שתף קטע נבחר

צבע אדום בבי"ס באשקלון: "פשוט היסטריה"

לראשונה התמודדה מערכת החינוך בעיר עם נפילת רקטות גראד - והבלבול חגג. מרבית בתי הספר ישנים מאוד ואינם ממוגנים, גם "צבע אדום" לא נשמע בכל מקום, וההורים נהרו כדי לאסוף את הילדים הביתה. יו"ר אחד מוועדי ההורים קרא להשאיר את הילדים בבית, אבל בעירייה מתעקשים: "יותר טוב בבי"ס, יש השגחה"

היום (ב') התמודדה בפעם הראשונה מערכת החינוך באשקלון בזמן אמת עם ירי רקטות לעבר העיר. באמצע השיעור הראשון בבתי הספר נשמעה התרעת "צבע אדום", והתוצאה: "היתה היסטריה מוחלטת" - כך סיפרה מורה באחד מבתי הספר היסודיים.

 

באופן עקרוני, הנוהל באשקלון הוא עדיין ירידה מתחת לשולחנות, המתנה למשך 20 שניות

ולאחר מכן יציאה למרחב המוגן. "למרות התרגילים שביצענו כאשר שמענו את המערכת התחילה היסטריה מוחלטת, והיה בלבול מאוד גדול, הנהלים עדיין לא ממש ברורים", הוסיפה אותה מורה.

 

שעה קלה קודם לכן סייר אלוף פיקוד העורף, יאיר גולן, עם ראש העירייה, רוני מהצרי, במוסדות חינוך. האלוף, כמו העירייה, הדגיש כי מערכת החינוך ערוכה, אבל המציאות מעט שונה.

 

רוב בתי הספר באשקלון אינם ממוגנים, גם באלו שנמצאים במבנים חדשים יחסית המיגון דל. מאות הורים מיהרו לקחת את ילדיהם מבתי הספר היסודיים והתיכוניים.

 

בעירייה ובפיקוד העורף לא מוכנים לדבר כעת על מיגון. "המציאות בבתי הספר לא שונה מאשר בכל העיר - חלק ממוגנים וחלק לא", אמר ממלא מקום ראש העירייה והממונה על החינוך, לוי שפרן. עוד התברר לאור הירי היום כי בחלק מבתי הספר, ובחלקים שונים בעיר, לא נשמעת מערכת ההתרעה "צבע אדום".

 

בתוך שעה: 500 תלמידים הפכו ל-100

הרקטה שפגעה ישירות בבית נפלה לא הרחק מבית הספר נאות אשקלון, שמבנהו ישן מאוד, ולמקום מיהרו מאות הורים שאספו את ילדיהם. יושב ראש ועד ההורים בבית הספר, רוני ספאחי, אמר: "הצוות החינוכי תפקד בצורה מדהימה, אבל בהחלט ניתן לומר שהורים רבים הגיעו לכאן".

 

אתמול נחתה רקטה לא הרחק מבית הספר בית-יחזקאל, שנבנה בתקופת ראשית המדינה. גם לשם נהרו ההורים, ובתוך כשעה ירד מספר התלמידים מכ-500 לכמאה. היום שלח יושב ראש ועד ההורים, אלי שאטו, מכתב להורים ובו קרא להם לא לשלוח את ילדיהם מחר לבית-הספר.

 

"אני רוצה לשאול את אלוף הפיקוד את לוי שפרן את ראש העירייה: איך הם לוקחים אחריות כזו?", כתב שאטו. "ארבע נפילות ברדיוס אווירי של כמה עשרות מטרים מבית הספר, ותיאורטית זה יכול ליפול על כיתה במבנה חד קומתי או בהפסקה. מי יערוב לנו שזה לא יקרה? שאנשי פיקוד העורף יבואו לראות את הכיתות, את שני המקלטים שלא מכילים יותר מ-100 תלמידים מתוך ה-600 שלומדים פה. מי שישלח מחר את ילדו לבית הספר עושה זאת על אחריותו בלבד".

 

צבע אדום? לא שומעים בכל מקום

בית ספר נוסף עם מבנים ישנים, שגם ממנו מיהרו ההורים להוציא את ילדיהם, הוא בית הספר אילנות. "מיד כאשר שמעתי שהיתה נפילה לא יכולתי לשבת בבית כשאני יודעת שלילדה שלי אין מיגון כאן, וכשבאתי ראיתי עוד המון הורים שנהגו כמוני. צריכים למצוא פתרון", אמרה אם לילדה. בבית הספר התיכוניים המצב דומה, אולם הילדים הגדולים יותר נשארו ברובם בין כותלי המוסדות.

 

בפיקוד העורף בודקים כעת את הטענות על כך שההתרעה אינה נשמעת, ומבטיחים לטפל. אמש הוצבו עוד כמה מערכות באשקלון, אבל עדיין בחלקים שונים בעיר לא שומעים.

 

יושב ראש וועד ההורים באשקלון כולה, ינון ג'יבלי, לא ממהר להאשים, למרות שבתי הספר אינם בטוחים.

 "קיימנו ישיבה במוצאי שבת עם כל הגורמים וקיבלנו מענה לחלק מהתשובות, העלינו מספר דרישות ראשוניות כגון ליווי בהסעות, חיילים בתוך בתי הספר ובגנים ועוד. נמשיך לעקוב ונשקול את המשך צעדינו".

 

שפרן מדגיש כי למרות שאשקלון אינה ממוגנת וגם לא תהיה ממוגנת לגמרי, "במערכת החינוך הילד מוגן יותר, יש מי שאחראי עליו. הרי גם בבית הוא יוצא לחצר ואינו יושב בממ"ד כל היום. לכן לדעתי צריך לשלוח את הילדים לבתי הספר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רקטת גראד באשקלון
צילום: אלכס זגר, sderot media center
הלם אחרי הפגיעה
צילום: אלכס זגר, sderot media center
צילום: אמיר כהן
"גם בבית הילד לא בממ"ד כל היום". שפרן
צילום: אמיר כהן
מומלצים