שתף קטע נבחר

צה"ל: ההסדר חשוב, אך יש לדון באורך השירות

בדיון בוועדת חוץ וביטחון, האשימו הח"כים אורלב ואיתם כי "האלוף שטרן מנסה להוציא לחיילי ההסדר את הרוח מהמפרשים ומנסה לסכסך ביניהם לבין חבריהם לנשק". נציג צה"ל: "מסלולי ההסדר והנח"ל חשובים וצריכים להמשיך להתקיים. עם זאת יש לצה"ל מצוקת כוח אדם ולכן ראוי לדון באורך השירות"

הקרב על ההסדר הגיע לכנסת: יו"ר המפד"ל, חבר הכנסת זבולון אורלב, אמר הבוקר (יום ג') בדיון בוועדת חוץ וביטחון לרמטכ"ל כי "ראש אגף משאבי אנוש מנהל קמפיין נגד ישיבות הסדר ונוקט בגישה חד צדדית במקום בגישת הידברות שנהוגה זה עשרות בשנים. חיילי ישיבות ההסדר ובוגרי הציונות הדתית משרתים שירות משמעותי בצה"ל ומישהו מנסה להוציא את הרוח מהמפרשים".  

 

נציג צה"ל, אל"מ ציקי סלע, אמר מנגד כי "צה"ל וגם ראש אמ"ש סבורים שמסלולי ההסדר והנח"ל חשובים וצריכים להמשיך להתקיים. עם זאת יש לצה"ל מצוקת כוח אדם ולכן ראוי לדון באורך השירות הפעיל בכל מסלול". הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי, ביקש מח"כ אורלב שלא ליצור מצג שווא כאילו צה"ל הוא נגד ישיבות ההסדר והבהיר לחברי הוועדה: "אני נמצא בהידברות מתמדת עם ישיבות ההסדר ורק אתמול ביקרתי באחת מהן".

 

חבר הכנסת אפי איתם לא "קנה" את דברי נציגי צה"ל וציי כי "הניסיון של האלוף שטרן לסכסך בין חיילי ישיבות הסדר לבין חיילי המילואים לא יעלה יפה. אחוות הלוחמים בין חיילי ישיבות ההסדר לבין חבריהם לנשק הוכיחה את עצמה במשך עשרות שנים במלחמות ישראל ובעתות שגרה".  

 

הוועדה החליטה בדברי הסיכום כי המשך הדיון יתקיים בוועדת המשנה של ועדת החוץ והביטחון והוא יהיה סגור ולא לפרסום.

 

"בני הישיבות לא יתגייסו"

מאיגוד ישיבות ההסדר נמסר ל-ynet בתגובה לדבריו של נציג צה"ל, היום בוועדה, כי "ישיבות ההסדר מנהלות דו-שיח שוטף והדוק עם הצבא על הצרכים והמשימות, והן הראשונות להירתם להם". על הכוונה לדון שוב באורך השרות מסרו באיגוד: "עמדת ראשי הישיבות היא כי יש לשמור על המסגרת הנוכחית הקיימת כבר עשרות שנים ומבטאת בצורה המיטבית את השילוב בין לימוד תורה באופן יסודי ומעמיק לשירות קרבי ומשמעותי בצה"ל".

 

בפגישה שהתקיימה בספטמבר 2007 שיתף הרמטכ"ל את הרבנים בכוונתו להארכת תקופת השירות מ-16 חודשים ל-22, נוכח אחוזי ההשתמטות הגבוהים. ראשי הישיבות הבהירו כי לא יוכלו להיענות לבקשה והביעו את דעתם לפיה שני הצדדים יצאו מופסדים מהמהלך. יו"ר ישיבות בני עקיבא, הרב חיים דרוקמן, הסביר לאשכנזי כי כל ניסיונות העבר להרחיב את המסלול נכשלו והוכחו כלא נכונות, והזהיר כי הדבר יגרום לכך ש"צעירים יעדיפו לימודים בישיבות גבוהות ללא גיוס לצה"ל".

 

ראש ישיבת ההסדר בפ"ת, הרב דוד סתיו, סיפר אז ל-ynet כי ככל שידוע לו קיימת תמימות דעים בקרב חבריו הרבנים בסוגיה זו, והם מתנגדים בכל תוקף למהלך. הרמטכ"ל הבהיר כי מוסכם עליו שכל שינוי ייעשה בהסכמה ולא בכפיה, ושלח את הרבנים "לחשוב על זה".

 

גרסת האלוף שטרן

בכנס המרכז הישראלי לניהול שנערך בשבוע שעבר התייחס ראש אמ"ש, אלוף אלעזר שטרן, לדברי הרבנים שתקפו אותו ב-ynet: "קראתי אתמול שאזכר לדראון עולם, הפעם זה בנושא בני הישיבות. כל פעם יש לי משהו אחר שאני אזכר לדראון עולם, אבל לפחות אני אזכר".

 

בעקבות המתקפה עליו הסביר האלוף שטרן, העומד לקראת שיחרור, כי הרבנים אינם מעורים בשיקולים הצה"ליים ואינם מודעים לכובד העומס של הישיבות. "ההסדר גדל יותר מדי", אמר שטרן. "האם כל ראש ישיבה ששולח תלמיד להסדר מביא בחשבון שאני צריך לגייס את המילואימניקים ל-60% ממכסת הימים, במקום 30% שאני רוצה? על כל תלמיד ישיבה אני צריך אח"כ 14 מילואימניקים". אליבא דשטרן, מספרם של תלמידי ישיבות ההסדר הגיע לכדי 1,200 איש והמסלול גדול מדי עבורם.  

 

לשיטתו של שטרן, החלטתו בעניין חיילי ישיבות ההסדר אינה דרמטית כפי שהוצגה על-ידי הרבנים, ומסלול ישיבות ההסדר הוא מוצדק, כמו ההסדר שיש עם הספורטאים והמוזיקאים המצטיינים. אבל יש לשנות את מתכונת הגיוס, ושבכל מצב לא יהיו פחות מ-12 חיילים במחלקה.

 

בהכנת הידיעה השתתף קובי נחשוני

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורלב ושטרן. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
"הידברות". אשכנזי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים