שתף קטע נבחר

עזבו אתכם מזיקוקין די נור

שנת פולין בישראל נפתחת השבוע. שלל אירועי התרבות המתוכננים מציגים את פולין העכשווית, הבועטת והתוססת שמושיטה יד לקשר אמיתי ועמוק בין שני העמים שחולקים היסטוריה מורכבת

במשך שנתיים עמלו נציגי מכון אדם מיצקביץ' הפולני על רקיחת התכנייה המפוארת של שנת פולין בישראל, יוזמה משותפת של משרדי התרבות והחוץ של פולין. שנתיים שבמהלכן הצליחו לייצר רשת עבודה חסרת תקדים שמורכבת מעשרות אמנים ויוצרים, מנהלי מוסדות, עיתונאי תרבות ואנשי רוח משתי המדינות.

 

חילופי מידע על בסיס היכרות אישית ושיתופי פעולה תרבותיים, כך מאמינים בפולין, הם גשר מצוין בין מדינות ועמים, כזה שפותח את דלת הסקרנות לגלות עולם שמעבר לקלישאות. בניגוד לפרויקטים מקבילים, שנת פולין בישראל לא תציע לכם זיקוקין די נור. עשרות הפרויקטים שרבים מהם נוצרו כקופרודוקציות בין יוצרים פולנים וישראלים, מעידות על שאיפה לגעת בשורש ולייצר מערכות יחסים ברי קיימא וארוכי טווח.

 

"הדבר הראשון שהיה לנו חשוב הוא לייצר שיתופי פעולה ולכן בראש סדר העדיפויות עמדו פרויקטים משותפים של אמנים משתי המדינות לצד חשיפת יוצרים פולנים", אומרת קתרז'ינה ויאלגה, אוצרת התכנית מטעם המכון האחראי על ייצוא התרבות הפולנית בעולם, "היה לנו חשוב להתמקד בהווה בלי לשכוח את העבר, כלומר להתמודד עם ההיסטוריה והאסוציאציות בדרכים שונות דרך יוצרים עכשוויים". 


מתוך "דיבוק" של ורליקובסקי. (צילומי יח"צ)

 

מכון אדם מיצקביץ', שהוקם בשנת 2000, קיים עד כה אירועי תרבות במדינות שונות אבל ישראל, לדברי ויאלגה, היא פרויקט דגל. "ישראל אינה מדינה כמו כל המדינות ומערכות היחסים בין שתי התרבויות הן היסטוריות וחזקות. קל מאד לייצר תכנית מוגמרת שנודדת ממדינה למדינה, אבל במקרה של ישראל ביקשנו לייצר מערכת יחסים ארוכת טווח, דיאלוג מתמשך ופלטפורמה ליצירה משותפת. את זה אירוע חד פעמי או אפילו מקבץ אירועים לאורך שנה לא ייצור. מה שנדרש הוא עבודה משותפת, היכרות אישית שתוביל לעניין הדדי ותקשורת".  


די.ג'יי במטבח. מופעי חוצות בפסטיבל הילדים בחולון

 

מערכת היחסים הטעונה בין ישראל לפולין אינה זרה לויאלגה. במשך כשנתיים בהן היא מתגוררת בישראל לטובת בניית הפרויקט היא מנסה לפלס את דרכה מעבר למורשת הזיכרון שטיפחה מדינת ישראל בכל הקשור לפולין.

 

"אי אפשר לנטרל שנים שבהן נבנה דימוי. מה שאפשר לעשות הוא לנסות ולהציג דימוי אחר שיעמוד מולו", היא אומרת, "אני די בטוחה שאנשים, בעיקר מבוגרים, לא ישנו את דעתם. הייתי רוצה להראות לדור הצעיר בישראל שיש פולין אחרת ושהם יכולים לגלות אותה אם הם רוצים".  


מאדאם בטרפליי בבימויו של מריוש טרלינסקי (צילום: יוסי צבקר)

 

בגיל 31 עם רקורד מרשים של עשייה והכרת השטח שמשולבת באמביציה מדבקת, קשה שלא להתרשם מהחריש העמוק שעשתה לטובת הפרויקט. "זה לא קמפיין פרסומי, אנחנו לא מוכרים אבקת כביסה אלא סומכים על התהליך", היא אומרת, "לקח שנים ארוכות לבנות מחדש את מערכת היחסים בין פולין לגרמניה ובין גרמניה לישראל. אנחנו זקוקים לזמן ולרצון טוב ומקווים שדרך השנה הזו נדע קצת יותר אחד על השני".  


קאמרטה סילסיה מקטוביץ'. מבט קצת אחר על שופן

 

אירועי שנת פולין בישראל ייפתחו באופן רשמי ביום רביעי הקרוב, 9 באפריל, בהשקת האופרה "מאדאם באטרפליי" מאת פוצ'יני שביים "הילד הרע" של התיאטרון הפולני, מריוש טרלינסקי. על התפאורה אחראי המעצב הפולני בוריס קודליצקי ועל התזמורת הסימפונית ראשל"צ ינצח דניאל ענבל.

 

האמנים המבצעים הם מישראל וממדינות שונות. את ערב הגאלה החגיגי יכבדו בנוכחותם ראש ממשלת פולין הנכנס, דונלד טוסק וראש ממשלת ישראל, אהוד אולמרט. בפולין מקווים כי מדובר באקט מקרב שיזרז גם ביקור גומלין של ראש ממשלת ישראל בפולין.

