שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס

כאבי אוזניים? אל תמהרו עם האנטיביוטיקה

הם גורמים לחום, כאבים ואי שקט. אבל ברוב המקרים לא מדובר בחיידק והדלקת חולפת מעצמה, מה שהביא להנחיות החדשות שלא להתחיל בטיפול אנטיביוטי לדלקות אוזניים. אז מה קורה שם ומה תוכלו לעשות כדי להקל על הילד - רגע לפני שאתם רצים למיון?

אין כמעט ילד שלא לקה בדלקת אוזן תיכונה. היא גורמת לכאבים, אי שקט ולעתים גם לחום. אלא שמחקרים חדשים טוענים שעדיף להמתין 48 שעות לפני תחילת האנטיביוטיקה ולטפל במשככי כאבים בלבד. התוצאה: פחות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה ונסיגת הדלקת מעצמה גם ללא טיפול אנטיביוטי.

 

דלקת אוזן תיכונה – Acute Otitis Media - היא האבחנה השכיחה ביותר בגינה נרשמת אנטיביוטיקה לילדים. כ-60 אחוז מהפעוטות והילדים סובלים מדלקות אוזניים הנגרמות לרוב על ידי שלושה חיידקים עיקריים: סטרפטוקוקוס פנאומוניה, מורקסלה קטראליס או המופילוס אינפלואנזה. דלקות האוזניים גורמות לעליית חום, לכאבים עזים, לתיאבון ירוד ולחולשה.

 

לחכות ולראות

תינוקות ופעוטות נתונים בסיכון גבוה במיוחד ללקות בדלקות אוזניים בשל התעלה הצרה והקצרה שמחברת בין חלל הפה עתיר החיידקים לבין האוזן התיכונה. כך נעים החיידקים בקלות לעבר האוזן התיכונה וגורמים לדלקת. דלקת האוזניים עשויה להתלקח לכדי מסטואידיטיס, דלקת מסוכנת בעצם המצויה מאחורי האפרכסת וסמוכה גם לקרומי המוח.

 

מחקרים קודמים טענו כי במקרים רבים מאובחנת הדלקת בטעות, בעקבות הימצאות נוזלים באוזן שאינם מזוהמים. נמצא כי רופאים התיחסו לנוזל זה כאל דלקת, ורשמו אנטיביוטיקה לילד, שאינה משפיעה כלל על הנוזלים, ורק תורמת להתפתחות עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה.

 

מסיבה זו, פותחה גישת "לחכות ולראות", לפיה אם הילד בגיל מעל 6 חודשים, אינו סובל מכאבים עזים, חום גופו אינו עולה על 39 מעלות, אינו סובל ממחלה כרונית או מום בפנים - יש להמתין 48 שעות עד לתחילת הטיפול האנטיביוטי.

 

בשורת החיסון

לפני כשנתיים עלתה לארץ הבשורה הגדולה: החיסון החדיש נגד חיידק הפנאומוקוק, הגורם למרבית דלקות האוזניים החיידקיות (כמו גם לדלקות ריאות וזיהומי דם קטלניים). החיסון כבר נמצא בשגרת החיסונים בארה"ב, קנדה, אוסטרליה, הולנד, צרפת, אנגליה ולוקסנבורג. בשל חשיבותו העצומה במניעת תחלואה ותמותה החליט משרד הבריאות להוסיפו לשגרת החיסונים בעוד כשנה, ובינתיים מחירו הוזל משמעותית לילדים בעלי ביטוח מושלם של קופות החולים.

 

החיסון, המשווק תחת השם prevnar, מקנה הגנה מפני 7 זנים של חיידק הפנאומוקוק. יתרונו הגדול הוא ביכולתו להגן מפני הזיהומים החמורים כל כך להן גורם החיידק גם בתינוקות מתחת לגיל שנתיים. החיסון ניתן בשלוש מנות, החל מגיל חודשיים ועד גיל 6 שנים.

