שתף קטע נבחר

מרקל בדרום: "איך מסתדרים עם כסף בקיבוץ?"

יחד עם הנשיא פרס, קאנצלרית גרמניה פתחה את הביקור בישראל בקבר בן-גוריון ובקיבוץ שדה בוקר. נכדתו של פרס הדריכה אותה בצריף של ראש הממשלה הראשון, ובחדר התרבות התעניינה מרקל בחיי הקיבוצניקים: "הילדים חוזרים אחרי הצבא?", שאלה

"אתה יכול לרכוב על גמל, או שאתה מעדיף לטייל במדבר בג'יפ?", תמהה היום (א') בתמימות קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל באזניו של חבר קיבוץ שדה בוקר, היעד הראשון בביקורה בישראל. "אתם מטיילים במדבר? אולי בביקור הבא אני אבוא", אמרה לחברי הקיבוץ, שאירחו אותה בחדר התרבות שלהם.

 

הימים הקרובים בישראל מועידים לקאנצלרית גרמניה שורת מפגשים מדיניים ונאומים פוליטיים. אך ביוזמת הנשיא, שמעון פרס, וראש מועצת רמת הנגב, שמוליק ריפמן, היא הגיעה קודם כל לקבר דוד בן גוריון ורעייתו פולה, המשקיף אל בקעת נחל צין מעוררת ההתפעמות. מרקל עמדה נרגשת מול הקבר, שומעת את תיאורי הנשיא על "מי היה בן גוריון בשבילו, ומי הוא היה למדינת ישראל", ובעיקר על המשמעות של המלחמה בשממה למדינה והשתלבות מלחמה זאת בחזון השלום שלו.

 

אחרי שהניחה זר פרחים על הקבר, הקאנצלרית נסעה במרצדס השחורה לצד הנשיא לצריפם של דוד ופולה בן גוריון. נועה ולדן, נכדתו של פרס וכיום מדריכה בצריף הצנוע ששימש את אבי המדינה היהודית החדשה, הנחתה אותם בין החדרים הצנועים. מרקל התרשמה מהדלות וגם מעושר ספרייתו של "הזקן". אחר כך נשאה דברים על המדשאה שמול הצריף, בזכות השלום והמלחמה במדבר ושותפות גרמניה במפעל זה.


מרקל וילדים בקיבוץ. חפה מכל פוזה (צילום: AP)

 

פרס שיבח אותה: "מנהיגים יכולים להשתמש בפגיונות או במילים, ואת אישה של מילים שאני מעריך מאוד את כנותה", אמר, בטרם הובלה מרקל בשבילי הקיבוץ לפגוש את ילדי המשק שחיכו לה במגרש משחקים. האורחת חיבקה קטנטנים ולחצה את ידי הוריהם, חפה מכל פוזה, התעניינה בחברי הקיבוץ וחייהם בלב מדבר הנגב. את זאת המשיכה בחדר התרבות של הקיבוץ, שם הזכירו לה המקומיים שהיה זה הקאנצלר איידנהואר שביקר כאן את בן גוריון ב-1952, אז כוננו היחסים בין שתי המדינות לאחר השואה.

 

"הצילי את ישראל מאחמדי-נג'אד, המן המודרני"

"בעוד ימים אחדים נחגוג בישראל את חג הפורים, סמל להצלת ישראל מידי אויביו. אנו מצפים שתפעלי למען הצלת ישראל מאויביו וצורריו בימים אלה - ובראשם אחמדי-נג'אד, המן המודרני בן זמננו",

 אמר לה חבר המשק שמוליק מלמד. פרס הדגיש בפני הקאנצלרית: "חברי הקיבוצים והמושבים הם רק 1.5 אחוז מאזרחי ישראל, אך הם מספקים 8 אחוזים מהתפוקה הלאומית, מהווים 20 אחוזים מטייסי חיל האוויר שלנו ושליש מהחיילים שזכו בעיטורים בצה"ל".

 

"הילדים שלכם חוזרים אחרי הצבא לקיבוץ?" שאלה מרקל לשאול - ועידית פאר הסבירה שיש לה בת חיילת ושניים צעירים יותר, אך יש בנים ובנות רבים החוזרים. ריפמן, ראש המועצה, סיפר לקאנצלרית הסקרנית שכ-30 אחוז מהילדים חוזרים היום לקיבוצים בישראל.

 

"כמה תרנגולות אתם מגדלים כאן בלול?" המשיכה מרקל לשאול, את עודד הוכברג. "770 אלף בשנה", סיפר לה, ונענה בקריאת התפעלות. "למה הקמתם כאן את מפעל דבק הנייר שלכם?", שאלה - ושמוליק מלמד הסביר שזהו המפעל היחידי מסוגו בארץ, המוכר בכמויות גדולות גם לגרמניה.

 

"יש לכם מספיק מכוניות בקיבוץ?"

העניין לא הסתכם בכך. מרקל התעניינה אצל מזכיר המשק, צבי בן-דרור "האם אתם מקבלים כאן משכורות? איך אתם מסתדרים עם הכסף בקיבוץ?". "יש לנו התחשבנות אישית כשאנחנו קונים כאן בתוך הקיבוץ, אבל אפשר למשוך כסף כשרוצים לקנות בחוץ".

 "תגיד", שאלה אותו בחדר התרבות, "יש לכם מספיק מכוניות? איך אתם מסתדרים כשאתם רוצים לצאת לטייל עם המשפחה בסוף השבוע?". "יש מספיק מכוניות", הרגיע אותה בן-דרור.

 

"ואתם יוצאים כאן לטייל במדבר שסביב?" שאלה מנהיגת גרמניה. "ודאי. מטיילים כאן בג'יפים, ברגל ועל גמלים", ענה לה ריפמן. "ואתה", שאלה את הוכברג אחראי הלול, "יכול לרכוב על גמל?" - "יש כאן טיולים מאורגנים שמובילים אותם עם גמלים במדבר. את מוזמנת", אמר לה אחד מחברי הקיבוץ. "אולי אעשה זאת..." הרהרה בקול הקאנצלרית בטרם הצטלמה למזכרת עם הקיבוצניקים ומיהרה למסוק, שלקח אותה לארוחת ערב על שולחן ראש ממשלת ישראל בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרקל ופרס על קבר בן גוריון
צילום: רויטרס
מומלצים