שתף קטע נבחר

ועדת פנים: הח"כים מחו, ואישרו את "חוק מצגר"

הוועדה אישרה את התיקון שיזם פרופ' דניאל פרידמן שימנע מהרב מצגר לכהן כנשיא בית הדין. יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר פינס, ל-ynet: "ביקשו ממני לקדם את החוק כמה שיותר מהר כי הם מתביישים בכך שמצגר יעמוד בראש בית הדין"

ועדת הפנים אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק הרבנות הראשית שיזם שר המשפטים דניאל פרידמן, שימנע את הרוטציה האמורה להתבצע בתחילת שבוע הבא (א' ניסן) בין שני הרבנים הראשיים.

 

כזכור, הוועדה למינוי דיינים כבר הכשירה את הרב הראשי מצגר להתמנות כאב בית דין, אולם דמויות מפתח ברבנות וכן רבני ערים הזהירו מ"קטסטרופה ברבנות" וגם הרב מצגר הבין לאן הרוח נושבת, לנוכח שינוי חוק הרבנות, וויתר על הרוטציה - תפקיד נשיא בית הדין.

 

הרבנים הראשיים לישראל נבחרים לעשר שנים, כאשר אחד מהם אחראי למשך חמש שנים על בית הדין הרבני הראשי ואילו השני מכהן כנשיא מועצת הרבנות הראשית האחראית על מערך הכשרות והגיור. לאחר חמש שנים מתחלפים הרבנים, כאשר זה שהיה אחראי על בית הדין הופך לנשיא המועצה ולהיפך.

 

כיום משמש הרב הספרדי הראש, שלמה עמאר, כנשיא בית הדין ואילו הרב האשכנזי, יונה מצגר, משמש כנשיא המועצה. אלא שהשניים ביקשו שלא להחליף בתפקידם, בעקבות "פרשת ההטבות של הרב מצגר", שבעקבותיה היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, קבע כי פעל שלא כיאות לאחר שנחשד בקבלת טובות הנאה ממלון והמליץ למועצה להדיח אותו מתפקידו. בסופו של דבר, הרב מצגר לא הודח וחקירת המשטרה נגדו נסגרה בלא כתב אישום מחוסר ראיות, אבל ברבנות הראשית מרגישים שאין זה ראוי שהוא יהפוך לאחראי על בית הדין. הרב עמאר מצידו מעוניין להמשיך בתפקיד ולנסות לקחת ממצגר את חלק מתפקידיו הנוכחיים.

  

ביילין ופינס נגד "החוק הפרסונאלי"

בסופו של דבר רק ח"כ יוסי ביילין (מר"ץ) התנגד להצעת החוק. לדבריו: "זו הצעת חוק פרסונלית שנועדה לפתור בעיות אישיות. יש אדם מסוים (מצגר ת.ג.) שרוצה את החוק הזה. זה הסיפור הכי שקוף בעולם". ביילין ביקש להתחכם עם הרבנים ולהחיל את החוק רק על הרבנים הראשיים הבאים, אך שאר חברי הכנסת התנגדו לכך.

  

יו"ר הוועדה ח"כ אופיר פינס תקף גם הוא את החוק באומרו: "ביקשו ממני לקדם את החוק כמה שיותר מהר. אני תוהה האם זה חוק פרסונלי?" פינס אמר ל-ynet בתום הדיון כי: "הם מתביישים בכך שמצגר יעמוד בראש בית הדין, ואילו לעמאר הסידור הזה מאוד נוח". אך, למרות זאת פינס הצביע בעד, לדבריו, כדי לא לפגוע בכבודם של הרבנים הראשיים וגם מכיוון שהוא מקדם במקביל הצעת חוק לפיה בקדנציה הבאה ייבחר רק רב ראשי אחד.

  

וכיצד נימקו חברי הכנסת החרדים את תיקון החוק שיזמו? ח"כ דוד אמסלם מש"ס, אמר: "הרב מצגר ביצע רפורמות חשובות במערך הכשרות ואילו עמר עשה רפורמות גדולות בבתי הדין, וחבל לקטוע את התהליכים החשובים שיצרו ולהחליף ביניהם". החכי"ם של ש"ס ניסו להוסיף לחוק גם תיקון לפיו הרבנים הראשיים יוכלו להחליף ביניהם גם תפקידים, וכך להעביר לעמר סמכויות בתחומי הכשרות והגיור. ההצעה להחליף סמכויות נפסלה בשל התנגדותם של ח"כ פינס וכן של ח"כ משה גפני מיהדות התורה. גפני אמר כי: "ההצעה לרוטציה בסמכויות היא חסרת תקדים בחומרתה והיא תיצור תוהו ובבוהו".

  

בנוסף, נפסלה גם הצעת החכי"ם מש"ס להחיל את החוק כהוראת שעה לחמש שנים בלבד - רק למשך כהונתו של הרב עאמר. ח"כ אזולאי הסביר את ההצעה בכך ש"כיום אנחנו יודעים מי הם הרבנים אבל בעתיד אין לדעת מה יילד יום", אך גפני הצטרף לפינס וביילין שהכשילו את התוספת באומרו כי מדובר ב"קשקוש מוחלט". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב מצגר. עכשיו החוק
צילום: דודי ועקנין
היזם. פרופ' פרידמן
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים