שתף קטע נבחר

רזי ברקאי, לידיעתך: טוקבקים לא הורגים / דעה

לדבריו של שדר הרדיו מי שאחראי למותו של רופא השיניים שנחשד כי הדביק נערה באיידס, הוא טוקבק שחשף את שמו. ברור כי חובה למחוק תגובות בעייתיות, אך אי אפשר לחדור לצפונות נפשו של אדם ולזהות גורם בודד שהביא אותו ליטול את חייו

רופא שיניים התאבד לאחר שטיפל בנערה באמצעות כלים לא מעוקרים.

 

אלה העובדות: רופא שיניים מירושלים התאבד אתמול (ד'), לאחר שהתגלה לו כי ללא ידיעתו טיפל בנערה בת 17 עם כלים שלא עוקרו כנדרש - לאחר שטיפל בחולת איידס. האיש דיווח כנדרש על המקרה למשרד הבריאות והפרשה נחשפה לפני ימים אחדים בחדשות ערוץ 2 ללא ציון שמו.

 

סרן שמועתי רץ מהר

לאחר שגם מקומון התכוון לפרסם כתבה בעניינו, גבר החשש של האיש כי שמו יפורסם. זו מדינה קטנה וגם ללא פרסום השם בכלי התקשורת, הרכילות רצה מהר: בדואר אלקטרוני, מפה לאוזן ובטלפון. למרות זאת, רזי ברקאי, מנחה התוכנית "מה בוער", יודע מי אשם בהתאבדות: טוקבק שפורסם למשך כמה שעות באתר "קשת" ובו נחשף, לכאורה, שמו של האיש.

 

"לדרוש מהטוקביקסט להזדהות"

"הטוקבק הזה כנראה הרס את החיים של האיש", אמר ברקאי היום בתוכנית. הוא העלה לשידור את אילנה דיין, שהפגינה יחס סלחני יותר, אך בעידוד ברקאי פצחו השניים במתקפה מתוזמרת על הטוקבקים והציגו את המגיבים כאם כל חטאת. ברקאי מנהל זה זמן רב קמפיין תקשורתי נגד הטוקבקים והביע תמיכה לא פעם בהצעת החוק של ח"כ ישראל חסון, בגלגולה הקודם, לחייב מגיבים להזדהות.

 

 

"אמינות קרובה לאפס"

יובל נתן, עורך "קשת אינטראקטיב", הועלה לשידור ונתבע לספק הסברים. "צריך להבין אינטרנט", הוא ניסה להסביר. "אינטרנט זה מדיום אחר. אנחנו לא יכולים לשלוט על הכל. גם אם לא יהיו טוקבקים, מישהו יכול לשלוח את השם במייל או למצוא אותו בחיפוש בגוגל".

 

את ברקאי זה לא עניין. "אתה יכול לשלוט על דבר אחד ועל כך אני מקונן כבר הרבה זמן. אתה יכול לשלוט בכך שטוקבקים לא יהיו אנונימיים. ברגע שתדרוש מטוקבקיסט להזדהות בשם וכתובת - תסנן 80 אחוז מהמכפישים", קבע ברקאי בפסקנות.

 

נתן ניסה להסביר כי כל תגובה נקראת על ידי מספר קטן של קוראים, וכי אנשים מראש מייחסים לתגובות אמינות פחותה ביחס לתוכן מערכתי כמו כתבות. ברקאי לא נזקק ליותר מכך: "אתה אומר בעצם מדובר באנשים שרמת האמינות שלהם קרובה לאפס". "גם בגלי צה"ל ובתוכניות רדיו אחרות מעלים לשידור מתחזים", אמר ברקאי. אז אולי אחרי הכל הטוקבקיסטים לא הבעיה היחידה.

 

אולי מדובר בייסורי מצפון?

על פי דיווח הבוקר ב"ידיעות אחרונות", לאחר המקרה הרופא לא ישן בלילות. "רק מהתחושה שהנערה נדבקה מהטיפול שלו לא הייתה לו מנוחה...הוא לא יכול היה להביט בראי. בני משפחתו ניסו להרגיע אותו אך לשווא", נכתב. 

 

מהדיווחים עולה תיאור של אדם מוסרי שטעה טעות קשה ומצפונו ייסר אותו. סביר להניח שגם החשש לעתידו המקצועי, העובדה שכולם יידעו, ופגיעה אפשרית במשפחתו הטרידו אותו, אך בראש ובראשונה, המבקרים הכי מחמירים של אנשים מוסריים - הם עצמם. נראה כי הידיעה הזו הקשתה עליו להמשיך לחיות. אסור לשכוח כי האיש דיווח על המקרה ביוזמתו. אילו רק החשש מחשיפה הנחה אותו, היה יכול לא לדווח ואף אחד לא היה יודע, מעידים בני משפחתו.

 

אם פורסמה תגובה בעייתית, בוודאי שהאתר המפרסם חייב להסירה תוך זמן סביר, אך לחדור לצפונות נפשו של אדם ולזהות את האשם בתגובות מבין כלל הגורמים שהעיבו עליו - מהווה הטחת האשמה גורפת ולא אחראית, וכך נהג ברקאי הבוקר (ה') בתוכניתו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טוקבקים לא הורגים
טוקבקים הורגים? ברקאי
מומלצים