שתף קטע נבחר

גד זאבי מעוניין לרכוש מחדש 17.6% ממניות בזק

שמונה שנים אחרי שרכש נתח ממניות בזק ושש שנים אחרי שאיבד אותן מנהל זאבי משא ומתן עם הבנקים לרכישת המניות בחזרה. את שמו הטוב לא בטוח שהוא יחזיר, אבל כמה מאות מיליוני שקלים שאיבד בדרך - בוודאי

איש העסקים גד זאבי מנהל בשבועות האחרונים משא ומתן עם הבנקים לרכישה מחודשת של 17.6% ממניות חברת בזק שרכש בשנת 1999. מדובר במניות שנלקחו ממנו בידי הבנקים שלוש שנים מאוחר יותר, לאחר שלא עמד בתנאי ההלוואה שנטל לביצוע הרכישה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת המשא ומתן שמתנהל עם הבנקים נדון גם היקף החוב המדויק של זאבי לבנקים וכן מחיר מניית בזק שלפיו תתבצע העסקה. אם המשא ומתן יתגבש לכדי עסקה יקבל על עצמו זאבי מחדש את החוב הכספי הגדול שיצר בעת הרכישה המקורית, או את מרביתו, ובתמורה לכך יקבל בחזרה את מניותיו בבזק.

 

מחיר המניה גבוה מהחוב

אם אכן תצא העסקה אל הפועל, צפויים הבנקים להחזיר לעצמם את מלוא ההלוואה שנתנו לזאבי, הלוואה שנאלצו למחוק בשנת 2002, שכן מחיר מניות בזק הנמצאות בידם גבוה באופן משמעותי מהיקף החוב.

 

מנגד, זאבי עשוי לרכוש את המניות במחיר אשר יאפשר לו להחזיר חלק מהערבויות שחולטו ממנו, כאשר לא הצליח לעמוד בהתחייבויותיו. ערבויות אלו הסתכמו בסכום של כ־143 מיליון דולר, חלק ניכר מהן ניתנו ככל הנראה על ידי מי שנחשד בידי המדינה כשותפו הסמוי של זאבי לרכישה, איש העסקים מיכאל צ'רנוי.

 

כדי לבצע את העסקה יהיה זאבי חייב לקבל היתר מחוּדש ממשרד התקשורת להחזיק במניות בזק, שכן היתר זה נשלל ממנו לאחר שהוגשה נגדו התביעה המשפטית. בתביעה נטען כי זאבי הטעה לכאורה את משרד התקשורת ואת הבנקים המממנים כאשר הסתיר את חלקו של צ'רנוי במימון הערבויות שניתנו בעסקה המקורית (ראו מסגרת).

 

אחד מנושאי המחלוקת המרכזיים בין זאבי ובין הבנקים הוא היקף החוב המעודכן שלו. בבנקים דורשים לחייב את זאבי לשלם להם ריבית חריגה עבור התקופה שעברה מאז שלווה את הכסף. זאבי דורש כי רמת החוב תיקבע לפי הריבית המקורית שעליה הוסכם בהסכם המימון המקורי.

 

200 מיליון דולר דיבידנד

החוב של זאבי לבנקים בשנת 2002, כאשר עו"ד אלכס הרטמן מונה לכונס הנכסים שלו, הסתכם ב־613 מיליון דולר. מאז קיבלו הבנקים כ־200 מיליון דולר בדיבידנדים שחולקו בעיקר בשנתיים האחרונות.

 

כמו כן, החוב המקורי של זאבי, שהיה נקוב בדולרים, נשחק בשל התחזקות השקל בשנים האחרונות. מנגד, שווי מניית בזק בבורסה המריא מאז הפרטת החברה, כך שכיום מניות זאבי המוחזקות על ידי הבנקים שוות 870 מיליון דולר.

 

אם זאבי יצליח להשלים את העסקה הוא עשוי לגרוף רווח מיידי של מאות מיליוני שקלים. בהערכה שמרנית, שלפיה הבנקים ידרשו ממנו ריבית שנתית של 6%, מגיע כיום היקף החוב שלו לכ־980 מיליון דולר.

 

בניכוי הדיבידנדים שקיבלו הבנקים ירד החוב לסכום של 780 מיליון דולר. בהנחה כי זאבי יצליח לרכוש בחזרה את המניות במחיר הקרוב להיקף החוב שלו, הוא עשוי לרשום באופן מיידי רווח של כ־90 מיליון דולר ויותר. עם זאת, הרווח הזה יכסה חלק מההון העצמי שאיבד זאבי כאשר חולטו הערבויות שלו בידי הבנקים בשנת 2002.

 

מניותיו של זאבי מוחזקות מאז סוף 2002 בידי כונס נכסים, לאחר שלא הצליח לעמוד בהחזר הראשון של ההלוואה, שהיה אמור לשלם בסוף שנת 2001.

 

זאבי רכש בשנת 1999 את מניות בזק כנגד הלוואה של 643 מיליון דולר. לאחר עיקול הערבויות הבנקאיות הסתכם חובו בעת העברת המניות לכונס הנכסים בסכום של כ־613 מיליון דולר. חוב זה מתחלק בין בנק הפועלים (31%), בנק לאומי (24%), הבנק הבינלאומי (16%), בנק דיסקונט (11%), בנק מזרחי טפחות (10%), בנק מרכנתיל דיסקונט (4%) ובנק אגוד (4%).

 

מקבוצת זאבי סירבו להגיב לידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
זאבי. בעקבות המניות האבודות
צילום: יריב כץ
מומלצים