדת את שמחת החיים, ילדים שחיים בפחד מתמיד, הורים בחרדה. שום מדינה לא יכולה לחיות עם דבר כזה ולסבול זאת. נמשיך לפעול והדבר יצריך יכולת עמידה של התושבים. מהבחינה הזו אנו עושים הרבה כדי לסייע לעורף ולהקל את ההתמודדות הזו. אלמלא התהליך המדיני, מדינת ישראל היתה מוקעת בגלל מה שקורה בעזה. מה שמאפשר לנו מרחב גמישות לפעול ואפילו סבלנות כלפי הפעילות שלנו זה ההיתכנות לאופק מדיני".

 

ראש הממשלה התייחס גם לאיומים של הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן וראש צוות המשא ומתן הפלסטיני אבו-עלא להפסיק אותו. "אין דרך למנוע תהליך של 'עזתיזציה' ביהודה ושומרון, מבלי להציע אופק מדיני. צריך לעשות זאת עם מנהיגות שרוצה הסכם עמנו, מסתייגת מהטרור ומעוניינת בשלום".

 

לדברי אולמרט, הרשות הפלסטינית דווקא מעוניינת בהמשך התהליך המדיני. "המנהיגות הפלסטינית היום עונה לכך הרבה יותר ממנהיגות פלסטינית, שבעבר עוד התחבקנו איתה. ישראל ידעה להתחבק בעבר עם גדולי הרוצחים שלהם. אנחנו צריכים להחליט אם אנחנו מעוניינים בתהליך מדיני אמיתי או להמשיך להתבסם בצדקנות של עצמנו ולגרום לכך שהחמאס יעלה ביהודה ושומרון. מדיניות הממשלה תהיה להכות בחמאס, שאיננו מעוניין בשום מתווה של הבנה עמנו, ולהמשיך במשא ומתן המדיני עם הגורמים הפרגמטים ברשות. אם נדע לשמור על מסלול במסגרתו ידינו האחת עוסקת במשא ומתן וידינו השנייה מכה בכל העוצמה בראשיהם של ראשי ארגוני הטרור - נגיע להישגים".

 

במהלך הישיבה אמר אולמרט כי ההרתעה בגזרה הצפונית גברה. יו"ר האופוזיציה, ח"כ בנימין נתניהו, העיר: "איך אתה אומר שההרתעה גברה אם עכשיו יורים על אשקלון?" ראש הממשלה לא נותר חייב ואמר: "אין דבר שאתה מומחה בו יותר מסילופים".

 

לפני דבריו של אולמרט, נערכה סקירה של גורמי צבא בוועדה. הגורמים אמרו כי עד היום נורו למעלה מ-20 רקטות גראד שמקורן באיראן. לדבריהם, המעבדה הגדולה ביותר ברצועה לייצור רקטות - הותקפה על ידי צה"ל. הגורמים אמרו כי המחבל שהפעיל אותה התגורר במעבדה עם בני משפחתו, וכך קרה שגם משפחתו של המחבל נהרגה בהפצצה. "זו המעבדה הגדולה ביותר שהיתה בעזה, היא הותקפה והשמידו אותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט בדיון בוועדה
צילום: גיל יוחנן
כוחות צה"ל יוצאים מעזה
צילום: רויטרס
גם היום. רקטת גראד באשקלון
צילום: תני גולדשטיין
מומלצים