שתף קטע נבחר

יאהו מקימה קרן סיוע למתנגדי משטר סיניים

ענקית האינטרנט שהואשמה בהסגרתם של מתנגדי שלטון ובכך סייעה לשלטון בכליאתם, מסייעת כעת למתנגדי שלטון בעזרת קרן שבראשה עומד סיני שנכלא בעבר על השמעת דעתו

קרן שהוקמה על-ידי יאהו מסייעת כלכלית לאזרחים סינים שנכלאו בשל טקסטים המוחים נגד השלטון שפירסמו ברשת, במטרה לכפר על חטאי העבר של ענקית האינטרנט.

 

הארי וו, מתנגד ידוע למשטר הצנזורה הסיני, בילה 19 שנה בכלא, במחנות עבודה ל"חינוך מחדש", בשל השמעת דעתו. כעת הוא חי בארה"ב ומנהל את הקרן של יאהו. "אנחנו רוצים לעזור לעם הסיני. אני לא יודע כמה השפעה תהיה לנו, אבל לפחות ננסה", אמר.

 

מטרת הקרן היא לממן הגנה משפטית וסיוע למשפחותיהם של הכלואים, שהביעו דעתם באופן חופשי ברשת בעד זכויות אדם או חופש הביטוי בסין, במיוחד באמצעות שירותים של יאהו (כמו מייל או מסנג'ר), מסביר וו. כמו כן, הכספים שיצטברו הקרן ישמשו לחינוך והסברה על זכויות אדם מחות לסין.

 

מנכ"ל יאהו, ג'רי יאנג, הכריז על הקמת הקרת בנובמבר האחרון, אחרי שהחברה הגיעה להסכם פשרה עם משפחותיהם של שי טאו ווואנג שיאנינג. שיאנינג וטאו הם מתנגדי משטר שפעלו ברשת והשתמשו בשירותי יאהו, וטענו כי יאהו הסגירה מידע מזהה עליהם לשלטונות ובכך סייעה לכליאתם.

 

שי טאו נעצר ב-2004, אחרי שפירסם באינטרנט מסמך ממשלתי רשמי בו נכתב כי יש לאסור כל התארגנות לציון עשור לאסון שאירע בכיכר טיאנמן. וואנג שיאנינג ניהל בלוג בו פרסם מאמרים פוליטיים, ונעצר אחרי שהעביר קישורים אליהם במייל. יאהו טענה בשני המקרים כי הסגירה את פרטיהם של המשתמשים בשירותיה מתוך הכרח לציית לחוק המקומי במדינות בהן היא פועלת.

 

מכתב לקונדוליסה רייס

ג'רי יאנג, ממייסדי פורטל האינטרנט הוותיק, נכנס לתפקיד לפני מספר חודשים אחרי התפטרותו של טרי סמל, שהוביל את

יאהו בשש השנים האחרונות. "אחרי שפגשתי את המשפחות, היה לי ברור מה צריך לעשות למענם, למען יאהו ולמען העתיד", אמר יאנג בהצהרה. "אנחנו מחוייבים כעת לוודא כי מעשינו תואמים את ערכי החברה בכל העולם", הוסיף.

 

יאנג מגלה עניין בנושא, ואף שלח למזכירת המדינה האמריקנית קונדוליסה רייס מכתב בפברואר האחרון, ועודד אותה לפעול למען החופש של מתנגדי המשטר הכלואים.

 

אך יאהו זכתה לגל ביקורות נוסף על התנהלותה בסין לאחרונה, אחרי שבגירסה הסינית של הפורטל פורסמו תמונותיהם של 19 מבוקשים על ידי השלטונות הסינים. המבוקשים הפגינו בעד שחרור טיבט בבירה להסה, הפגנות שרוסנו באמצעות אלימות מצד הכוחות הסיניים. יאהו הכחישה: "בניגוד למה שדווח בתקשורת, יאהו לא מציגה תמונות של מבוקשים באתריה", מסרה החברה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנסה לכפר על החטאים. יאהו
צילום: AP
מומלצים