שתף קטע נבחר

פרופ' גביזון: הדרג המדיני חלש ועסוק בהישרדות

חברת ועדת וינוגרד מתחה ביקורת על הדרג המדיני בישראל, שנשאר תלוי בדרג המקצועי ונותר עם אופק קצר. גביזון הסבירה את אחת הסיבות לכשלים: "מנגנון הבחירה אינו מניב פוליטיקאים שיודעים להכריע"

בישראל קיימת אי-בהירות מדאיגה ביחסים בין הדרג המדיני לדרג הצבאי. כך עולה מדבריה של פרופסור רות גביזון, חברת ועדת וינוגרד לבדיקת אירועי מלחמת לבנון השנייה, הערב (ג') בערב עיון בנושא היחסים בין הדרגים. זאת, במסגרת טקס הענקת פרס צ'צ'יק לחקר ביטחון ישראל, במכון למחקרי ביטחון לאומי בתל-אביב.

 

גביזון הדגישה כי מדובר בדרג המקצועי באופן כללי, ולא רק בצבא. לדבריה, הפגיעה בתפקוד הדרגים נובעת בין היתר מכך שכל דרג  שעליו "לטפל" בדרג השני.

בהקשר זה אמרה שלדרג המדיני אין כלים לבצע פעולות כי "מנגנון הבחירה שלנו אינו מניב פוליטיקאים שיודעים להכריע".

 

גביזון הסבירה שלמדינת ישראל יש בעיה בתפישת הדרג המקצועי. היא הסבירה כי ישראל אימצה מצד אחד את המודל הבריטי, המסתמך על שירות ציבורי א-פוליטי, אך שמרה מצד שני גם על מעט אנשים כגון יועצים ומנכ"לים שהינם "משרות אמון", בדומה למודל האמריקני. כך נוצר מצב בו לרוב "הדרג המדיני חלש, עסוק בהישרדות והאופק שלו קצר, לכן הוא תלוי בדרג המקצועי. הדרג המקצועי אינו מוגדר ככזה שאמור לעזור לו לקדם את מטרותיו, מה שמוביל לליקויים".

 

במקביל ציינה גביזון כי הדרג המקצועי עושה דברים שאינם מתפקידו. "תפקידו של הדרג המקצועי איננו לקבוע מדיניות, אלא לקבל הנחיה ולתת תמיכה לדרג המדיני", הוסיפה. בהמשך לכך הדגישה כי אסור לזלזל במקצוענות: "אנו מזניחים, מעדיפים אנשים נוחים ונעימים על פני אנשי מקצוע טובים, וזה רע לנו כאזרחים.

  

"זה לא מספיק להחליף את האנשים, צריך שיהיה דיון ציבורי ברור לגבי מה חשוב ונכון בחלוקת העבודה בין הדרגים - כי הם מעבירים אחריות מאחד לשני, לעיתים בהסכמה, וסוטים מהמודל הראוי", הוסיפה.

 

"ראוי שחברי הוועדה לא ישתתפו בדיון הציבורי"

בהתייחס לדו"ח וינוגרד, מתחה גביזון ביקורת מרומזת על עמיתה לוועדה, פרופסור יחזקאל דרור, אשר הסתבך לאחר התבטאות פומבית בעלת גוון פוליטי והתנגד להקדמת הבחירות.

 "אני לא חושבת שנכון שחברי הוועדה הופכים ברגע אחד לפרופסורים מן השורה ועושים מקצה שיפורים על הדו"ח בדרך של השתתפות בדיון הציבורי. חשוב מאוד לקיים דיון ציבורי, אך גם אבחנה בין אלו שכתבו את הדו"ח לבין אלו שצריכים לפרש צריכה להישמר, לכן ראוי שחברי הוועדה לא ידברו בציבור בשלב הזה", אמרה.  

 

גביזון הדגישה שחשוב לא להטיל אחריות מוחלטת על אנשים ספציפיים, אלא להתייחס לבעיות בצורה מבנית וסדורה. לדבריה, התקלות בלבנון וכן בנושאים אחרים היו חמורות מאוד, ועם זאת ציינה: "גם במלחמות שבהן ניצחנו ולא בדקנו, גם שם אנשים מתים, והכשלים היו לא פחות חמורים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גביזון, הערב במכון למחקרי ביטחון לאומי
צילום: אמנון ראוכמן
מומלצים