 

לא תמיד חיידק

למול דלקות האוזניים החיידקיות תוקפת את אוזן הילד גם דלקת נוזלית של האוזן התיכונה – Serous Otitis Media - המתבטאת בהפרשת נוזלים, תופעה שעלולה להופיע החל מגיל שנה ועד גיל חמש, וגורמת למרבית מקרי ליקויי השמיעה כתוצאה מדלקת אוזניים.

 

הצטננויות חוזרות, ליקוי מבני של האוזן ובעיה באיזון הלחצים גורמים להפרשת ריר באוזן העלול להוביל לליקוי שמיעה, איחור בהתפתחות השפה, קליטה מופחתת של אינפורמציה מהסביבה ואי שקט התנהגותי. בדלקות כאלה שאינן חיידקיות, הטיפול האנטיביוטי כמובן שאינו מסייע כלל.

 

לפני עשרות שנים, פותחו ה"כפתורים" – VT Tubes. מדובר בצינורית פלסטיק קטנה, בגודל של כמילימטר, בעלת פתחים משני צידיה, השומרת על אוורור האוזן ואיזון הלחצים. התקנת הצינוריות אצל הילד מתבצעת בתוך מספר דקות תחת הרדמה כללית קצרה. הכפתורים הללו אמורים להיפלט באופן ספונטני מאוזני הילד לאחר כחצי שנה עד שנה.

 

התקנת הכפתורים נפוצה בעיקר בין גילאי שנה וחצי עד גיל 5 שנים, כאשר קיים ליקוי שמיעה על רקע הפרשות נוזלים רבות או דלקות אוזניים בתדירות גבוהה. לעתים מותקנים הכפתורים גם אצל ילדים גדולים יותר או מבוגרים. לאחר התקנת הכפתורים, יש צורך להחדיר אטמי אוזניים חסינים למים בזמן רחצה. אחרת עולה הסיכון לדלקת אוזניים. אצל כחצי אחוז מהילדים בהם הותקנו כפתורים, הם אינם נפלטים בתוך שנה ואז יש צורך להוציאם תחת הרדמה.

 

התקנת הכפתורים, אינה מומלצת לכל תינוק. אמנם הכפתורים בטוחים, אך הם לא פטורים מתופעות לוואי: אצל חצי אחוז נותר נקב בעור התוף, מה שמצריך ניתוח לסגירת הנקב בגיל עשר שנים. אצל אחוזים בודדים מופיעה שוב הפרשת הנוזלים מהאוזניים, מה שמצריך התקנה מחודשת של הצינוריות באוזניים.

 

איך תוכלו להקל על הילד?

  • אם הילד מגרד באוזנו, קיימת הפרשה מאוזנו והוא נמצא באי שקט, תוכלו לנסות לטפטף לאוזנו טיפות אוטידין או אנסטטיק נוגדות הכאב. תוכלו להיעזר גם באקמול - אחת ל-4 שעות ונורופן (מעל גיל 3 חודשים) אחת ל-8 שעות.

 

  • מנגד, אם הילד מתחת לגיל חצי שנה, חום גופו מעל 39 מעלות וקיים חשד לדלקת אוזניים – גשו לרופא שישקול תחילת טיפול אנטיביוטי.

 

  • אצל ילד הסובל מעל 5 דלקות אוזניים בשנה, דיבורו משובש והוא סובל מהפרעות קשב וריכוז בשל הירידה בשמיעה יש לפנות לייעוץ רופא אף אוזן גרון לשקילת התקנת כפתורים.

 

  • פנו לרופא הילדים ובקשו מירשם לחיסון פרבנאר עבור הילדים מתחת לגיל 6 שנים. החיסון מקנה הגנה מפני חיידק הפנאומוקוק הגורם לרוב מקרי דלקות האוזניים החיידקיות, לצד זיהומים נוספים מסוכנים.

 

  • חסנו את הילדים מדי סתיו נגד שפעת, שאחד מסיבוכיה העיקריים הוא דלקת אוזניים מכאיבה וטורדנית אצל ילדים.

 

רוצים עוד דברים שכל הורה חייב לדעת? קיראו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילד מגרד באוזן? כדאי לבדוק
צילום: index open
מומלצים