 

ראש ממשלת פולין יהיה נוכח גם במיצג מולטימדיה ענק שייערך למחרת בכיכר רבין בתל אביב. את המופע האורקולי שיוקרן על בניין העירייה, יצרו במשותף האמן הפולני בארט קראזה ביחד עם במאי הקולנוע זוכה פרס האוסקר, זביגנייב ריבזינסקי והמוזיקאי הישראלי עדי כהן. מדובר בהצדעה לתושבי ישראל לרגל חגיגות הששים ומחווה לעיר תל אביב לקראת חגיגות המאה.  


קארפה דיאם. להקת תיאטרון המחול של פוזנאן מתארחת בפסטיבל האביב

 

יבול מלא

קולנוע, אמנות חזותית, מוזיקה, תיאטרון, צילום, הם רק חלק מהתחומים בהן נוגעת שנת פולין בישראל. הערב (א') תפתח רטרוספקטיבה מלאה לסרטיו של קז'ישטוף קישלובסקי בירושלים ולצדה התערוכה "קישלובסקי עקבות וזיכרון" שכוללת חומרים מתוך ארכיון המשפחה שמוצגים לראשונה.

 

במהלך השבוע יתארחו בפסטיבל האביב הבינלאומי בראשל"צ הרכב הקאמרטה סילסיה מקטוביץ' והאנסמבל של מריה פומיאנובסקה שיציגו פנים שונות של יצירותיו של המלחין הפולני הנודע, פרדריק שופן כמו גם קבוצת קוודרופוניק שמארחת את אמן כלי ההקשה הישראלי חן צימבליסטה.

 

שיתוף פעולה נוסף הפעם בתפר שבין אמנות הוידאו ארט למחול יתקיים במהלך פסטיבל "וידאו דאנס" הקרוב, שייפתח ביוני, שיוצגו בו יצירות מולטימדיה של מחול שנוצרו בשיתוף בין רקדנים, כוריאוגרפים ויוצרי וידאו פולניים וישראליים.

 

עוד בין אירועי הדגל שיתוף פעולה יוצא דופן בין התיאטרון הלאומי הבימה לתיאטרון הלאומי הפולני. במסגרת זו תביים יעלי רונן בפולין קבוצה של שחקנים צעירים כשבמקביל יגיע לישראל לעבוד עם כוחות מקומיים הבמאי העולה מיכל זאדרה מהתיאטרון של וורוצלב.

 

בסופו של תהליך ייפגשו שתי הקבוצות לעבודה משותפת על יצירה שתעסוק בעבר המשותף של שני העמים. הבימה תארח במקביל גם פסטיבל מחזאות פולנית עכשווית שתחשוף את הכוחות העולים באמנות התיאטרון בפולין.  


רטרוספקטיבה מלאה ליצירותיו של הבמאי קז'ישטוף קישלובסקי בסינמטקים

 

פסטיבל ישראל יארח את ההצגה "דיבוק", של הבמאי הפולני הנודע קז'ישטוף וארליקובסקי. מדובר באירוע תיאטרוני חד פעמי שמפגיש בין מחזהו של ש. אנסקי על אהבתם של לאה וחנן עם הסיפור "דיבוק" מאת חנה קראל מתוך הספר "הוכחות לקיום" שמגולל את סיפורו של יהודי אמריקני שנושא בתוכו את רוחו של אחיו החורג שנספה בגטו. בהצגה משתתפת גם השחקנית הישראלית אורנה פורת.

 

פסטיבל ישראל, שיתעשר בנוכחות מסיבית של עשייה אמנותית פולנית, יארח השנה

במקביל גם את ההצגה "קוסמוס" של התיאטרון הלאומי של ורשה בבימויו של יז'י ירוצקי. המחזה הוא עיבוד לבמה של רומן מאת ויטולד גומברוביץ', מגדולי הכותבים הפולנים במאה ה-20.

 

בית התפוצות בתל אביב יארח את התערוכה "אלף שנות היסטוריה של יהודי פולין" החל מחודש יוני הקרוב. מדובר בתצוגת תכלית שעורך המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין הנמצא בימים אלה בהקמה. התערוכה תציג את הקהילה היהודית בפולין לדורותיה ואת המארג שנרקם לאורך אלף שנים בין התרבות הפולנית ליהודית באמצעים של מולטימדיה.

 

לצד אירועי התרבות ייערכו במהלך השנה סמינרים, רבי שיח ומפגשים שעוסקים בנושאים שונים הקשורים למערך היחסים בין המדינות. כך למשל סמינר של האגודה הפולנית-ישראלית לבריאות הנפש שתציע סדנאות ריפוי הקשורות לנושא השואה ולסינדרום הדור השני והשלישי; כנס סולידאריות ידון בדרכה של תנועת המחאה שהביאה לקריסת שלטון העריצות הקומוניסטי וכנס שיתקיים בחיפה ויעסוק בזרמים האינטלקטואלים בפולין העצמאית כמו גם בפולין תחת הכיבוש הנאצי והסובייטי ופולין אחרי המלחמה.

 

  • לתכנייה המלאה לחץ כאן 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קתרז'ינה ויאלגה. דיאלוג מתמשך
לאתר ההטבות
מומלצים