שתף קטע נבחר
צילום: יורם שפירר

"החרקים מביאים לי שקט"

מדי יום רביעי - קבלו סיור מודרך בעולמם של צלמי טבע ישראלים. והפעם: סרגיי ניקולייב, צורף וצלם טבע מלוד, 'לוכד' במצלמתו חרקים ופרפרים. "אני יכול לבלות איתם שעות בטבע", הוא מעיד. "למרות שהם קטנים, המפגש איתם גדול ומרתק"

סרגיי ניקולייב , צורף מלוד, החל את היכרותו עם הצילום עוד בילדותו, ברוסיה. "בגיל 13 קיבלתי מצלמת פשוטה מאמא שלי וצילמתי בעיקר את המשפחה והחברים", הוא נזכר. "אז, עדיין לא ידעתי שהתחביב יגיע גם לתחום של בעלי-החיים. כשעליתי בגיל 19 עם כל משפחתי לישראל, המשכתי לצלם, אך בהפסקות".

 

לפני כשלוש שנים צפה ניקולייב בסרט על אחד המומחים הבכירים לצילום חרקים ברוסיה, והחליט להתמקצע. "רכשתי עדשה מפלצתית משומשת במחיר מציאה, והתחלתי לחפש מקומות בהם נמצאים חרקים", הוא מתאר. "בלי האינטרנט, קשה לי להאמין שיש עתיד לתחום הצילום. מבחינתי, חלק גדול מההתפתחות שלי כצלם הוא בזכות הגלישה באתרי צילום כמו פוטו-לייט ואחרים, פורומים מקצועיים והדבר הכי חשוב - הדיאלוג עם צלמים. הם הופכים את תהליך הצילום לבית הספר הכי טוב שיש".

 

 

זווית חדשה ליצורים קטנים 

ניקולייב (34) משקיע את כל-כולו בתיעוד פרחים וחרקים. "יער בן שמן הוא גן עדן לכל חובב חרקים, והאפשרויות בו רבות", הוא מציין. "צילום המאקרו אהוב עליי במיוחד, כי הוא מעניק זווית חדשה ליצורים שבדרך כלל אנשים מתעלמים מהם ביום יום. תענוג לראות איך הם פתאום מגלים את הפרטים הקטנים שטמונים בפרפר, או דווקא בחרקים פחות פופולריים, כמו זבובים טורפים".

 

ניקולייב מודה כי רק באמצעות אימון, הקפדה על טכניקה ורצון בלתי פוסק לרכוש ידע, אפשר להתקדם בתחום הצילום. "אני מצלם את החרקים ממרחק של 20 או 30 סנטימטר, וזה מחייב אותי לחכות לרגע המתאים בו לא תנשב רוח קלה ביותר.

אחרת, הפרטים בתמונה ייצאו מטושטשים", הוא מסביר. "צריך להקפיד להגיע בשעות ובתקופות הנכונות כדי לתעד את החרק, להיכנס לאזור בעדינות ולהתחשב בתנאי הסביבה, מאחר ומדובר בחרקים בגודל של מילימטרים".

 

התענוג הגדול ביותר שלו הוא להגיע לבית ולפרוק את התמונות למחשב. "כשאני מצלם כל-כך מקרוב, בבית מתגלים פתאום דברים חדשים שנכנסו לפריים. זה תמיד מפתיע אותי. אפילו אם זה זבוב שנעמד על פרח, ופתאום גיליתי שהוא נתפס בידי עכביש או גמל שלמה עם טיפת טל על הפנים שלו. אני לא רוצה לצלם רק את החרק, חשוב לי מאוד שיהיה רקע מיוחד מאחוריו".

 

 

גן העדן מתמלא באשפה 

כצלם הפוקד מדי שבוע ליער בן שמן, ניקולייב מתקשה להתמודד עם ערימות האשפה שמותירים במקום המטיילים. "המונים מגיעים לבלות ביער, והם משאירים אחריהם לכלוך ופוגעים בטבע. לראות נהגי טרקטורונים שחורכים את האדמה זה מחזה לא נעים, במיוחד כשאני יודע כמה יצורים קטנים מתו בעקבות כך", הוא מתקומם. 

 

ניקולייב חולם להפוך את התחביב הפוטוגני שלו גם למקור פרנסה, והוא מקווה כי ישראל תהפוך בעתיד לאתר תיירותי בתחום צילום חרקים. "לאחרונה ביקרתי באפריקה וגיליתי את היופי של החיות הגדולות באמת. כמו שביבשת זו יש ענף תיירות מפותח, אני מאמין שגם בישראל יש מגוון חרקים עצום, שיכולים לעניין כל צלם חובב ומקצועי בעולם", הוא מסכם. "אני מבלה שעות רבות לבדי עם החרקים ביער. זו חוויה שמציפה את הנפש בשקט טהור. למרות שהם קטנים, המפגש איתם גדול ומרתק".

 

צילום: סרגיי ניקולייב

 

 

צילום: סרגיי ניקולייב

 

 

צילום: סרגיי ניקולייב

 

 

  • אלפי תמונות של צלמים נוספים - בעמוד המיוחד של "קליק לטבע"

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחכה לרגע הנכון. ניקולייב
צילום: אלכס אילאנוב
מפגש אינטימי עם זבוב. ניקולייב
מומלצים