שתף קטע נבחר

פרשת יאיר קליין: "המדינה הורגת אותו ברשלנות"

רוסיה החליטה להסגיר את הקצין הישראלי לשעבר לקולומביה, שם נגזרו עליו 10 שנות מאסר. עורכי דינו ערערו, וזועמים על משרד החוץ "שמסכן את חייו למרות שהוא חף מפשע". שרת החוץ לבני ביקשה את העברתו לישראל - אך לא את גירושו לארץ. בירושלים מתעקשים: נפעל רק בהתאם לנורמות בינלאומיות

פרשת יאיר קליין ממשיכה להסתבך על ציר רוסיה-קולומביה-ישראל, והופכת לזירת התגוששות בין משרד החוץ למשפחתו של הקצין הישראלי לשעבר. לאחרונה החליטה הפרקליטות ברוסיה להסגיר את קליין לרשויות בקולומביה, לאחר שהורשע שלא בנוכחותו באימון לוחמי מתנגדי משטר בשנות ה-80' במדינה הדרום-אמריקנית, ונידון ב-2001 לעשר שנות מאסר.

 

מאז הרשעתו, חיפשה המשטרה הקולומביאנית אחרי אל"מ (מיל') קליין, בן 61, שהפך ב-2007 מבוקש גם על-ידי המשטרה הבינלאומית (אינטרפול). באוגוסט האחרון הוא נעצר בנמל התעופה במוסקבה על ידי אנשי הסוכנות הרוסית ללוחמה בפשע המאורגן. עורכי דינו של קליין, בהם עו"ד מרדכי ציבין, מיהרו להגיש ערעור על ההחלטה להסגירו, והדיון בעניין ייערך ביום שלישי הקרוב.

 

פרקליטיו של קליין וקרוביו בישראל גורסים כי אם יוסגר, יתקשה לצאת בחיים מהכלא הקולמביאני. "אם יאיר יוסגר לקולומביה צפויה לו סכנת מוות ברורה ומיידית", אמרה בת זוגו של קליין, מיכל בר, בשיחה עם ynet. עורכי הדין טוענים לחפותו ובפגישה שקיימו עם שרת החוץ, ציפי לבני, ביקשו ממנה שתבקש מהרוסים לגרשו לישראל, ובכך גם יימנע ממנו עונש המאסר.

 

בפגישה שלבני קיימה לפני כחודש וחצי עם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, הנושא הועלה. שרת החוץ ביקשה את העברתו לישראל על רקע הומניטרי. בסביבתו של קליין זעמו למשמע הדברים בטענה כי קליין הינו חף מפשע, וצעדיה של לבני עלולים להוביל למאסרו בישראל.

 

"המחלקה המשפטית במשרד החוץ אחראית באופן ישיר על מצבו של יאיר. אם משרד החוץ היה דורש את גירושו הוא היה יכול להיות על המטוס לישראל תוך יומיים", אומרת בר, ומוסיפה כי לה ולפרקליטים נודע שהרוסים אף הביעו נכונות לעשות כן.

 

"לא מתערבים בהליכים משפטיים של מדינות"

במשרד החוץ דוחים את ההאשמות על הסף. עמנואל נחשון מהמחלקה המשפטית במשרד טוען כי ישראל אינה יכולה לבקש את גירושו של קליין לארץ, מאחר שפסיקת בית המשפט הקולומביאני תקפה, וכי על אף שהמשפט התקיים שלא בנוכחותו של קליין, הוא יוצג במהלכו על ידי עורך דין. "אנחנו פועלים על פי נורמות בינלאומיות ולא מתערבים בהליכים משפטיים של מדינות, כפי שקבע גם בית המשפט הישראלי", אמר נחשון.

 

במשרד החוץ מדגישים כי "מרגע מעצרו של קליין במוסקבה עומדים אנשי המשרד ושגרירות ישראל ברוסיה בקשר עימו, עם בני משפחתו ועם עורכי דינו, ומעניקים לו טיפול קונסולארי ככל אזרח ישראלי. שרת החוץ לבני נפגשה עם המשפחה, ובאופן חריג בקשתם להעבירו לישראל הועלתה בפגישה עם שר החוץ הרוסי לברוב, על רקע הומניטארי".

 

עוד טוענים במשרד החוץ כי "בני משפחת קליין עודכנו בתוכן הדברים מיד בתום הפגישה.

 ההיבטים המשפטיים והטיפול המשפטי מרוכזים, כמקובל, על-ידי משרד המשפטים והפרקליטות. משרד החוץ ימשיך, למרות השתלחויותיו חסרת הבסיס של עו"ד ציבין, במתן הסיוע במקומות בהם יתאפשר".

 

עו"ד ציבין מצהיר כי לא יהסס לתבוע את משרד החוץ על גרימת מוות ברשלנות אם קליין יוסגר ויהיה צפוי לסכנת מוות בקולומביה. בר מוסיפה כי החשש לחייו גובר עוד יותר, לנוכח המתח השורר בקולומביה לאחרונה והסיכויים לפרוץ מלחמה באזור.

 

לפני מספר שנים פרסם העיתונאי חנן עזרן ספר אודות אל"מ קליין תחת השם "חוד החנית – קולונל קליין שכיר חרב ישראלי". בספר גולל עזרן את סיפורו של קליין, שהפך מקצין צנחנים נועז במלחמת יום כיפור, למגייס ומאמן יחידות מוות מיוחדות בקולומביה, שנועדו להפיל באמצעות נשק מוברח מישראל את משטרו של נשיא פנמה דאז, נורייגה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יאיר קליין (ארכיון)
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים