שתף קטע נבחר

"המזון בבתי הספר בארץ במצב קטסטרופלי"

ועדת החינוך של הכנסת דנה בתפריט הלא-בריא - והאסור על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך - שנמכר במחירים מופקעים וללא פיקוח תברואתי מספק במזנונים ובקיוסקים בבתי-הספר בישראל. חקיקה בעניין לא קיימת עדיין, והשינוי תלוי ברצונם הטוב של הגופים השונים

שניצלים, צ'יפס ומטוגנים אחרים; נקניקיות בפיתות; בורקסים; עוגות ועוגיות ומשקאות קלים עתירי סוכר. מה המשותף לכל אלה - מעבר להיותם ג'אנק פוד לא-בריא בעליל, כמובן? התשובה היא שזהו התפריט השגור בפי תלמידי ישראל, שאותו הם קונים מדי יום במזנונים ובקיוסקים בבתי-הספר - ללא פיקוח תברואתי מספק ובמחירים מופקעים.

 

הסוגיה שאמורה להדאיג את ההורים - הן בטווח הזמן המיידי של גיל ההתבגרות, הן בראייה לטווח ארוך יותר - עלתה היום (ג') בדיון שיזמה המועצה לצרכנות בוועדת החינוך של הכנסת בעקבות בדיקה שקיימה ברחבי הארץ.

 

צוותי המועצה מצאו כי רוב המאכלים והמשקאות שנמכרים בתיכונים ובחטיבות הביניים עתירי שומנים, פחמימות וסוכר - שמכירתם נאסרה במפורש בחוזר של מנכ"ל משרד החינוך. החוזר ביקש להקפיד על מכירת מזון בריא בלבד, שאיננו עתיר קלוריות, אבל איש איננו מפקח על מילוי ההוראה.


מזון עתיר שומנים ופחמימות אסור במכירה לפי חוזר מנכ"ל החינוך

 

חוזר המנכ"ל מגביל את המכירה לכריכים מקמח מלא, גבינות רזות, ירקות ופירות. החוזר הופץ במסגרת יוזמה בינלאומית לצמצם את חשיפת הילדים ובני הנוער למזון הגורם נזק מצטבר לבריאות, אך בפועל מתעלמים ממנו.

 

לוועדה נמסר כי המזנונים והקיוסקים קיימים ב-4,000 מוסדות חינוך ברחבי הארץ, ובנוסף למכירת המזון הלא-בריא, אין פיקוח תברואי מסודר ורצוף על המזנונים והקיוסקים, וגם לא פיקוח על המחירים. הנציגים של משרדי החינוך והבריאות לא יכלו לספק נתונים על היקף הפיקוח ואיכותו.

 

זאב פיש ממשרד הבריאות מסר על בדיקות שנערכו ב-290 מזנונים בשנה שעברה, 90 מתוכם בעקבות תלונות שגררו צו סגירה ל-40 והגשת כתבי אישום ל-60, על מכירת מזון בניגוד לרישיון ובתנאים שגורמים לקלקולו ולהתפתחות חיידקים מסוכנים. פיש התלונן שהתברואה "נופלת בין הכיסאות", כשהפיקוח השוטף בסמכות הרשות המקומית שנותנת את רישיון העסק. משרד הבריאות בודק רק לפני קבלת הרישיון, ובמזנונים בלבד ולא בקיוסקים.

 

"כשמדובר בילדים חסרי הגנה אני מצפה ממשרד הבריאות שיפקח לפחות אחת לשנה", אמר יו"ר ועדת החינוך, ח"כ מיכאל מלכיאור (עבודה). "היינו עושים זאת אם כל הסמכויות היו מרוכזות בידינו, אבל כל בקשותינו נדחו", הגיב פיש. ח"כ זבולון אורלב (מפד"ל) ציין שהפיקוח התברואי גרוע היום מבעבר, אחרי שהוציאו מבתי-הספר את האחיות הצמודות.

 

מלכיאור התפלא שמנהלי בתי-הספר לא מארגנים פיקוח שוטף בעזרת סגל המורים, כדי למנוע לפחות את מכירת המזון הלא-בריא בניגוד להוראות. "האחריות צריכה להיות של המנהלים, כמו למילוי כל הוראה של מנכ"ל משרד החינוך", אמר יו"ר הוועדה. "התמונה שמוצגת בפנינו מעידה על תקלה מערכתית איומה ומצב קטסטרופלי".

 

"לחסל את התופעה"

נציגות ההורים שהוזמנה לדיון דיווחה בעיקר על תלונות רבות של הפקעת מחירים באותם בתי ספר שמכירת המזון עברה בהוראת הרשות המקומית לזכיינים פרטיים. במוסדות רבים היא נעשתה קודם בידי מועצת התלמידים או עובדי בית-הספר במחירי עלות נמוכים.

 

מלכיאור אמר בסיכום שהכנסת חייבת לחסל את "התופעה המבהילה" בחקיקה, אבל עד שהחוק יתקבל יעבור זמן, כך שבינתיים הוא דרש ממשרד החינוך לתפוס פיקוד ולגייס את המנהלים והמורים כפקחים מתנדבים, וגם לקבוע מחירי מקסימום בכל מזנון או קיוסק. משרד הבריאות נדרש לבדוק כמה עסקים כאלה מתנהלים ללא רישיון עסק (הערכתו שמדובר במספרים גדולים) ולפעול לסגירת אלה שמתנהלים בתנאים המסכנים את בריאות התלמידים.

 

הוועדה החליטה לקיים דיון מעקב בעוד שלושה חודשים, ולבקש לקראתו מכל בתי-הספר בארץ לדווח לה את לוח המזון שנמכר בכל אחד מהם, כדי לבדוק האם הוא עומד בהוראות חוזר המנכ"ל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילדים חסרי הגנה. מלכיאור
צילום: גיל יוחנן
מומלצים