שתף קטע נבחר

יוון: הלפיד האולימפי הוצת והחל את מסעו לסין

תחת אבטחה כבדה, הוצת הלפיד האולימפי בעיר היוונית העתיקה אולימפיה, והחל את מסעו לבייג'ינג. במהלך מסעו יעבור הלפיד בשטחן של 20 מדינות - וכוונתה של סין להעלותו לפסגת הר האוורסט מעוררת את מחאתם של ארגונים למען טיבט. פעיל זכויות אדם התפרץ לטקס והפריע את נאומו של ראש הוועד האולימפי של סין

בטקס חגיגי בעיר העתיקה אולימפיה שביוון הוצת הבוקר (יום ב') הלפיד האולימפי. הטקס נערך תחת אבטחה כבדה - ומאות שוטרים סיירו באתר שבו החלו המשחקים האולימפיים לפני 3,000 שנה - כדי למנוע ממפגינים לשבש אותו.

 

אחד המפגינים הצליח לרוץ לעבר הפודיום בשעת נאומו של ראש הוועד האולימפי של סין, ליו צ'י, אך נלכד בידי מאבטחים וסולק מהמקום. התקרית הועברה בשידור חי לכל העולם - חוץ מלסין, שם הופסק השידור והתחדש רק לאחר שהטקס התחדש. שלושה בני אדם נעצרו בעקבות התקרית.

 

עד פתיחת המשחקים האולימפיים בבייג'ינג ב-8 באוגוסט, צפוי הלפיד לעבור דרך 20 מדינות ולגמוא 137,000 קילומטרים. השלטונות הסיניים הודיעו כי הלפיד יעבור דרך כל מחוזותיה של סין, ובכלל זה, יעלו מטפסי הרים סיניים את הלפיד לפסגת הר האוורסט, הניצב על הגבול שבין נפאל לטיבט.

 

הסינים כבשו את טיבט ב-1951 ובייג'ינג ממשיכה לשלוט בטיבט ביד קשה. החלטתה של סין להעביר את הלפיד דרך טיבט ופסגת האוורסט הכעיסה ארגונים בינלאומיים הפעילים למען טיבט, המאשימים את בייג'ינג כי היא מנסה להציג חזות מזויפת של הרמוניה במחוז ההררי, שתושביו שואפים להגדרה עצמית. לאחרונה הפסיקה סין להעניק אישורים למטפסי הרים להעפיל אל פסגת ההר, מחשש שפעילים למען טיבט ינסו לשבש את התוכנית להעלות את הלפיד לפסגה.

 

עוד קודם לטקס באולימפיה הודיעו פעילים למען טיבט כי בכוונתם להפגין באתר היווני שבו יובער הלפיד האולימפי. כאלף שוטרים צפויים להתפרס באזור כדי למנוע מהמפגינים לשבש את הטקס. טנזין דורג'י, דובר ארגון "סטודנטים למען טיבט", אמר כי הוא דורש מהוועד האולימפי העולמי להסיר את טיבט ממסלול הלפיד. אם התוכנית הסינית תתבצע, אמר, יהיה זה עלבון ל"50 שנות פגיעה ושפיכות דמים".


מאבטחים מפנים את המפגין שהפריע את נאומו של ליו, היום (צילום: AFP) 

 

רוג: אין מומנטום לחרם

נשיא הוועד האולימפי העולמי, ז'אק רוג, הגן היום על ההחלטה לקיים את המשחקים בסין - וטען כי אין כל "מומנטום" להטיל חרם על המשחקים. "המנהיגים הבולטים בעולם לא רוצים חרם", אמר רוג. לדבריו, ההחלטה לקיים את האולימפיאדה בבייג'ינג היתה נכונה משום שתהיה לה "השפעה טובה על התפתחותה של סין".

 

"אנחנו מאמינים כי המשחקים האולימפיים הם קטליזטור מצוין לשינוי", הוסיף. הוא ציין כי הוא עוסק ב"דיפלומטיה שקטה" עם סין בנוגע לטיבט ולענייני זכויות אדם אחרים, וכי בכוונתו להיפגש עם ראש ממשלת סין וון ג'יאבאו בחודש הבא. הוא הביע צער על התקרית שהעיבה על הטקס, אך ציין כי לא היתה אלימה.

 

בתוך כך, סקר שפרסם היום העיתון הצרפתי "ליברסיון" מעיד כי כ-50 אחוזים מהנשאלים סברו כי על נשיא צרפת ניקולא סרקוזי להחרים את טקס הפתיחה של האולימפיאדה. הנשאלים טענו עם זאת כי על צרפת לשגר למשחקים משלחת כמתוכנן.


הטקס באולימפיה, ערש המשחקים האולימפיים (צילום: AFP) 

 

מוקדם יותר, הודיעה סין כי תנקוט אמצעים קפדניים כדי לאבטח את מסעו של הלפיד האולימפי ולמנוע הפרעה מצד תומכיו של המנהיג הטיבטי הגולה, הדלאי למה. מאז שההפגנות שקיימו טיבטים בבירה להסה נגד המשטר הסיני הפכו לאלימות ב-14 במרס - נאלצת בייג'ינג להתמודד עם משבר בתדמיתה העולמית ועם גלי מהומות שפרצו במחוזות

השכנים.

 

ההפגנות - המשמעותיות ביותר מזה עשרים שנה - הביכו והרגיזו את השלטונות הסיניים, שהתחייבו כי החודשים הקודמים לאולימפיאדה יעברו בשקט. בבייג'ינג מקווים כי האולימפיאידה תאפשר לחזק את מעמדה הבינלאומי של סין. בייג'ינג האשימה כי הדלאי למה ואנשיו מעוניינים להרוס את האולימפיאדה.

 

סין טענה כי מספרם של המפגינים הטיבטים שנהרגו בהתנגשויות האלימות עומד על כעשרים, אך הטיבטים טוענים כי המספר גבוה בהרבה. היום הודיעה הממשלה הטיבטית הגולה בהודו כי מספרם של ההרוגים בעימותים שזוהו עומד על 130.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדלקת הלפיד מול מקדש הרה באולימפיה
צילום: AFP
מומלצים