בחירות ראשונות בבהוטן: הפסד לדודו של המלך
לראשונה ניתנה לאזרחי ממלכת בהוטן האפשרות לבחור את נציגיהם בשלטון. רובם המוחלט העדיף מפלגה בראשות מי שכיהן בעבר כראש ממשלה ומזוהה עם מדיניות המלך הקודם על פני מפלגה בראשות דודו של המלך הנוכחי. מצביע באזור הבירה: "הממשלה ניתנה לציבור והצעירים אמרו את דברם"
דמוקרטיה חדשה נולדה במרכז אסיה: אזרחי ממלכת בהוטן הזעירה אשר בהרי ההימלאיה הפתיעו אפילו את עצמם כשבחרו בבחירות הראשונות לפרלמנט במפלגה שהציעה יציבות וניסיון על פני מפלגה בהנהגת דודו של מלכם האהוד. זאת במיוחד בהתחשב בכך שהיה זה המלך שכפה על עמו את המעבר לדמוקרטיה.
"זה באמת מדהים", אמר פלדם טשרינג, דובר המפלגה המנצחת, מפלגת בהוטן המאוחדת (DPT), "העם באמת קיבל את ההחלטה". ההצבעה לא נועדה להביע התנגדות למלך ולשושלת וואנגצ'וק אליה השתייך, שעלתה לשלטון ב-1907. בראש המפלגה המנצחת עומד ג'יגמי טהינלי, תומך מובהק במלוכה. אך מימדי הניצחון מרשימים: 41 או 42 מתוך 47 מושבי האסיפה הלאומית (לפי ספירה חלקית).
דודו של המלך הנוכחי, סנגיי נגדופ, מנהיג מפלגת העם הדמוקרטית (PDP) הפסיד אפילו במחוז הבחירה שלו. נראה שהמסר של האזרחים הוא שאם מלכם מוותר על תפקידו, מדוע להם למסור את השלטון בידי מקורבים לו ואנשים שנישאו לבני משפחתו? "הממשלה ניתנה כעת לציבור", אמר אחד המצביעים, שסירב להזדהות בשמו, "והצעירים אמרו את דברם".

קלפי במאהל באזור הבירה טהימפו, היום (צילום: AP)
הזוכה, טהינלי, כיהן בעבר כראש ממשלה תחת המלך ונחשב לאדם שהיה מעורב במדד האושר הלאומי - רעיון של המלך הקודם לפיו יש לאזן בין הפיתוח הכלכלי לכבוד לערכי המסורת והסביבה. "העם רוצה יציבות וניסיון ניהולי", אמר טהינלי טרם פרסום התוצאות הראשוניות.
שיעור ההצבעה הסתכם ביותר מ-72 אחוזים, לפי התקשורת הממשלתית כשבסך הכל הצביעו 230,331 בני אדם. הקלפיות ננעלו בשעה חמש (13:00 שעון ישראל). אזרחים רבים שעמדו בתורים הארוכים שהשתרכו מול הקלפיות באזור הבירה טהימפו הביעו צער על החלטתו של המלך לוותר על השלטון, והביעו תקווה בכל הנוגע לשיטת הממשל החדשה.

מבט אל מתחם הפרלמנט בבירה טהימפו (צילום: AP)
"אני שמח, מתרגש ומודאג בעת ובעונה אחת", אמר צ'ימי לאם, צעיר בן 24. מצביעה אחרת, טנדין וואנגמו, מורה בת 28, אמרה: "אנו מתרגשים מאוד להצביע בגלל שזה הולך לעשות שינוי גדול בארצנו". בשתי המפלגות הפוליטיות במדינה אמרו כי מעולם לא רצו בדמוקרטיה, והרעיון נכפה עליהם
בידי המלך הרביעי - ג'יגמה סינגיה וואנגצ'וק, שהעביר את השלטון לבנו לפני שנתיים. יורשו ג'יגמה חייסר נמגיאל וואנגצ'וק, שלמד באוקספורד, קרא במהלך סוף השבוע לנתיניו לצאת בהמוניהם ולהצביע.
דרכה של בהוטן אל הדמוקרטיה החלה ב-2001, כאשר המלך הקודם, ג'יגמה סינגייה וואנגצ'וק, העביר את משרת הניהול היומיומי של ענייני המדינה למועצת שרים. ב-2006, החליט המלך לפרוש והעביר את השלטון לבנו הצעיר. מאז, חרשו האב ובנו את הממלכה כדי להסביר ל-670 אלף תושביה מדוע כדאי להם להפוך לדמוקרטיה.
